Paratiisi takapihalla

Aloita viljely laatikossa - rakenna unelmien kasvihuone

Kasvata vihannekset, perunat ja yrtit viljelylaatikoissa, joissa viljely voi alkaa varhain, ja pieneltä alalta saa yllättävän paljon satoa. Astioissa kasviksia voi viljellä parvekkeellakin.

Kiitos viimeaikojen säiden, viljelylaatikkomme multa on jäässä pintaa lukuun ottamatta. Joinain vuosina olen aloittanut laatikkoviljelyn Vantaalla jo huhtikuun puolella, mutta nyt ei vaan pysty.

Sään lämpenemistä odotellessa voi kuitenkin perustaa uusia viljelylaatikoita. Vaikka niitä on meillä jo monta, kyllä aina yksi mahtuu.

Hiukan menee meidän uusin rakennushankkeemme jo paritalonaapurin puolelle, mutta Uudet perunat laatikosta kattilaan -palkalla kärsivälliset naapurimme sietävät viljelyintoamme.

Saako joku vielä jostain oikeita kierrätyslavankauluksia? Koska en niitä itsekään löytänyt, ostin kehikot kiltisti puutarhamyymälästä. Poika kokosi lavat päällekkäin, peitti pohjan sanomalehdellä ja täytti mullalla. Lehtikerroksen idea oli estää multaa valumasta kiveykselle.

Luennoilla kysytään, mitä multaa viljelmällämme käytän. Ostan useimmiten halvimman tarjouksen mullat. Sekoitamme multaan  kevyempää ja halvempaa turvetta – hyvin on satoa silti saatu.

Uskoisin, että tärkeintä on itse tietää, millaista kasvualustaa käyttää. Ainakin puutarhuri tietää, kuinka kasvualustan rakenne ja ravinteikkuus vaikuttavat viljelmän kastelu- ja lannoitustarpeeseen.

 

Illalla alkoi varsinainen äidin unelmien kasvilavan kokoaminen. Ihastuin talvella ikihyviksi myymälässä lasiseen huoneeseen, joka asetetaan näpsäkästi lavankaulusten päälle.

Ihana minikasvihuone olisi kyllä jäänyt itseltäni kokoamatta, kiitos avustajille!

Kasvihuone kasattiin lopulta nelikätisesti. Pojat kokosivat urhoollisesti illalla huonetta, kun äidillä oli muuta menoa.  Ikävä kyllä, alkoi taas sataa räntää.

Kiitosta kasvihuoneen valmistajalle siitä, että ohjeet olivat selkeät, osien mitoitukset täsmäsivät, eikä erityistyövälineitä kokoamiseen tarvittu. Jakoavain ja vasara löytyivät kotoamme.

Kritiikkiä rakentajilta tuli työjärjestyksestä, joka olisi voinut onnistua vaivattomammin.  Jos joku hankkii saman tuotteen, voin kysyä pojilta, miksi laseja ei kannattaisi laittaa paikoilleen ennen ruuveja :).

Hieno siitä tuli! Hieman tuo vaatii vielä iän tuomaa karismaa. Lauta onneksi harmaantuu nopeasti ja kohta vihertää myös ympäristössä. ”Puutarhuri kasvillisuudellaan paikkaa arkkitehdin ja rakentajan virheet”,  vitsailtiin aikoinaan puutarhurikoulussa.

Mitä lasikattoinen lavatarha maksoi? Kustannuksia syntyi lavankaulukset, multa ja kasvihuone yhteensä noin 140 euroa, joista kasvihuone söi leijonanosan. Halvemmalla pääsee, jos saa lavankaulukset ilmaiseksi ja rakentelee lasituksen kierrätystavarasta.

Lavatarha parvekkeelle tai terassille?

  1. Kasvata kasvikset vesitiiviissä astioissa, mikäli parvekkeellasi ei ole viemäröintiä.
  2. Kastele vesitiiviissä ruukussa viljelmää siten, ettei se hukuliikakasteluun – muttei kuivakaan.
  3. Pienen viljelylaation alle voi hankkia myös alusastian. Kokeile kengille tarkoitettuja kuramattoja.
  4. Viljely parvekkeella onnistuu mainiosti myös viljelysäkeissä, jotka on tarkoitettu nimenomaan parvekekasvatukseen.
  5. Istuta kasviksia parvekkeelle ja patiolle myös amppeleihin, joissa ne saavat varmasti valoa.

Kohta pääsen istuttamaan ja kylvämään unelmien lavatarhaani. Palaan hankkeeseen silloin!

ystävällisin terveisin puutarhatoimittaja Paula

Lue lisää Taimikasvatuksesta

Lue lisää Parvekevihanneksista

Lue lisää Perunan kassiviljelystä

Lue lisää Hyötykasvit ja kukat rinnakkain


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aloita viljely laatikossa - rakenna unelmien kasvihuone

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *