Paratiisi takapihalla

Istuta kukkaniitty sipulikukista - 7 kerkeästi leviävää pikkusipulikukkaa

puutarhatoimittaja, Paula Ritanen-Närhi

Syksyisten lomapäivien ratoksi kevätpuutarhan kuvia katsellessa tuli mieleen, että puutarhamme kaipaa oikeastaan lisää sipulikukkia.

Vaikka tulppaaneja ja narsisseja riittää, täytyy saada lisää pikkusipulikukkia pergolan edustalle keväiseksi kukkaniityksi.

Kun iso kuusi kaadettiin, pihamme valoisuus lisääntyi kovasti. Maasta alkoi nousta jälleen kevätkukkijoita, jotka olivat valon perässä muuttaneet paremmille kasvupaikoille, kuten tonttia ympäröivän avo-ojamme penkereelle.

puutarhatoimittaja, Paula Ritanen-Närhi

Vanhat tulppaanit ja narsissit kukkivat uskollisesti, samoin krookukset ja sinililjat. Posliinihyasintit suorastaaan villytyivät, kun maata pöyhittiin piharemontissa. Lisää kevätkukkijoita ei kuitenkaan olisi pahitteeksi, eikö vain?

puutarhatoimittaja, Paula Ritanen-Närhi

Lumikelloja pitää ehdottomasti taas istuttaa, sillä entiset ovat vuosien mittaan kadonneet. Lumikellot leviävät siemenistä ja sivusipuleista, mutta ne eivät tykänneet kuivasta istutuspaikasta talon seinustalla. Hedelmäpuiden kevyessä varjossa lumikelloille löytyy nyt varmasti mieluisampi kasvupaikka.

puutarhatoimittaja, Paula Ritanen-Närhi

Kevättähtiä kukki meillä ennen vanhaan enemmänkin, mutta osa katosi piharemontissa. Eivätköhän nyt istuttamani ja ensi keväänä kukkivat yksilöt siemennä tuloksekkaasti ympäristöönsä. Näitä vaaleanpunaisia tekisi myös mieli.

puutarhatoimittaja, Paula Ritanen-Närhi

Posliinihyasintit viihtyivät kuusen katveessa kuivassakin kasvupaikassa, ja nyt niitä löytyy yhä joka puolelta ojanpenkkaa.  Ei toimita kuitenkaan alkaa pikkusipuleita siirtelemään, sillä posliinihyasintin sipulit ovat edullisia, ja siemenlevintä on taattu.

puutarhatoimittaja, Paula Ritanen-Närhi

Kirjopikarinliljoja istutimme viime syksynä ja ne kukkivat kauniisti. Ripottelin kesällä kukkineiden yksilöiden siemenet kasvupaikan ympäristöön. Kannataisi ehkä kokeilla myös  assyrianpikarililjaa (kuvassa) tai keltareunapikarililjaa. Muita hienosti leviäviä sipulikukkia ovat myös laukat, kamassiat ja helmililjat – niitä meillä kasvaakin ennestään.

puutarhatoimittaja, Paula Ritanen-Närhi

Krookukset eivät ole ”varjoisan kauden” aikanakaan pihaltamme kadonneet, vaikka maata on kaiveltu tavan takaa. Pikkuisia mukuloita löytyy aina, kun lapion maahan iskee. Kasvitieteelliset lajikkeet kukkivat vielä aikaisemmin kuin nämä tavalliset. Pidän keväällä nousevista yllätyksistä.

puutarhatoimittaja, Paula Ritanen-Närhi

Sinililjat muodostavat pihoihin ja puistoihin laajoja sähkönsinisiä kukkaniittyjä, kun kasvupaikka vain on otollinen. Kuiva kuusenalusta ei tainnut sellainen olla, koska sinililjat muuttivat varjosta ojanpenkereelle. Tänä syksynä ajattelin kokeilla espanjan- ja englanninsinililjaa.

puutarhatoimittaja, Paula Ritanen-Närhi

Pienikukkaiset narsissit tuovat ”särmää” siniroosavalkoiseen kukintaan. Itse pidän etenkin runoilijannarsisseista, mutta myös syklaaminarsissit ja nunnnannarsissit sopivat pikkusipulikukkien joukkoon.

Kukkaniitty sipulikukista

  1. Istuta pikkusipuleita puiden ja pensaiden alustoille, joista ne leviävät kasvupaikkansa ympäristöön.
  2. Harvahko nurmikko saattaa olla sopiva istutuspaikka. Kokeile istuttaa joukkoon ainakin sinililjoja, krookuksia ja helmililjoja.
  3. Jos havittelet pikkusipuleita perennapenkkiin, reheville lehtiperennoille sipulikukat eivät pärjää. Harvenna perennakasvustot istutusalueella.
  4. Anna pikkusipulikukkien siementää keväällä rauhassa ennen kuin leikkaat kukkavarret kasvustosta vaikkapa nurmikolla.
  5. Istuta pikkusipulikukat sen verran aikaisin, että niiden sipulit ja mukulat evät ole ehtineet kuivua.

Ihanaa kevään odotusta!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

Lue lisää sipulikukista!

Ihanat tulppaanit – tulppaanien lumoa vuodesta toiseen

Kukkasipulit tulivat – varmista kukkaloisto ensi kevääksi

 

 

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Istuta kukkaniitty sipulikukista - 7 kerkeästi leviävää pikkusipulikukkaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *