
Vuoden 2019 kiinnostavimmat tilat, esineet, ilmiöt ja ihmiset – katso Dekon 10 valintaa!
Maailma on täynnä tiloja, tavaroita ja uutuuksia, mutta miten löytää niistä parhaat ja kiinnostavimmat. Tässä Dekon kymmenen valintaa vuodelle 2019!
1. Vuoden suunnittelija: ALA-arkkitehtitoimisto
ALA-arkkitehtitoimisto on ajankohtainen juuri avatun Helsingin keskustakirjasto Oodin vuoksi. Toimiston suunnittelema kirjasto tuo Töölönlahden tylsien toimistotalojen rivistölle juuri sitä lämmintä ja kutsuvaa arkkitehtuuria, mitä Helsingin piiloon jäänyt paraatipaikka on kaivannut.
Veistoksellinen Oodi on huomiotaherättävä, mutta puupintoineen ja pehmeine kaarineen maanläheinen ja helposti lähestyttävä, kuten tulevaisuuden kirjaston kuuluukin olla.
ALA on erikoistunut juuri kulttuurirakennusten, asemarakennusten ja vaativien peruskorjauskohteiden suunnitteluun. Heidän muihin ansioituneisiin töihinsä lukeutuvat muun muassa Norjan Kristiansandin teatteri- ja konserttitalo, Lappeenrannan kaupunginteatteri, Kuopion kaupunginteatterin peruskorjaus ja laajennus sekä Länsimetron asemista Aalto-yliopisto ja Keilaniemi.
Toimisto työllistää 54 henkilöä ja sen omistajia ovat Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston.
Lue myös: Tekstiilisuunnittelija Reeta Ek. ”Olen saanut verenperintönä viehtymystä järjestelyyn”
2. Vuoden tila: Tiedekulma, Helsinki
Helsingin yliopiston keskustakampuksen ytimessä, entisessä yliopiston hallintorakennuksessa, sijaitseva kohtaamispaikka Tiedekulma (Yliopistonkatu 4) sai hiljattain rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä kokonaan uuden ilmeen ja käyttötarkoituksen.
Erityisen Tiedekulmasta tekee sen kaunis puuvoittoinen sisus, joka tuo tilaan lämpöä ja tunnelmaa. Tiedekulmassa puuta on käytetty näyttävällä tavalla niin lattiassa, seinissä kuin katossa.
Arkkitehtisuunnittelusta vastasi JKMM Arkkitehdit ja rakennuttajana toimi SRV Rakennus Oy. Ydinkeskustassa sijaitseva Tiedekulma kätkee sisäänsä tapahtumakeskuksen ja kahvilan, joka on avoin kaikille.
3. Vuoden materiaali: Pintamateriaalina ruoko
Miten hyvältä luonnonmateriaalilla päällystetty seinäpinta näyttääkään! Sisalista, ruo’osta, kaislasta ja bambusta tehdyt tapetit, sermit ja seinäpinnoitteet ovat tuttuja menneiltä vuosikymmeniltä ja muualta maailmasta. Esimerkiksi Aasiassa ja Afrikassa näiden materiaalien käyttö sisustuksessa on suosittua.
Uskomme, että ne saapuvat jälleen myös meille. Upeita, hyvin säilyneitä kaisla- ja ruokoseiniä voi ihailla esimerkiksi Alvar Aallon kotona Munkkiniemessä. Luonnonmateriaalipintaisia tapetteja löytyy muun muassa Ralph Laurenin ja Omexcon valikoimista.
4. Vuoden väri: Suklaanruskea
Sisustusväreissä on nähty varsin pitkä harmaan eri sävyjen voittokulku mudasta hiilenharmaaseen. Sittemmin on innostuttu tiilenpunaisesta ja nautittu syvän vihreistä sävyistä.
Uutta on ruskean nousu. Väriä on näkynyt jo hennon hiekanruskeana, mutta tummaa ja syvää ruskeaa sen olla pitää. Sävy nimittäin toimii sekä erinomaisena tehosteena skandinaaviselle kalustukselle että tuo syvyyttä taiteelle. Ajaton ruskea toimii puupinnoissa, tekstiileissä ja maalatuissa pinnoissa. Tikkurilan maalikartassa sisustajalle sopivia ruskean sävyjä ovat muun muassa L462 Sacher ja N464 Aleksandriitti.
5. Vuoden käyttöesine: Fiskars Norden -veitsisarja
Fiskars Norden -veitsisarja on valmistettu suomalaisten veitsentekoperinteiden mukaisesti. Sarjaan kuuluu kuusi Suomessa valmistettua veistä, joiden teräosat ovat saksalaista kovaterästä ja kahvat kotimaista lämpökäsiteltyä koivua. Luonnolliset ja lujat materiaalit tekevät veitsistä kestäviä, pitkään terävänä pysyviä sekä yksinkertaisen kauniita.
Muotoilupalkintoja voittanut Norden-sarja on Pohjolan luontoon ja käsityöperinteisiin perustuva kokonaisuus, johon kuuluu veisten lisäksi myös keitto- ja paistoastioita. Kauniiseen sarjaan lanseerataan ensi vuoden alussa lisää osia.
6. Vuoden kaluste: Skandinavia Separat -sermi
Nikarin valmistama ja designeri Cecilie Manzin suunnittelema sermi nousi toimituksemme suosikiksi siroudellaan ja eleettömällä muotokielellään, jossa on ripaus japanilaisuutta.
Nahan käyttö sermin puuosien yhdistämiseen on nerokas idea. Kompakti, läsnäoleva rakenne tekee sermistä selvästi erilaisen ja erilaisiin tiloihin hyvin istuvan.
Ajatus sermistä ehti kypsyä suunnittelijansa mielessä vuosia ennen kuin idea toteutettiin vuosi sitten Maison & Object -messujen juhlanäyttelyä varten. Inspiraation ytimessä olivat materiaalit: puu ja nahka ja niiden yhdistäminen teknisesti mielenkiintoisella tavalla.
Sermin kauneus ja sopivuus omaan mallistokokonaisuuteen innosti Nikarin heti mukaan. Nikari esitteli valmiin tuotteen Milanon Salone del Mobile -messuilla viime vuoden huhtikuussa.
7. Vuoden ulkoasu: Himmeen valaisinpakkaukset
Samoihin aikoihin, kun Timo Niskanen perusti valaisinyritys Himmeen, hän tapasi askarrella lapsilleen uuneja ja pesukoneita vanhoista pahvilaatikoista.
Aika nopeasti syntyi ajatus pakkausten jatkokäytöstä leluina: tarvitsisi vain painaa pakkaukseen valmiiksi kuvat pesukoneesta ja liesiuunista.
Idea osoittautui menestyksesi jo lähipiirissä, kun ystävät pyysivät painettuja laatikoita lastensa leikkeihin. Pakkaukset ovat olleet käytössä jo vuodesta 2014, ja uusien tuotteiden myötä niitä on tullut lisää.
Uusimmissa komeilevat muun muassa vanhanaikainen televisio, lp-soitin ja kitaravahvistin. Oivaltava idea, jossa yhdistyvät pakkauksen jatkokäyttö, materiaalin kierrätys ja puhdas ilo.
8. Vuoden tulokas: Sirena Nieminen
Sirena Nieminen on Lahden muotoiluinstituutista valmistunut huonekalusuunnittelija. Hänen Wiggle-hyllynsä kiinnitti toimituksemme huomion Habitaren Protoshopissa, nuorten suunnittelijoiden esittelyosastolla.
Sirena Nieminen sanoo suunnittelevansa tuotteita tarpeeseen. Hänen inspiraatiolähteitään ovat matkustelu, kulttuurit ja Suomen luonto. Suunnittelutyyliään Sirena kuvailee yhdistelmäksi käytännöllisyyttä, taiteellisuutta ja huumoria. Myös ekologisuus on suunnittelun tärkeä teema.
Wiggle-hylly yhdistää nämä kaikki nerokkaalla tavalla:
”Lähtökohtani oli kehittää hattuhylly pienen kodin eteiseen. Halusin vähentää osien määrän minimiin, mutta maksimoida säilytyskapasiteetin. Wiggle on moderni versio perinteisestä eteisnaulakosta”, hän kertoo.
9. Vuoden yllättäjä: Allegron uudistettu konsepti
Palvelumuotoilu näkyy kaikkialla ympärillämme ja etenkin silloin, kun se tuottaa paitsi toimivuudellaan ja tarkoituksenmkaisuudellaan myös kauneudellaan lisäarvoa.
Kuudes uudisti Pietarin ja Helsingin väliä liikennöivän VR:n Allegro-junan samaan aikaan moderniksi ja ihanaa retrotunnelmaa huokuvaksi.
Ykkös- ja kakkosluokan vaunuosastot on verhoiltu sinisen ja ruskean väriyhdistelmällä, joka loihtii skandinaavisessa hengessä ripauksen ylellisyyttä matkantekoon.
Myös junan kyltit, bistron menu ja leikkitila on uudistettu samalla elegantilla otteella.
Matka ei ala perillä määränpäässä vaan jo junakyydissä – ja Allegron kyydissä se alkaa tyylillä.
10. Vuoden elämys: Superwood by IvanaHelsinki -festivaali
”Meillä pitää olla omat festarit!”, oivalsi Paola Suhonen, kun hän mietti sisarensa Pirjo Suhosen kanssa, miten lifestylebrändi IvanaHelsingin edustama maailma saataisiin todennettua.
Syntyi Superwood, aikuisille suunnattu mystinen festivaali, joka kokoaa yhteen musiikin, taiteen, asiantuntijaluennot, designin ja hyvän ruoan.
Festivaalin ainutlaatuinen, Twin Peaks -henkinen tunnelma muodostuu paitsi ohjelmasta myös tapahtuman sijainnista. Festivaali pidetään Helsingin Vuosaaressa, metsän keskelle rakennetussa hotelli Rantapuistossa, jonka alkuperäinen sisustus ja arkkitehtuuri on säilytetty.
Erityismaininnan ansaitsee ohjelmaan kuuluva Woodtour, jossa taide- ja musiikkinumerot tapahtuvat metsässä.
Festivaali on todellinen kaikkia aisteja hivelevä wau-elämys keskellä pimeintä syksyä. Superwood seuraavan kerran 4.–6.10.2019.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Vuoden 2019 kiinnostavimmat tilat, esineet, ilmiöt ja ihmiset – katso Dekon 10 valintaa!