Sisustus

Vuoden 2019 kiinnostavimmat tilat, esineet, ilmiöt ja ihmiset – katso Dekon 10 valintaa!

Maailma on täynnä tiloja, tavaroita ja uutuuksia, mutta miten löytää niistä parhaat ja kiinnostavimmat. Tässä Dekon kymmenen valintaa vuodelle 2019!

1. Vuoden suunnittelija: ALA-arkkitehtitoimisto

ALA-arkkitehtitoimisto on ajankohtainen juuri avatun Helsingin keskustakirjasto Oodin vuoksi. Toimiston suunnittelema kirjasto tuo Töölönlahden tylsien toimistotalojen rivistölle juuri sitä lämmintä ja kutsuvaa arkkitehtuuria, mitä Helsingin piiloon jäänyt paraatipaikka on kaivannut.

Veistoksellinen Oodi on huomiotaherättävä, mutta puupintoineen ja pehmeine kaarineen maanläheinen ja helposti lähestyttävä, kuten tulevaisuuden kirjaston kuuluukin olla.

ALA on erikoistunut juuri kulttuurirakennusten, asemarakennusten ja vaativien peruskorjauskohteiden suunnitteluun. Heidän muihin ansioituneisiin töihinsä lukeutuvat muun muassa Norjan Kristiansandin teatteri- ja konserttitalo, Lappeenrannan kaupunginteatteri, Kuopion kaupunginteatterin peruskorjaus ja laajennus sekä Länsimetron asemista Aalto-yliopisto ja Keilaniemi.

Toimisto työllistää 54 henkilöä ja sen omistajia ovat Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston.

Puupintoineen Oodi on helposti lähestyttävä.
Puupintoineen ja pehmeine kaarineen Oodi on maanläheinen ja helposti lähestyttävä. Kuva Tuomas Uusheimo

Lue myös: Tekstiilisuunnittelija Reeta Ek. ”Olen saanut verenperintönä viehtymystä järjestelyyn” 

2. Vuoden tila: Tiedekulma, Helsinki

Helsingin yliopiston keskustakampuksen ytimessä, entisessä yliopiston hallintorakennuksessa, sijaitseva kohtaamispaikka Tiedekulma (Yliopistonkatu 4) sai hiljattain rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä kokonaan uuden ilmeen ja käyttötarkoituksen.

Erityisen Tiedekulmasta tekee sen kaunis puuvoittoinen sisus, joka tuo tilaan lämpöä ja tunnelmaa. Tiedekulmassa puuta on käytetty näyttävällä tavalla niin lattiassa, seinissä kuin katossa.

Arkkitehtisuunnittelusta vastasi JKMM Arkkitehdit ja rakennuttajana toimi SRV Rakennus Oy. Ydinkeskustassa sijaitseva Tiedekulma kätkee sisäänsä tapahtumakeskuksen ja kahvilan, joka on avoin kaikille.

Puuvoittoinen sisustus tekee Tiedekulmasta erityisen.

3. Vuoden materiaali: Pintamateriaalina ruoko

Miten hyvältä luonnonmateriaalilla päällystetty seinäpinta näyttääkään! Sisalista, ruo’osta, kaislasta ja bambusta tehdyt tapetit, sermit ja seinäpinnoitteet ovat tuttuja menneiltä vuosikymmeniltä ja muualta maailmasta. Esimerkiksi Aasiassa ja Afrikassa näiden materiaalien käyttö sisustuksessa on suosittua.

Uskomme, että ne saapuvat jälleen myös meille. Upeita, hyvin säilyneitä kaisla- ja ruokoseiniä voi ihailla esimerkiksi Alvar Aallon kotona Munkkiniemessä. Luonnonmateriaalipintaisia tapetteja löytyy muun muassa Ralph Laurenin ja Omexcon valikoimista.

sisalista, kaislasta, ruo'osta ja bambusta tehdyt tapetit, sermit ja seinäpinnoitteet ovat jälleen sisustajien suosiossa.
Hyvin säilyneitä kaisla- ja ruokoseiniä löytyy esimerkiksi Alvar Aallon Munkkiniemen kodista. Kuva Marimekko

4. Vuoden väri: Suklaanruskea

Sisustusväreissä on nähty varsin pitkä harmaan eri sävyjen voittokulku mudasta hiilenharmaaseen. Sittemmin on innostuttu tiilenpunaisesta ja nautittu syvän vihreistä sävyistä.

Uutta on ruskean nousu. Väriä on näkynyt jo hennon hiekanruskeana, mutta tummaa ja syvää ruskeaa sen olla pitää. Sävy nimittäin toimii sekä erinomaisena tehosteena skandinaaviselle kalustukselle että tuo syvyyttä taiteelle. Ajaton ruskea toimii puupinnoissa, tekstiileissä ja maalatuissa pinnoissa. Tikkurilan maalikartassa sisustajalle sopivia ruskean sävyjä ovat muun muassa L462 Sacher ja N464 Aleksandriitti.

Vuoden väri, suklaanruskea, on nouseva sisustusväri.
Vuoden väri, suklaanruskea, toimii erinomaisena tehosteena skandinaavisille huonekaluille ja on kaunis puupinnoissa, tekstiileissä ja maalatuissa pinnoissa. Kuva Carl Hansen.

5. Vuoden käyttöesine: Fiskars Norden -veitsisarja

Fiskars Norden -veitsisarja on valmistettu suomalaisten veitsentekoperinteiden mukaisesti. Sarjaan kuuluu kuusi Suomessa valmistettua veistä, joiden teräosat ovat saksalaista kovaterästä ja kahvat kotimaista lämpökäsiteltyä koivua. Luonnolliset ja lujat materiaalit tekevät veitsistä kestäviä, pitkään terävänä pysyviä sekä yksinkertaisen kauniita.

Muotoilupalkintoja voittanut Norden-sarja on Pohjolan luontoon ja käsityöperinteisiin perustuva kokonaisuus, johon kuuluu veisten lisäksi myös keitto- ja paistoastioita. Kauniiseen sarjaan lanseerataan ensi vuoden alussa lisää osia.

Fiskars Norden -sarjaan kuuluu veitsien lisäksi pannuja ja patoja.
Norden-sarjan veitsien kahvat ovat suomalaista lämpökäsiteltyä koivua. Kuva Fiskars

6. Vuoden kaluste: Skandinavia Separat -sermi

Nikarin valmistama ja designeri Cecilie Manzin suunnittelema sermi nousi toimituksemme suosikiksi siroudellaan ja eleettömällä muotokielellään, jossa on ripaus japanilaisuutta.

Nahan käyttö sermin puuosien yhdistämiseen on nerokas idea. Kompakti, läsnäoleva rakenne tekee sermistä selvästi erilaisen ja erilaisiin tiloihin hyvin istuvan.

Sermit ovat palanneet kalustevalmistajien portfolioihin.
Sermit eli kätevät tilanjakajat ovat löytäneet vuosien poissaolon jälkeen paikkansa monen kalustevalmistajan mallistosta. Kuva Nikari

Ajatus sermistä ehti kypsyä suunnittelijansa mielessä vuosia ennen kuin idea toteutettiin vuosi sitten Maison & Object -messujen juhlanäyttelyä varten. Inspiraation ytimessä olivat materiaalit: puu ja nahka ja niiden yhdistäminen teknisesti mielenkiintoisella tavalla.

Sermin kauneus ja sopivuus omaan mallistokokonaisuuteen innosti Nikarin heti mukaan. Nikari esitteli valmiin tuotteen Milanon Salone del Mobile -messuilla viime vuoden huhtikuussa.

7. Vuoden ulkoasu: Himmeen valaisinpakkaukset

Samoihin aikoihin, kun Timo Niskanen perusti valaisinyritys Himmeen, hän tapasi askarrella lapsilleen uuneja ja pesukoneita vanhoista pahvilaatikoista.

Aika nopeasti syntyi ajatus pakkausten jatkokäytöstä leluina: tarvitsisi vain painaa pakkaukseen valmiiksi kuvat pesukoneesta ja liesiuunista.

Himmeen valaisinpakkauksilla on jatkokäyttöä leluina.
Himmeen valaisinpakkaukset palvelevat myös leluina. Loistava idea! Kuva Himmee

Idea osoittautui menestyksesi jo lähipiirissä, kun ystävät pyysivät painettuja laatikoita lastensa leikkeihin. Pakkaukset ovat olleet käytössä jo vuodesta 2014, ja uusien tuotteiden myötä niitä on tullut lisää.

Uusimmissa komeilevat muun muassa vanhanaikainen televisio, lp-soitin ja kitaravahvistin. Oivaltava idea, jossa yhdistyvät pakkauksen jatkokäyttö, materiaalin kierrätys ja puhdas ilo.

8. Vuoden tulokas: Sirena Nieminen

Sirena Nieminen on Lahden muotoiluinstituutista valmistunut huonekalusuunnittelija. Hänen Wiggle-hyllynsä kiinnitti toimituksemme huomion Habitaren Protoshopissa, nuorten suunnittelijoiden esittelyosastolla.

Osien määrä minimissä, säilytyskapasiteetti maksimissa, siinä resepti Sirena Niemisen suunnittelemaan Wiggle-hyllyyn.
Wiggle-hylly on kehitetty pienen kodin eteiseen. Osien määrä on vähennetty minimiin, samalla kun säilytyskapasiteetti on maksimoitu.

Sirena Nieminen sanoo suunnittelevansa tuotteita tarpeeseen. Hänen inspiraatiolähteitään ovat matkustelu, kulttuurit ja Suomen luonto. Suunnittelutyyliään Sirena kuvailee yhdistelmäksi käytännöllisyyttä, taiteellisuutta ja huumoria. Myös ekologisuus on suunnittelun tärkeä teema.

Wiggle-hylly yhdistää nämä kaikki nerokkaalla tavalla:

”Lähtökohtani oli kehittää hattuhylly pienen kodin eteiseen. Halusin vähentää osien määrän minimiin, mutta maksimoida säilytyskapasiteetin. Wiggle on moderni versio perinteisestä eteisnaulakosta”, hän kertoo.

9. Vuoden yllättäjä: Allegron uudistettu konsepti

Palvelumuotoilu näkyy kaikkialla ympärillämme ja etenkin silloin, kun se tuottaa paitsi toimivuudellaan ja tarkoituksenmkaisuudellaan myös kauneudellaan lisäarvoa.

Allegro-junan vaunuosasto on samaan aikaan moderni ja ihanan retro.
Allegro-junan vaunuosastot, kyltit, bistron menu ja leikkitila on uudistettu samaan aikaan moderniksi, mutta retrotunnelmaa huokuviksi.

Kuudes uudisti Pietarin ja Helsingin väliä liikennöivän VR:n Allegro-junan samaan aikaan moderniksi ja ihanaa retrotunnelmaa huokuvaksi.

Ykkös- ja kakkosluokan vaunuosastot on verhoiltu sinisen ja ruskean väriyhdistelmällä, joka loihtii skandinaavisessa hengessä ripauksen ylellisyyttä matkantekoon.

Myös junan kyltit, bistron menu ja leikkitila on uudistettu samalla elegantilla otteella.

Matka ei ala perillä määränpäässä vaan jo junakyydissä – ja Allegron kyydissä se alkaa tyylillä.

10. Vuoden elämys: Superwood by IvanaHelsinki -festivaali

”Meillä pitää olla omat festarit!”, oivalsi Paola Suhonen, kun hän mietti sisarensa Pirjo Suhosen kanssa, miten lifestylebrändi IvanaHelsingin edustama maailma saataisiin todennettua.

Syntyi Superwood, aikuisille suunnattu mystinen festivaali, joka kokoaa yhteen musiikin, taiteen, asiantuntijaluennot, designin ja hyvän ruoan.

Superwood-festivaali pidetään Helsingin Vuosaaressa keskellä pimeintä syksyä.
Kaikkia aisteja hivelevä wau-elämys, Dekon raati perustelee Superwoodin valintaa vuoden elämykseksi. Kuva Superwood

Festivaalin ainutlaatuinen, Twin Peaks -henkinen tunnelma muodostuu paitsi ohjelmasta myös tapahtuman sijainnista. Festivaali pidetään Helsingin Vuosaaressa, metsän keskelle rakennetussa hotelli Rantapuistossa, jonka alkuperäinen sisustus ja arkkitehtuuri on säilytetty.

Erityismaininnan ansaitsee ohjelmaan kuuluva Woodtour, jossa taide- ja musiikkinumerot tapahtuvat metsässä.

Festivaali on todellinen kaikkia aisteja hivelevä wau-elämys keskellä pimeintä syksyä. Superwood seuraavan kerran 4.–6.10.2019.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vuoden 2019 kiinnostavimmat tilat, esineet, ilmiöt ja ihmiset – katso Dekon 10 valintaa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.