Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Bagelit eli amerikkalaiset aamiaisrinkelit

Bagelit eli vesirinkelit ovat tuttuja leipäsiä kaikille Amerikassa käyneille. Bagelit on helppo tehdä myös itse. Hiivalla kohotetusta taikinasta tehdään rinkeli, joka keitetään, sen jälkeen paistetaan ja lopuksi vielä täytetään. 

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Bagelit

  • 5 dl haaleaa vettä
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1 rkl sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja

Bageltaikina

  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 3-4 rkl juoksevaa margariinia
  • 7-8 dl vehnäjauhoja

keittäminen

  • 1 ½ l vettä
  • ½ tl suolaa
  • ½ dl leivontasiirappia

Valmistusohje

Bagelit leivotaan helposti näin:

  1. Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää 1 rkl sokeria ja osa vehnäjauhoista. Sekoita hyvin ja anna juuren olla noin 10 minuuttia, kunnes seos alkaa vähän kuplia.
  2. Lisää sokeri, suola, rasva ja jauhoja noin desilitra kerrallaan voimakkaasti vatkaten, kunnes taikina on pehmeää. Alusta taikina kimmoisaksi ja lisää tarvittaessa jauhoja. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä. Pyyhi taikinan pintaan vähän rasvaa ja anna taikinan kohota muovin tai liinan alla melkein kaksinkertaiseksi.
  3. Vaivaa taikinaa työpöydällä ja jaa se 12 osaan. Pyörittele taikinapaloista ensin pallo ja sitten sormenpaksuinen tanko. Yhdistä taikinasäikeen päät toisiinsa voimakkaasti nipistäen rinkiläksi.
  4. Kiehauta kattilassa vettä ja mausta se suolalla ja leivontasiirapilla. Nosta rinkeli kerrallaan kiehuvaan veteen. Rinkeli vajoaa ensin pohjaan, mutta pullahtaa pian pintaan. Keitä molemmin puolin noin 30 sekuntia. Nosta reikäkauhalla vedestä, valuta ja siirrä leivinpaperilla peitetylle pellille.
  5. Paista rinkilät noin 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, pienennä tarvittaessa lämpötilaa 175-200 asteeseen. Siirrä kauniin kullankeltaiset rinkilät leivinritilälle jäähtymään. Rinkilät maistuvat parhailta tuoreena.

Lue myös: Amerikan herkut – 17 maukasta ohjetta aamiaiselta iltapalaan

Lue myös Anna.fi: Sadepäivän rinkelit


Kommentoi

Kommentoi juttua: Bagelit eli amerikkalaiset aamiaisrinkelit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.