Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Appelsiini créme brûlée

Appelsiini créme brûlée onnistuu myös ilman kaasupoltinta. Karamelisoidun pinnan tekemiseen, voit myös sulattaa 1 1⁄2 desilitraa sokeria pannulla ja lusikoida sitä vanukkaiden päälle. Sula sokeri jähmettyy kovaksi nopeasti.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Appelsiini créme brûlée

  • 1 appelsiini (kuori ja 1 rkl mehua)
  • 3 kananmunankeltuaista
  • ½ dl sokeria
  • ½ vaniljatanko
  • 2 ½ dl kuohukermaa
  • 1 dl hienoa ruokosokeria

Lisäksi

  • 4 kpl 1 1/2 dl vetoista tai 
  • 6 kpl 1 dl vetoista pikkuvuokaa

Valmistusohje

Appelsiini créme brûlée tehdään helposti näin:

  1. Aseta uuniin keskitasolle iso korkeareunainen vuoka tai pelti, johon annosvuoat mahtuvat ja täytä kuumalla vedellä niin, että vuoat uppoavat puoliksi veteen. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
  2. Pese yksi appelsiini huolella. Raasta sen kuoresta hienoa raastetta ja purista mehu. Käytä mieluiten luomuappelsiinia.
  3. Erottele kulhoon kolme kananmunankeltuaista. Mittaa kulhoon puoli desilitraa sokeria ja vatkaa vaaleaksi vaahdoksi.
  4. Leikkaa puolikas vaniljatanko pituussuunnassa halki ja kaavi veitsellä vaniljan siemenet talteen. Tarvitset puolikkaan vaniljatangon siemenet.
  5. Mittaa 2 1/2 desilitraa kuohukermaa paksupohjaiseen kattilaan, lisää vaniljatanko ja siemenet, appelsiininkuori ja yksi ruokalusikallinen appelsiinimehua. Kuumenna kermaseos kiehumispisteeseen välillä sekoitellen. Sammuta liesi ja anna maustua vielä 2-3 minuuttia. Poista vaniljatanko ja kaada kermaseos pikkuhiljaa koko ajan vatkaten keltuaisvaahdon sekaan.
  6. Kaada seos annosvuokiin ja aseta vuoat vesihauteeseen uuniin kypsymään 20-30 minuutiksi (riippuen vuokien koosta).
  7. Kun appelsiini créme brûlée on hieman kiinteytynyt ja hyllyy vuokaa liikuttaessa vain vähän, nosta vuoat pois vesihauteesta.
  8. Anna vanukkaiden jäähtyä pöydällä. Nosta ne sen jälkeen jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.
  9. Ota yksi desilitra ruokosokeria. Ennen tarjoilua ripottele päälle tasainen kerros ruokosokeria ja karamelisoi vanukkaiden pinta kaasupolttimella. Voit myös sulattaa 1 1/2 deslitraa sokeria pannulla ja lusikoida sitä vanukkaiden päälle.

Vinkki! Älä nosta karamelisoituja vanukkaita enää jääkaappiin. Karamellipinta pehmenee ja se ei ole enää rapea, kuten sen kuuluu.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/2020.

Lue myös: Klassinen crème brûlée

Lue myös Anna.fi: Sitruunainen crème brûlée -piirakka


Kommentoi

Kommentoi juttua: Appelsiini créme brûlée

Sinun täytyy kommentoidaksesi.