Jopa seitsemän naarasta haaremissa! – Tiesitkö nämä faktat metsiemme eksoottisimmasta linnusta?

Kuparinpunaisessa höyhenpuvussa pöyhkeilevä fasaanikukko tuo värittömään talvimaisemaan eksoottisen tuulahduksen itäisiltä mailta. Tiesitko, että keväisin tuo komea kiekuja kerää ympärilleen haaremin?

Fasaanien tarkkailu talvisella ruokintapaikalla on hauskaa puuhaa, sillä ne eivät ole kovin arkoja.

Fasaanikukko on silmiinpistävän värikäs lintu suomalaisessa luonnossa. Sen höyhenpuku hohtaa kuparinpunaisena, pää vihreänä ja kaulassa on valkoinen rengas. Selässä koiraalla on valkoisia, mustarajaisia täpliä ja vatsapuolella mustia nuolitäpliä.

Soidinaikaan keväällä kukon silmien ympärillä on helakanpunaiset ihopoimut. Piiskamaisen pyrstön pisimmät sulat voivat olla puolen metrin mittaisia. Punaruskeassa pyrstössä on parikymmentä mustaa poikkijuovaa.

Fasaanikukon römeä kieunta houkuttelee naaraita vastustamattomasti puoleensa.

Fasaani ei kuulu Suomen alkuperäislinnustoon, vaan aasialainen peltokanalintu istutettiin riistalinnuksi Etelä-Suomeen 1900-luvun alussa. Sitä tarhataan edelleen, ja villiintyneet linnut viihtyvät viljelymailla ja pihapiireissä.

Uni säästää fasaanin energiaa

Talvi on fasaanille vaikeaa aikaa. Pehmeä lumi upottaa, ja kulku on raskasta. Lintu löytää suojaa tuulelta pihasyreenin tyveltä, kaivautuu lumeen ja painautuu matalaksi niin, että vain pää ja selkä näkyvät.

Liikkumatonta, nukkuvaa lintua on vaikea huomata. Voimia pitää säästää ruoanhankintaan.

Fasaani etsii suojaa pakkaselta, tuulelta ja pyryltä kaivautumalla matalaan kieppiin.

Fasaanit voivat paastota jopa viikon ja menettää painostaan 40 prosenttia ennen kuin niiden on pakko lähteä ravinnonhakuun. Vaikka ne kestävät pakkasta hyvin, kylminä talvina niiden kanta vähenee huomattavasti.

Fasaanit eivät selviä talvesta ilman ihmisen ruokinta-apua. Ne pitävät kaurasta, mutta syövät myös auringonkukansiemeniä, pähkinöitä ja leivänmuruja.

Talvella fasaani etsiyy asutuksen läheisyyteen. Se ei selviä talvesta ilman ihmisen ruokinta-apua.

Kesällä fasaaneille riittää ravintoa. Ne nokkivat hyönteisiä ja noppivat loppukesällä ja syksyllä marjoja.

Fasaani kukkoilee soitimella

Fasaanikukko aloittaa soitimensa lumen vielä peittäessä maata. Se tekee olemassaoloaan tiettäväksi kiekaisemalla vähän väliä römeän soidinhuutonsa ”köök-kök” ja päräyttämällä siivillään. Samalla se pomppaa korkealle ilmaan.

Kukko pullistelee itseään ja astelee hitaasti keinahdellen. Korkealta soidinpaikalta ääni kuuluu kauas.

Kun toinen koiras lähestyy, seuraa nokkapokka. Kukot päristävät siivillään ja yrittävät olla entistäkin isomman ja vaikuttavamman näköisiä.

Koiraat taistelevat ­keväällä reviiriensä rajoista.

Kun laulu ei auta, ne ryntäävät toistensa kimppuun höyhenet pölisten. Nuoremman kukon on annettava periksi ja pötkittävä pakoon. Reviirin valtias jatkaa komeita kiekauksiaan.

Kiekaisut houkuttelevat paikalle naaraita, jotka pesivät koiraan reviirillä. Koiras saattaa houkutella haaremiinsa jopa seitsemän naarasta.

Suojaväri piilottaa hautojan

Fasaaninaaras on aivan erivärinen kuin koiras. Sen kellanruskeassa höyhenpeitteessä on tummia täpliä, ja se on vaatimattoman näköinen verrattuna värikkääseen kukkoon. Myös naaraalla on piiskamainen pyrstö, mutta se on vain puolen ruumiin pituinen.

Maanläheiset värit auttavat naarasta pysymään piilossa pesällään.

Fasaani ei lennä mielellään vaan astelee arvokkaasti. Naaraan höyhenpuku on vaatimattoman kaunis.

Naaras rakentaa pesäsyvennyksen heinikkoon tai pensaiden suojaan ja ­munii sinne 6–15 kiiltävän oliivinruskeaa munaa. Se joutuu olemaan kuukauden päivät paikallaan muniensa päällä hautomassa ennen kuin poikaset kuoriu­tuvat.

Fasaani liikkuu yleensä kävellen. Vaaran uhatessa se pyrähtää pakolentoon, mutta laskeutuu pian kasvillisuuden sekaan ja jatkaa matkaa ­juosten.

Pihoissa, puutarhoissa ja puistoissa kissat ja koirat ovat fasaanien pahimpia vihollisia. Vaikka pesimisaikaan irti juokseva koira ei vahingoittaisikaan fasaania, se hätyyttää emoja pesiltään ja aina tarkkana olevat varikset syöksyvät pesälle syömään munia.

Avainsanat

Keskustelu

Tässä vasta komea lintu. Meidänkin takapihalla käy fasaanikukko istumassa lintulaudalla. Itse en syötä lintua,mutta naapureilta kyllä löytyy syötävää.

Kommentoi juttua: Jopa seitsemän naarasta haaremissa! – Tiesitkö nämä faktat metsiemme eksoottisimmasta linnusta?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X