Kodinhoito

Tehokasta tiskaamista

Astioiden pesu on helpottunut ja näkyvät tiskivuoret pienentyneet astianpesukoneiden myötä.

Nykyiset tiskikoneet ovat todellisia veden säästäjiä. Ne pesevät astiat jopa kahdeksan kertaa pienemmällä vesimäärällä kuin käsin tiskaava ihminen.

Astianpesukoneen pesuaika lyhenee ja sähkönkulutus pienenee jopa puoleen, kun astianpesukone liitetään kylmän sijaan lämpimään veteen.

Astioiden huuhtelu ennen konepesua on turhaa veden haaskausta. Ruoantähteet tulee kuitenkin kaapia pois lautasilta.

Pese täysiä koneellisia

Taloudellisinta on pestä täysiä koneellisia. Pienissä talouksissa tiskikone ei välttämättä täyty, eikä ole silloin kovin taloudellinen tai kätevä vaihtoehto.

Astioiden käsin pesua ei voi välttää, vaikka kodissa astianpesukone olisikin. Kaikki materiaalit eivät kestä konepesua.Kultakoristeiset pyhäastiat, ohuet kristallit ja vanhat lasit kuluvat ja rikkoontuvat herkästi astianpesukoneessa.

Hopeiset aterimet taas tummuvat, jos niitä pestään yhdessä ruostumattomien teräsaterimien kanssa.

Monet pinnoitetut paistinpannut ja kattilat kestävät konepesun, mutta kuluvat huomattavasti nopeammin kuin käsin pestäessä.

Käsin tiskaus sujuu helposti, kun astiat pestään tuoreeltaan. Pesuallas puolilleen kuumaa vettä ja sekaan noin teelusikallinen astianpesuainetta. Pesuaineen määrää ei kannata liioitella, sillä vaahto ei puhdista vaan hankaloittaa huuhtelua.

Astiajärjestyksellä on väliä: ensin puhtaimmat lasit ja kupit, viimeiseksi rasvaiset kattilat ja pannut. Astiat huuhdellaan vettä säästäen altaassa, ei juoksevan veden alla. Ne kuivuvat itsestään kuivauskaapissa. Lopuksi pyyhitään tiskipöytä puhtaaksi ja hanat kiiltäviksi.

Lue myös:
Astianpesukoneen tehokas käyttö
Astianpesukoneen putsaus

Teksi: Elisa Johansson

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tehokasta tiskaamista

Astioiden huuhtelu?

Itse en kyllä ymmärrä, miten astiat voisi huuhdella altaassa seisovalla vedellä? Itse koetin tätä ja vesi muuttui hetkessä yhtä saippuaiseksi kuin itse tiskivesikin, ja vaikkei muuttuisikaan, aina sitä pesuainetta jonkin verran lautasiin jää, verrattuna juoksevan veden alla huuhteluun.

Sitten voikin miettiä, monta purkillista sitä Fairyä joutuu elimmistöön vaikkapa vuodenkin aikana. Ja joissain käsitiskiaineissa, vaikkapa Sunlightissä on vieläpä tämä ”myrkyllinen”-merkki.

mää

Mites astianpesukoneessa, sitä mainostetaan, että kuluttaa vettä ja energiaa
vähemmän kuin kuin käsintiskaten?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.