Paras bagel eli vesirinkeli valmistuu helposti – näillä vinkeillä leivot parhaat bagelit!

Täydellisessä bagelissa on kultainen ulkokuori ja hieman sitkeähkö sisus. Näillä ohjeilla teet bageleita, jotka vievät sinut välittömästi makumatkalle New Yorkiin.

Bagel eli vesirinkeli on tuttu leipänen kaikille Amerikassa käyneille. Siellä niitä näkee jokaisen aamiaispaikan listalla eri tavoin täytettynä ja mausteilla höystettynä. Bagelit on helppo tehdä myös itse. Hiivalla kohotetusta taikinasta tehdään rinkeli, joka keitetään, sen jälkeen paistetaan ja lopuksi vielä täytetään. 

Lue myös: Kuohkeat sämpylät – poimi sämpylätaikinan perusresepti ja oikaisijan unelmaohje

Bagelit ovat monien erityisruokavalioiden kannalta kiitollisia leivonnaisia, sillä ne eivät sisällä maitotuotteita tai kananmunaa. Täytteitä voi sitten soveltaa omaan makuun ja ruokavalioon sopiviksi. Bageleihin sopivat sekä suolaiset että makeat lisukkeet.

täytetty bagel

Bagelit sopivat moneen ruokavalioon. Täytteissä vain mielikuvitus on rajana. Kuva: iStock

Ohje: Amerikkalaiset aamiaisrinkelit, bagelit

Bagelit valmistetaan kuin sämpylät tavallisesta hiivataikinasta. Normaaliin leipätaikinaan verrattuna bageltaikinaan tulee kuitenkin enemmän jauhoja, mikä takaa bageleille ominaisen tiiviin ja sitkeähkön rakenteen. Vaikka tiivis ja sitkeä eivät ole taikasanoja tavallisessa sämpylässä, bagelissa taatusti on! Itse asiassa juuri se tekee bageleista niin kovin koukuttavaa syötävää.

Taikinan voi maustaa mielen mukaan. Kokeile esimerkiksi New Yorkissa suosittuja kaneli-rusinabageleita. Ripottele leivinalustalle hieman kaneli-sokeriseosta sekä rusinoita ja pyöräyttele taikinaa alustalla kevyesti muutaman kerran vaivaten niin, että siihen muodostuu herkullisia raitoja.

Kimmoisaksi vaivattu taikina kohotetaan, muotoillaan rinkuloiksi ja kohotetaan uudestaan. Tämän jälkeen bagelit vielä keitetään siirapilla tai sokerilla maustetussa kiehuvassa vedessä ennen kuin ne nostetaan uuniin paistumaan.

bagelit

Bageleille ominainen sitkas kuori syntyy keittämällä rinkelit ennen paistoa. Kuva: iStock

Keitä bagel ensin, paista vasta sitten

Kun taikinapallot ovat kohonneet pulleiksi, ota taikinapallo käteesi ja tee peukalolla keskelle reikä. Venytä käsissäsi rinkelin reikää suureksi, sillä se kutistuu merkittävästi kypsyessään. 

Bagelit eli vesirinkelit ovat saaneet nimensä juurikin kypsennystavasta eli ne kiehautetaan nopeasti siirapilla maustetussa vedessä ennen paistoa. Vesi ei ennätä läpäistä bagelia, vaan pinnan tärkkelys tiivistyy ja muodostaa siihen esteen. Sen ansiosta bagel ei uunissa paistuessaan pääse kohoamaan liikaa ja koostumus on siten bageleille tunnusomaisen sitkas.

Keitinveteen lisätty siirappi puolestaan antaa bageleille niille ominaisen hieman makeahkon makun ja edesauttaa myös pinnan ruskistumista.

Mitä pidempään bagelia keitetään, sitä paksumpi kuori sille muodostuu. Sopiva keittoaika on yleensä 30-60 sekuntia, mutta jos kova kuori on mieleesi, voit keittää bageleita jopa pari minuuttia molemmin puolin. 

Pudota siis bagelit kuplivaan veteen, noin 2-3 bagelia kerrallaan samaan kattilaan ja nosta valmiit rinkelit sitten reikäkauhalla leivinpaperille. Päälle voi ripotella seesamin- tai unikonsiemeniä. Paista bageleita vielä 10-15 minuuttia kunnes pinta on saanut kauniin, vaalean kullanruskean värin. 

Tarjoile bagelit tuoreina, hieman jäähtyneinä, jolloin ne ovat herkullisimmillaan.

täytetyt bagelit

Itse tehdyt bagelit ovat herkullista brunssitarjottavaa. Ruokaisalla bagelilla karkotat kovemmankin nälän. Kuva: iStock

Mitä bagelin täytteeksi?

Bagelin voi nauttia tuoreeltaan vaikka sellaisinaan, mutta bagelin syntysijoilla, Yhdysvalloissa niitä tarjotaan mitä mielikuvituksellisimmilla mausteilla ja täytteillä varioituina.

Paahdetun bagelin täytteeksi sopii yksinkertaisesti maustamaton tuorejuusto tai maapähkinävoi vaikkapa banaaniviipaleiden kera. Tuhdimmat täytteet voi koota esimerkiksi tuorejuustosta, kylmäsavulohesta ja avokadosta, vuohenjuustosta, balsamicokastikkeesta ja mansikoista tai paistetusta kananmunasta, pekonista ja cheddar-juustosta. 

Minkä kanssa sinä söisit bagelit?

Keskustelu

Kommentoi juttua: Paras bagel eli vesirinkeli valmistuu helposti – näillä vinkeillä leivot parhaat bagelit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X