
Peruskorjaamisen asiantuntija Mikko Juva: ”Rintamamiestalo on usein pommi”
Rintamamiestalon peruskorjaus voi tulla niin kalliiksi, ettei siihen käytettyjä rahoja saa takaisin taloa myytäessä, Mikko Juva sanoo.
’’Suomessa on yli 200 000 rintamamiestaloa, joita rakennettiin sotien jälkeen 1950-luvulla. Tuolloin rakennustarvikkeiden laadusta usein tingittiin.
Joskus rungon puutavarana käytettiin esimerkiksi pakkauslaatikoiden lautaa, ja betonin sekoitussuhteita muutettiin lisäämällä sekaan suuria kiviä, jotta kallista sementtiä, betonin raaka-ainetta, menisi vähemmän.
Tämä saattaa näkyä perustusten ja kellarien seinien vaurioitumisena: kivet heikentävät betonin vetolujuutta eli rakenteen kykyä kestää taipumia. Kun maapohja painuu tai routii, rakenteisiin voi syntyä murtumia.
Lue myös: Rintamamiestalo on uuden ajan symboli – tunnetko talon syntytarinan?
Ilmanvaihto on heikentynyt alkuvuosikymmenistä
Asumisen perustaso poikkesi nykyisestä silloin, kun rintamamiestalon tyyppimallia suunniteltiin. Sauna ja pesuhuone olivat yleensä erillisessä piharakennuksessa tai kellarikerroksessa, eikä kosteutta päässyt syntymään asuinkerroksissa samalla tavalla kuin nyt.
Kosteuden muodostuminen on lisääntynyt huomattavasti, kun taloihin on tehty märkätiloja ja niihin on tuotu astian- ja pyykinpesukoneita. Samalla ilmanvaihto on monessa rintamamiestalossa heikentynyt merkittävästi rakennuksen alkuvuosikymmenistä, jolloin lämmittäminen tapahtui puuta polttamalla.
Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?
Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.
Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään tästä .
Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.