Paratiisi takapihalla

Viherkasvit heräävät kevääseen

viirivehka muutti olohuoneeseen
Kukkivia viirivehkoja en voi vastustaa, vaikka niitä olisi ennestäänkin.

Kevät on hyvä aika hankkia uusia viherkasveja kotiin. Kasvukauden kynnyksellä tehdään myös  kotikukkien keväthuolto.

Viime viikolla kävin puutarhamyymälöissä ja miten virkistävää se olikaan! Tarjolla oli paljon juuri myymälään tulleita viherkasveja, jotka olisin voinut ottaa mukaani vaikka kaikki. Ostin kuitenkin vain viirivehkan, vaikka meillä on niitä jo ennestäänkin.

Kyllä sopu sijaa antaa!

kentiapalmun lehvä
Hoida kasveja säännöllisesti – pölyttömien palmunlehtien alla on kiva ottaa päivätorkut.

Kevätaurinko on pilkahdellut tällä viikolla jo kahtena päivänä. Vaikka siitä on paljon iloa, koti näyttää sen valossa kamalalta. Ikkunat ovat täynnä kissojen kirsunjälkiä ja paikat ovat nuhjuiset.

Nyt toimeksi, aloitetaan viherviidakon kevätsiivouksesta!

kelastuneet palnunlehden kärjet
Vuodenvaihteen juhlasesonki on vaatinut veronsa. Viherkasvien hoito on tainnut jäädä vähemmälle.

Kentiapalmumme ovat aika vanhoja, vaikka eivät olekaan kovin reheviä. Pari vuotta sitten niitä kohtasi onnettomuus, josta hidaskasvuiset kasvit ovat vieläkin vasta toipumassa.

Tehohoito auttaisi, mutta kastelu on taas tainnut olla epätasaista, kun ruskeita lehdenreunoja saa saksia pois. Toki kuiva huoneilmakin lehdistön ruskettumista aiheuttaa, mutta on vikaa meissä hoitajissakin.

pelargonille lisämultaa
Varsin hyväkuntoinen pelakuu, vaikkei ehkä siltä näytä!

Pelargonit talvehtivat meillä huoneenlämmössä, joten ne pudottelevat lämpimässä paikassa ja vähässä valossa lehtiään. Uutta kasvua kuitenkin jo odotellaan, joten kasteluveden syövyttämät onkalot juuristossa on hyvä täyttää ravinteikkaalla mullalla.

kellastunut lehti pois
Käytä mieluiten puutarhasaksia, jolleivät ne satu olemaan varastossa lumikinoksen takana.

Oliko järkeä ostaa kentiapalmu jouluna? Niin tuli tehtyä, ja vuoden pimeimpään aikaan istuttamista odotellessaan taimi taisi kuivahtaa. Ruskettuneet viherkasvin versot eivät enää eloon herää, joten ne täytyy leikata pois.

 

viherkasvi suihkuun
Jotta multa ei kastu läpimäräksi, pidä suihkutettava kasvi kallellaan.

Viirivehkat viihtyvät hämärässäkin paikassa – ainakin selviävät siellä hengissä. Hyllyn päälle pölyttymään päässyt jakotaimi puhdistuu parhaiten haaleassa suihkussa. Isot kasvit pyyhitään pölyttömiksi kostealla luutulla.

 

kastelua
Liikakastelu on viherkasveille myrkkyä, mutta ilman vettä kasvit eivät selviä.

Kasteluveden tarve on lisääntymään päin, joten kaunis kirpparihankinta saa jatkossa jäädä päivystämään vedellä täytettynä kasvien viereen. Talossamme on lattialämmitys, joten kasvit ovat aina lämpimällä alustalla.

Lattialämmityksen kuumimmat kohdat löytyvät vakoilemalla, missä kissat mieluiten makoilevat. Sinne voi laittaa kylvökset itämään!

kellastunut hienohelma
Liian pienessä ruukussa kasvavat kasvit kuivuvat herkästi.

Jaahas! Hienohelma on jäänyt joulutähtien taakse ja kuivahtanut. Kyllä tästä kelpo taimi tulee, kun ravistelen kuivat lehdet roskikseen ja istutan taimen isompaan ruukkuun. Uudelleen istuttamisen voi tehdä milloin vain, jos juurakkoa ei jaa.

 

vihreä olohuone
Kutsumme olohuonettamme nimellä ”Living room”, sillä siellä on monelaista elämää.

Iltahämärä tulee talvisena päivänä kuitenkin varhain. Onneksi meillä on kasvilamput, jotka antavat lisävaloa palmuille. Ne toimivat ajastimella siten, että öisin on pimeää ja päivisin valoisaa.

Siivouspäivän kunniaksi otin tänään päivätorkut kentiapalmun lehvien alla. Suosittelen.

Vehreää keväänodotusta, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

Kirjoitin aiemmin blogissani huonekasveista:

Vanhat rakkaat huonekasvit

Viherkasvit palaavat kotiin

Piispankukka palasi kotiin

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viherkasvit heräävät kevääseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *