Sisustus

Asiantuntijat paljastavat, mitä kirppiksiltä hamstrataan seuraavaksi – näiden esineiden arvo saattaa nousta pian!

Pidätkö design-aarteista ja etsit ostettavaa omaksi iloksi vai haluatko rikastua vielä tuntemattomilla hiteillä? Tämä juttu on sinulle, kuulut sitten ensimmäiseen tai jälkimmäiseen ryhmään.

1970-luvun värit korvaavat haalean ja vaalean

1950-ja 1960-luku ovat kiehtoneet vintageharrastajia pitkään, mutta ainakin ammatti­maisesti toimivissa huutokaupoissa on nähtävissä, ­että 1950-luku alkaa pikku­hiljaa ­tehdä tilaa 1970-luvun kirkkaille ­väreille ja muodoille, muoville, emalille, lasikuidulle ja männylle.

Lue myös: Somevaikuttajat ostavat nyt vuoron perään 70-luvun taloja – Hanna Gullichsen ja Natalia Salmela kertovat, mikä parjatun vuosikymmenen talossa viehätti

Toisaalta yksityisiä keräili­jöitä kiehtovat kaikki vuosikymmenet, ja mitä harvinaisemmiksi tietyt kulttiesineet käyvät, ­sitä enemmän niistä suostutaan maksamaan.

Esimerkiksi Aino Aallon 1930-luvun laseista maksetaan satoja euroja, Artekin saman kauden patinoituneista huonekaluista jopa tuhansia. Kun esine on kestänyt aikaa jo pitkään, voi luottaa, että se kestää tulevaisuudessakin.

Luota näihin tunnettuihin kultakauden suomalaisiin nimiin

Materiaaleista juuri nyt on pinnalla messinki. Messinkiset valaisimet, peilit, kynttilänjalat ja koriste-esineet löytävät ostajansa.

Arabiaa keräillään ahkerasti edelleen, mutta halutuimpien astioiden joukkoon ovat nousseet viime aikoina ns. synkemmät sävyt, ­vaikkapa Ruska-sarja, kivitavara ja vuosilautaset, jotka eivät ­vielä muutama vuosi sitten kiinnostaneet ketään.

Lue myös: Astiakauppias paljastaa, mitkä Arabian kahvikupit myydään nyt käsistä – joukosta erottuu yksi tyylisuunta, joka ennen miellettiin ”mummomaiseksi”

Vaikka talonpoikaiset huonekalut eivät muuten löydä enää tietään ahtaisiin kaupunkikoteihin, vanhat painavat vaatekaapit käyvät yhä kaupaksi.

Kuulut kotimaiset nimet ovat laadun ja kiinnostuksen tae. Valaisimissa kiinnostavat yhä Paavo Tynell ja Itsu eli Itä-Suomen Sähkö, astioissa vanhat tutut mestarit, Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Nanny Still, Kaj Franck, Saara Hopea tai Birger Kaipainen.

Erityisesti tunnettujen suunnittelijoiden uniikit esineet säilyttävät arvonsa.

Lasitehdas Kumela on nousussa, samoin uniikit tuolit

Jos etsit ostettavaa sijoitusmielessä, siis esineitä, ­joiden arvo on nousussa, ­etsi ­käsiisi lasitehdas Kumelan lasi­as­tioita.

Tuoleista vaikkapa Carl-Gustaf Hjort af Örnasin tai Jussi Peipon suunnittelemat yksilöt kiinnostavat ostajia, samoin Ilmari Tapio­vaaran Flanetti tai Pirkka-sarja sekä Eero Aarnion vähemmät tunnetut tuolit.

Näitä suosittelevat ainakin ­tähän juttuun haastatellut keräilijä Iivari Viilomaa, Keltainen kahvipannu -blogin pitäjä Pau­liina Pitkänen sekä huutokauppa Helanderin inten­dentit Hanne Siekkinen ja Aki Syrjäläinen.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 10/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Asiantuntijat paljastavat, mitä kirppiksiltä hamstrataan seuraavaksi – näiden esineiden arvo saattaa nousta pian!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.