Paratiisi takapihalla

Aurinko lämmittää - suojaa ainavihannat puutarhakasvit

jäitä lunta perennojen päällä
Lumihiutaleet ovat lämpimällä jaksolla pyöristyneet oikeastaan jäärouheeksi.

Kevättalven aurinko lämmittää ainakin mieltä, mutta maata se ei vielä sulata. Ainavihannat puutarhakasvit kaipaavat nyt hoitajansa auttavaa kättä.

Kevätaurinko sulatti isolta osin lumet vantaalaispihaltamme. Hanget hupenivat ja lasiterassin katolta tippuivat jäät.  Katsoin aamulla sääennusteesta, että lämmin jakso taitaa olla kohta historiaa – puhumattakaan pojoisemmasta.

Kasveille lämpötilan sahaaminen ylös ja alas kesken talven ei ole hyväksi. Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentin Leo Junikka vartoittelikin viime viikolla Ylen jutussa kasvien kuivumisesta lämpimän sään vuoksi.

Vaarana ovat tietysti vielä myös pakkasvauriot, jos lämpätilat lämpimän jakson jälkeen kovasti kylmenevät. Etenkin ainavihannat kasvit kaipaavat nyt suojaa.

Varjosta ainakin auringolle alttiisiin paikkoihin istutetut nuoret alppiruusut, kartiovalkokuuset ja tuijat. Ne kuivuvat kevätauringossa siksi, etteivät ne saa jäisestä maasta vielä vettä.

varjoa havuille
Oli virhe istuttaa kartiovalkokuusia talon länsiseinustalle, jossa niitä pitää joka kevät varjostaa.

Käytä mieluiten suojaverkkoja, mutta myös juuttikangas ilmavasti aseteltuna sopii. Itse asiassa mikä tahansa varjo auringon ja kasvin väliin aseteltuna on hyväksi. Kerran näin räsymaton keppien varassa!

Kasvia ei saa kuitenkaan kietoa tiiviiseen suojapeitteeseen, sillä siitä tulisi kuumottava kasvihuone, joka vain lisää kasvin kuivumista.

kuusenhavuja perennoille
Kyllä rönsyansikan lomasta pitäisi kohta joku lumikello näkyä.

Joulukuusen havut sopivat hyvin talvivihreiden perennojen suojaukseen. Pikkutalviot, varjoyrtit ja niiden lomaan istutetut sipulikukat kannattaa suojata, kun aurinko sulattaa lumet niiden päältä.

Suojata voi tietysti myös varjostusverkolla, jotka levitetään maanpeitoksi. Lumen lapioiminen kasvien päälle auttaa myös.

ravista lumet havuista
Kaatolumisateen jälkeen on pelastusryhmän toimittava nopeasti. Kops, kops – pois lumet oksilta!

Kuva on otettu viime vuoden helmikuussa – lumipyryt ovat vielä mahdollisia Etelä-Suomessakin. Painava räntäsadelumi painaa silloin naapurimme tuija-aidan maata myöten, ja kasvit saattavat jopa taittua. Lumitaakasta vapautetut kasvit ponnahtavat terhakasti pystyyn.

Kohta voidaan leikata pensaita, jos lunta ei tulee enää kamalasti. Kerron siitä lisää myöhemmin lisää.  Ensin täytyy tutkia, miten pelargonit ovat toipumassa pitkästä pimeästä jaksosta. Ihana, nyt alkavat puutarhakiireet – on niitä odotettukin!

Valoisia puutarhapäiviä!

toivottaa puutarhatoimittaja Paula

Lue myös:

Lumi suojaa puutarhaa paukkuvilta pakkasilta

Joulukuusen uusi elämä


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aurinko lämmittää - suojaa ainavihannat puutarhakasvit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *