Tarinat Tilaajille

Peruskorjaamisen asiantuntija Mikko Juva: ”Rintamamiestalo on usein pommi”

Rintamamiestalon peruskorjaus voi tulla niin kalliiksi, ettei siihen käytettyjä ­rahoja saa takaisin taloa myytäessä, Mikko Juva sanoo.

 ’’Suomessa on yli 200 000 rintamamiestaloa, joita rakennettiin sotien jälkeen 1950-luvulla. Tuolloin rakennustarvikkeiden laadusta usein tingittiin.

Joskus rungon puutavarana käytettiin esimerkiksi pakkauslaatikoiden lautaa, ja betonin sekoitussuhteita muutettiin lisäämällä sekaan suuria kiviä, jotta ­kallista sementtiä, betonin raaka-ainetta, menisi vähemmän.

Tämä saattaa näkyä perustusten ja kellarien ­seinien vaurioitumisena: kivet heikentävät betonin vetolu­juutta eli rakenteen kykyä kestää taipumia. Kun maapohja painuu tai routii, rakenteisiin voi syntyä murtumia.

Lue myösRintamamiestalo on uuden ajan symboli – tunnetko talon syntytarinan?

Ilmanvaihto on heikentynyt alkuvuosikymmenistä

Asumisen perustaso poikkesi nykyisestä silloin, kun rintamamiestalon tyyppimallia suunniteltiin. ­Sauna ja pesuhuone olivat yleensä erillisessä piharakennuk­sessa tai kellarikerroksessa, eikä kosteutta päässyt syntymään asuinkerroksissa samalla tavalla kuin nyt.

Kosteuden muodostuminen on lisääntynyt huomattavasti, kun taloihin on tehty märkätiloja ja niihin on ­tuotu astian- ja pyykinpesukoneita. Samalla ilman­vaihto on monessa rintamamiestalossa heikentynyt merkittävästi rakennuksen alkuvuosikymmenistä, jolloin lämmittäminen tapahtui puuta polttamalla.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.