Sisustus

Vanhaan rautakauppaan rakennettu loft hurmasi Sannan: "Tässä toteutuivat kaikki asumisen unelmani"

Reilu vuosi sitten Sanna Mansikkamäki osti imurin, joka hajosi ennätysnopeasti. Kun Sanna tuli palauttamasta imuria, parkkitalon hissi juuttui kahden kerroksen väliin. Näiden kahden sattuman ansiosta Sanna tuli ostaneeksi nykyisen kotinsa.

Asukas: Otavamedian Kodin lehdissä food managerina työskentelevä Sanna Mansikkamäki, 44.

Koti: Lofthenkinen kaksio ja pikkupiha1950-luvun teollisuusrakennuksessa Porvoon keskustassa. 71 neliötä, huonekorkeus yli 4 metriä. Kodin paikalla on aiemmin ollut rautakauppa.

Viime syksy oli Sannalle muutosten aikaa: takana oli tuore ero, hän asui väliaikaisessa vuokra-asunnossa ja etsi uutta kotia. Elokuussa Sanna aloitti uudessa työpaikassa. Aika pian selvisi, että työmatka Lauttasaaresta Pasilaan merkitsi tunnin istumista ruuhkassa aamuin illoin. Koko aikuisen ikänsä Lauttasaaressa asunut ja siellä neljä asuntoa omistanut nainen alkoi suunnitella muuttoa Alppilaan.

Seinän levyiset lämpölasi-ikkunat päästävät valon sisälle, mutta suojaavat ohikulkijoiden katseilta.
Porvoon keskustassa, 1950-luvun teollisuusrakennuksessa on yllättäen moderni, loftmainen kaupunkikoti. Seinän levyiset ikkunat ovat lämpölasia. Tummennuksesta huolimatta ne päästävät valon sisälle, mutta suojaavat ulkopuolisten katseilta. Pikkuriikkiselle etupihalle Sanna aikoo laittaa kukkia ja köynnöksiä.
Pinkki sohva ja okran värinen rahi tuovat teollisuushenkisen kodin sisustukseen naisellisuutta.
Sanna ihastui Hakolan Lazy-sohvaan. Hänen mielestään pinkki sohva pehmentää muuten maskuliinisen kodin ilmettä. Hakolan okranvärinen rahi täydentää värimaailman, ja sen pyöreys rikkoo muuten kulmikasta sisustusta.
BoConceptin sängyssä on patjanousumekanismi, joten se kätkee sisälleen reilusti säilytystilaa. Lipasto on Ikean keittiökaappi, joka on pultattu seinään. Taso on puusepältä, vetimet messingöityjä. Pellavaiset liinavaatteet Sanna on hankkinut Tallinnasta Teaspoon Kodutekstiil -liikkeestä.

Kohtalokas hissimatka

”Olin ostanut alkutalvesta uuden imurin, joka hajosi heti. Kun olin lauantai-iltapäivänä palauttamassa sitä, hissi juuttui kahden kerroksen väliin. Painoin hätänappia ja aloin ajankulukseni selata Facebookia. Juuri kun hissi nytkähti liikkeelle, huomasin, että vintagekauppa Roomage oli postannut sivulleen Oikotien asuntolinkin. He halusivat kertoa asunnon stailauksessa käytetyistä valaisimista, minä puolestani huomasin heti, että asunto oli kuin suoraan Pinterest-seinältäni. Siinä oli toteutettu kaikki asumisen unelmani mustia raami-ikkunoita ja Tapwellin hanoja myöten”, Sanna sanoo.

Kotinsa valinnoissa Sanna suosi mahdollisimman pitkälle paikallisia yrityksiä.
Keittiökaappien ovet ja tasot ovat loviisalaisen Elteten mallistoa. Helsingön vetimet ovat samat kuin vaatekaapeissa.

Aina valkoisella sisustanut ja pienkerrostaloissa asunut nainen oli täyttänyt Pinterest-seinänsä tummasävyisten, hieman rujojen ja teollisuushenkisten kotien kuvilla.

”Jo samana iltana olin katsomassa asuntoa Porvoossa. Juuri valmistuneen yhtiön viidestä asunnosta päädyin tähän, jossa on ainoana oma pieni piha. Otin hetken miettimisaikaa ja palasin tiistaiaamuna makutuomariksi lupautuneen äitini kanssa. Minulla oli tarjous valmiiksi tehtynä, vain summa puuttui. Täydensin sen paikan päällä ja tarjoukseni hyväksyttiin saman tien. Muuttamaan pääsin maaliskuussa”, Sanna kertoo.

Keittiö uusiksi ja lisää kaappitilaa

Sanna oli heti pannut merkille, että keittiö oli suunniteltu huonosti. Esimerkiksi hella ja huuva oli sijoitettu ikkunanurkkaan.

Sanna valmistaa joka päivä lämpimän ruoan kotona, viikonloppuisin hän kutsuu ystäviä syömään.
Sanna on ruoan ammattilainen ja keittiön toimivuus on hänelle tärkeää. ”Vain tason kohdalla olen tinkinyt toiminnallisuudesta: mattamustassa laminaatissa öljyiset sormenjäljen näkyvät, mutta tässä tyyli saa mennä käytännöllisyyden edelle”, Sanna nauraa.
Keittiön ja eteisen väliin rakennettiin matala seinä antiikkitiilestä.
Sanna halusi erottaa keittiön sisäänkäynnistä. Hänen äitinsä ehdotti, että eteisen ja keittiön väliin rakennetaan matala seinä antiikkitiilestä. Samalla saatiin lisäseinä keittiökaapeille. Kodin vihersisustamiseen Sanna pyysi apua Porvoon Kukkatalosta.
Heti rappujen alla oli sopiva kolo reilusti säilytystilaa sisältävälle penkille, jonka Sanna tilasi puuseppä Atte Uutelalta. Penkki puhuu samaa kieltä kodin muiden säilytyskalusteiden ja jopa ison ruokapöydän kanssa. Pikkupöytä on alunperin ollut lihatukki. Vaatekaapeissa on Ikean rungot ja Helsingön ovet ja vetimet. Tine K:n peili on Nougatista, kenkälusikka Manolo Blahnik.
Sanna on itse tehnyt ison ruokapöydän. Hintaa sille kertyi 300 euroa.
Pöydän Sanna teki itse. Hän lakkasi, hioi ja vielä kerran lakkasi puusepältä tilatun 210-senttisen kimpilevn. Jaloiksi Sanna valitsi Hayn metalliset Loop-jalat. Pöydän hinnaksi tuli 300 euroa. Pinnatuolit ovat Ellokselta, kattovalaisimet Roomagesta.

”Hella oli myös kaukana vesipisteestä, säilytys- tai laskutilaa ei ollut nimeksikään ja vetokaapit puuttuivat. Ratkaisut olivat epäergonomisia. Päätin rakentaa olemassa olevista materiaaleista keittiön uudelleen. Koska asunnosta puuttuivat myös säilytystilat, olin yhteydessä paikalliseen sisustussuunnittelutoimistoon Sisustus Hohteeseen ja pyysin apua näiden ongelmien ratkaisemiseen”, Sanna kertoo.

”Keittiön kohdalla päädyimme lopulta L:n muotoon, jolloin keittiökaappeja tuli myös ikkunan eteen. Kahden kulman vuoksi L:n muoto on keittiössä hankala. Ratkaisimme ongelman kahdella ulosvedettävällä kaapilla. Täällä oli valmiina Smegin jenkkikaappi, mutta koska tarvitsen paljon jääkaappitilaa, keittiöön lisättiin pieni integroitu jääkaappi. Liesituulettimen ja jaloillaan seisovan uuni-hella-yhdistelmän jätin paikoilleen. Itse en tosin valitsisi mustaa liettä, joka ei ole edes induktioliesi vaan vanhanaikainen tavallinen liesi. Harmaassa lika ei näkyisi”

Tarkkana ostaessa loftia

Sanna laskee, että hän on laittanut kotinsa kunnostamiseen noin 20 000 euroa.

”Tuo summa tarvittiin, jotta sain kodistani oikeasti asuttavan. Jos olet ostamassa loftia betonilattialla, tarkista, miten lattia on pinnoitettu. Imaiseeko se öljyn tai punaviinin vai jääkö neste helmeilemään. Minulla meni raakalattian pinnoittamiseen pitkä penni. Myös valaistus on tärkeä. Täällä oli lähes olematon valaistus – vain ne kaksi teollisuusvalaisinta, jotka alun perin kiinnittivät huomioni. Ilman tilaamiani kiskovalaisimia täällä olisi todella pimeää.” Päälle päätteeksi kylpyhuoneesta puuttui käsisuihku.

Pesukone on integroitu kauniiden ovien taakse. Siinä on kuivaava toiminto, joten kylpyhuoneessa on hyvin säilytystilaa.
Sauna on kuusilankkua, kiukaan iso kivimäärä takaa makeat löylyt.
Sauna on rakennettu leveästä kuusilankusta. Rakka-kiukaan iso kivimäärä takaa hyvät löylyt. Kylpyhuoneen lattia on mikrosementtiä.

”Ilman sitä saunan siivoaminen olisi lähes mahdotonta. Putkitöiden takia suihkun asennuttaminen jälkikäteen maksoi useita tuhansia euroja”, Sanna laskee. Huomattava summa upposi myös eteisen säilytyskalusteeseen ja kolmeen metriin sisältä valaistuja vaatekaappeja.

Puolessa vuodessa porvoolaistunut

Sanna on porvoolaistunut puolessa vuodessa.

”Lähellä asuu sukua ja ystäviä. Vanha kaupunki on kaunis, mutta myös sen ulkopuolelta on löytynyt kaikkea ihanaa. Saatan poiketa kalakaupassa tai hakemassa lihaa ja jauhoja Bosgårdiin tai Malmgårdin kartanopuodeista.

Entä työmatka? Kilometreissä matka on tietenkin pidempi, mutta Sanna laskee ajavansa töihin 40 minuutissa. ❤

Juttu on ilmestynyt Dekossa 9/2018.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vanhaan rautakauppaan rakennettu loft hurmasi Sannan: "Tässä toteutuivat kaikki asumisen unelmani"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.