Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Bageltaikina

Bageltaikina on helppo tehdä itse. Näillä kuvallisilla ohjeilla leivot elämäsi parhaata bagelit. Arkena bagelit eli vesirinkelit voi sipaista maltillisesti pelkällä tuorejuustolla, mutta vapaapäivän brunssilla täytteet saavat olla runsaat.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Bageltaikina

  • 2 ½ dl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 11 g kuivahiivaa
  • 6-7 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa

Keittäminen

  • 2 l vettä
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl siirappia tai sokeria

Pinnalle

  • 2 dl seesamin­, auringonkukan­ tai unikonsiemeniä
  • (1 tl hiuitalesuolaa)

Valmistusohje

Bageltaikina leivotaan helposti näin:

1. Lämmitä 2 1/2 desilitraa reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita veteen yksi ruokalusikallinen sokeria ja yksi pussi eli 11 grmmaa kuivahiivaa. Anna tekeytyä noin 10 minuuttia.

2. Sekoita viisi desilitraa vehnäjauhoja ja yksi teelusikallinen suolaa. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada hiivavesi kuoppaan. Vaivaa taikinaa samalla jauhoja lisäten niin, että syntyy napakka, mutta ei kova taikina.

3. Jatka vaivaamista noin 15 minuuttia pöydällä. Taikinan voi myös vaivata yleis- tai monitoimikoneessa. Nosta taikina takasin kulhoon, peitä liinalla ja kohota tunnin ajan.

bageltaikina

4. Vaivaa kohonnut taikina tasaiseksi. Pyöritä taikina tangoksi ja leikkaa 10 palaksi. Pyörittele palat palloiksi ja pallot ohuiksi nauhoiksi. Yhdistä päät ja varmista liitoskohta pyörittämällä sitä sormilla pöytää vasten. Kohota 15 minuuttia peitettynä.

5. Mittaa kaksi desilitaa seesamin-, aurongonkukan- tai unikonsiemeniä lautaselle. Voit käyttää yhtä laatua tai tehdä sekoituksen. Mausta siemenet halutessasi yhdellä teelusikallisella hiutalesuolaa. Säädä uuni kuumenemaan 225-asteiseksi.

bageltaikina vaihe2

6. Kuumenna kaksi litraa vettä, jossa on yksi ruokalusikallinen suolaa ja yksi ruokalusikallinen siirappia tai sokeria. Laita 2–4 bagelia kerrallaan kiehuvaan veteen. Keitä vajaa minuutti per puoli. Nosta bagel vedestä reikäkauhalla ja valuta.

bageltaikina vaihe2

7. Kasta toinen puoli siemenissä ja laita bagelit pellille. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 2/2022.

Lue myös: Paras bagel eli vesirinkeli valmistuu helposti – näillä vinkeillä leivot parhaat bagelit!

Lue myös Anna.fi: Bagelit ja sitruunamarinoitu graavilohi


Kommentoi

Kommentoi juttua: Bageltaikina

Sinun täytyy kommentoidaksesi.