Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Ankankoipi

Ankankoipi on helppotekoinen mutta näyttävä tarjottava juhlapöydässä. Lisukkeeksi annokseen sopii uuniselleri ja linssimuhennos.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Ankankoipi

  • 1 prk ankankoipiconfit-­säilykettä (kypsiä ankankoipia omassa rasvas­sa 4–5 kpl)

Uuniselleri

  • 1 juuriselleri
  • 50 g voita
  • 1-2 tl piparkakkumaustetta

Linssimuhennos

  • 2 salottisipulia
  • 1 lehtisellerinvarsi
  • 1 porkkana
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 4 timjaminoksaa
  • 2 dl valkoviiniä
  • 2 dl puylinssejä tai vihreitä linssejä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ l kasvislientä
  • 1 laakerinlehti
  • ½-1 tl suolaa (riippuen kuinka suo­ laista kasvislientä käytät)

Valmistusohje

Ankankoipi valmistuu helposti näin:

  1. Pese iso juuriselleri hyvin, mutta älä kuori sitä. Anna 50 grammaa voita vähän pehmentyä ja sekoita sen joukkoon yhdestä kahteen teelusikallista piparkakkumausteseosta ja teelusikallinen suolaa. Hiero voita sellerin pintaan.
  2. Nosta selleri uunivuokaan ja paista sitä 225 asteessa noin 45 minuuttia, jonka jälkeen tiputa lämpöä 170 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin tunti, tai kunnes selleri tuntuu tikulla työntäessä juuri ja juuri kypsältä. Paistoaika riippuu sellerin koosta. Valele pintaa vuokaan valuneella voilla vartin välein.
  3. Hienonna kaksi salottisipulia. Kuutioi lehtisellerinvarsi ja porkkana pieneksi kuutioksi. Kuullota niitä oliiviöljyssä noin 20 minuuttia. Lisää neljä oksaa timjaminlehtiä ja jatka kuullotusta vielä pari minuuttia.
  4. Lisää kaksi desilitraa valkoviiniä ja anna kiehua kaksi minuuttia. Lisää kaksi desilitraa puylinssejä tai vihreitä linssejä, hienonnettu valkosipulinkynsi, puoli litraa kasvislientä ja laakerinlehti sekä puolesta yhteen teelusikallista suolaa. Anna muhennoksen kypsyä noin 40 minuuttia, tai kunnes linssit ovat juuri ja juuri kypsiä. Voit esivalmistaa tämän jo etukäteen, ja kuumentaa juuri ennen syömistä. Lisää tarvittaessa vettä, jos neste haihtuu kattilasta eivätkä linssit ole vielä kypsiä.
  5. Avaa ankkapurkki ja nosta koivet ulos rasvasta. Ylimääräisen rasvan voi esimerkiksi pakastaa ja käyttää myöhemmin.
  6. Koivet ovat kypsiä, joten käsittele niitä varoen, että ne pysyvät kasassa. Kuumenna valurautapannu ja nosta koivet kuumaan pannuun paistumaan. Paista ne kovalla lämmöllä, kunnes nahka on rapeaa. Paista molemmilta puolilta. Tarjoa ankankoipi linssimuhennoksen ja sellerin kanssa.

Vinkki! Tarjoa jälkiruoaksi piparkakkukinuskia.

ankankoipi

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2023.

Lue myös Anna.fi: Paahdettu ankanrinta ja marjakastike


Kommentoi

Kommentoi juttua: Ankankoipi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.