Sisustus

Wieniläistuolit: Thonet on klassikko, mutta vaihtoehtoja on joka budjetiille

Wieniläistuolit ovat nyt trendikkäitä. Kerromme, mistä tuolin tyyli sai alkunsa ja esittelemme kolme versiota wieniläistuolista.

Jo useamman vuoden ajan wieniläistuolit, erityisesti Thonetin klassikkotuolit kopioineen, ovat olleet kotien halutuimpia kalusteita. Alun perinhän tämän kuudesta taivutetusta puukappaleesta kootun tuolin suunnitteli Michael Thonet (1796–1871).

Lue myös: Designtuoli on länsimaista luksusta

Michael Thonet oli saksalainen puuseppä ja teollisuusjohtaja. Hän kehitti vuonna 1830 menetelmän, jolla puuta pystyi taivuttamaan kuuman höyryn avulla uuteen muotoon.  Hänen niin sanotut wieniläistuolinsa valmistettiin tällä menetelmällä. Ne olivat ensimmäiset sarjavalmisteiset huonekalut.

Thonet oli ensimmäinen wieniläistuoli

Veljekset Thonet perustettiin 1853, 150 vuotta sitten. Yrityksessä olivat mukana isä Michael ja viisi poikaa, joista jokainen sai itselleen sopivan työn. Yksi hoiti markkinoinnin ja toinen työnjohdon.

Tunnetuimmaksi tuoliksi nousi tuoli malliltaan No 14, joka suunniteltiin vuonna 1859. Ensin tuoli piirrettiin kahviloihin käytettäväksi. Kaunislinjainen, kevyt tuoli on helppo liikutella, ja siron muotonsa vuoksi se ei vie paljoa tilaakaan. Vuosien saatossa No 14 tuoli löysi tiensä myös osaksi kotien sisustusta. Se sai paljon erilaisia variaatioita. Yksinkertaisimmillaan tuoli on kokonaan puuta, mutta valikoimissa on vielä tänäkin päivänä useita erilaisia malleja pehmustetulla istuimella ja erilaisilla käsinojilla.

Wieniläistuolit: Kopioita on paljon

Suositut ovat aina myös kovin kopioituja. Markkinoilla on tälläkin hetkellä suuri määrä erilaatuisia ja hintaisia wieniläistuolinakin tunnettuja tuolimalleja. Nyt tämä kevyt wieniläistuoli halutaan yhdistää monenlaiseen sisustukseen. Se sopii yhtä hyvin moderninkin pyöreän pöydän rinnalle kuin talonpoikaispöydän kaveriksi. Yksittäin sen näkee eteisen kalusteena tai makuuhuoneessa puolipitoisten vaatteiden kannattajana.

Wieniläistuoli on kaunis katsella, mutta istumamukavuudeltaan puinen ”perusmalli” ilman käsinojia sopii edelleeenkin parhaiten lyhytaikaiseen istumiseen, kuten kahvilaan, johon se alkujaan tarkoitettiin. Kopioinnin myötä näitä tuolimalleja on markkinoilla paljon tarjolla. Hintahaarukka on 59 eurosta alkaen.

Yhtään huonompi ajatus ei ole myöskään bongailla wieniläistuoleja kirpputoreilta. Pikkuisen kuluneena ne ovat jopa hieman luonteikkaampia ja kiinnostavampia kuin kaupasta hankitut. Karheus ja kulumat tekevät hyvän ja kaivatun kontrastin nykysisustuksiin! Kirpparilta tällaisen tuolin (ei ehkä juuri aitoa ja alkuperäistä) voi löytää kympillä! Huonokuntoisenkin kirpparituolin voit uudistaa sisustukseesi sopivaksi maalaamalla tyylisi mukaan.

Vertailun edullisin Bjurån-tuoli on ruskeaksi petsattua pyökkiä, 59 e, Ikea.
Alkuperäisen mallin mukainen TON14, tuoli on kavereidensa esikuva, 149 e, Forme.
Sandy-tuolissa on kaunis yksityiskohta. Istuinosan alla on kaartuva tukirakenne, 169 e, Asko.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Wieniläistuolit: Thonet on klassikko, mutta vaihtoehtoja on joka budjetiille

nillo

Miksette pistäneet alkuperäisen Thonetin wieniläistuolin kuvaa ja hintaa? Ton, ikea tai asko ei ole se.

T.K.

TON on nykyään nimenomaan alkuperäinen valmistaja mallille no 14. Tehdään edelleen samassa paikassa Bystrice pod Hostynemissä missä tuotantoa oli jo Thonetin aikaan.

Thonet ei valmista saman mallin mukaan enää pyöreällä istuimella. Michael Thonetin ideologia valmistaa kyseistä edullista ja laadukasta tuolia koko kansalle ei myöskään oikein päde. Ei pidä sekoittaa suunnittelijaa ja nykyistä brändiä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.