Aleksanterinleivos
Aleksanterinleivos nimitettiin Helsingissä vuonna 1819 vierailleen arvovieraan, Venäjän keisari Aleksanteri I:n mukaan. Suorakaiteenmuotoisessa klassikkoleivonnaisessa on vadelmahillotäyte ja vaaleanpunainen sokerikuorrutus.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
Ainekset
Aleksanterinleivos pohja
- 250 g voita
- 2 dl tomusokeria
- 6 dl vehnäjauhoja
- 2 keltuaista
Aleksanterinleivos täyte
- 2 dl vadelmahilloa
Aleksanterinleivos kuorrutus
- 3 ½ dl tomusokeria
- 2–3 rkl vettä
- muutama tippa punaista elintarvikeväriä
- 40 g tummaa suklaata
Koristelu
- 1-2 rkl nonparelleja
Valmistusohje
- Aleksanterinleivos on klassikkojen klassikko. Laita monitoimikoneeseen 250 grammaa voita, kaksi desilitraa tomusokeria ja kuusi desilitraa vehnäjauhoja. Aja leikkuuterällä tasaiseksi muruksi. Lisää kaksi kananmunan keltuaista ja pyöräytä tasaiseksi taikinapalloksi. Kääri taikina kelmun sisään ja nosta jääkaappiin tunniksi.
- Kauli taikina leivinpaperiarkkien välissä pellin kokoiseksi levyksi. Poista päällimmäinen paperi varovasti ja pistele pohjaan haarukalla reikiä. Paista 175 asteessa 15–20 minuuttia vaaleanruskeaksi. Leikkaa pehmeä levy kahdeksi samanmuotoiseksi levyksi ja anna jäähtyä kunnolla.
- Irrota pohjalevyt varoen leivinpaperista lastan avulla. Levitä toiselle levylle kaksi desilitraa vadelmahilloa. Nosta toinen levy varovasti päälle esimerkiksi pitkien lastojen avulla.
- Sekoita 3 1/2 desilitraa tomusokeria, kahdesta kolmeen ruokalusikallista vettä ja muutama tippa punaista elintarvikeväriä ja tee niistä notkea, vaaleanpunainen kuorrute. Sulata mikrossa erikseen 40 grammaa tummaa suklaata ja nosta pursotinpussiin tai pulloon.
- Levitä kuorrutus lämpimän lastan avulla tasaiseksi kerroksesi. Valuta päälle pystysuunnassa noin 3 cm välein sulatettua suklaata pieniksi, teelusikan kokoisiksi kasoiksi. Vedä cocktailtikulla kasojen yli niin, että pintaan syntyy sydämen muotoiset kuviot. Anna kuorrutteen kovettua ja leivosten vetäytyä muutaman tunnin.
- Siisti aleksanterinleivos ja sen reunat veitsellä ja leikkaa noin 4 x 8 cm annospaloiksi. Pyyhi veitsi puhtaaksi talouspaperilla viiltojen välissä, jotta saat tasaisen siistit reunat.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/20.
Anna.fi/ruoka: Vadelmaiset prinsessasandwichit
Kommentoi
Kommentoi juttua: Aleksanterinleivos