Blinitaikina
Blinitaikina saa tyypillisen makunsa tattarijauhoista ja yön yli tekeytymisestä. Vodka tuo maukkautta taikinaan.
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
- Kasvis
Ainekset
Blinitaikina
- 25 g tuorehiivaa
- 1 ½ dl vettä
- 4 dl täysmaitoa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 ½ dl tattarijauhoja
- 1 tl sokeria
- ½ tl suolaa
- 2 kananmunaa
- 2 rkl voisulaa
- 2 rkl smetanaa
- ½ dl vodkaa
Paistamiseen
- 50 g kirkastettua voita
Valmistusohje
Blinitaikina valmistuu helposti näin:
1. Liuota 25 grammaa tuorehiivaa puoleentoista desilitraan kädenlämpöistä vettä. Anna seistä 15 minuuttia. Lisää kaksi desilitraa haaleaa täysmaitoa, desilitra vehnäjauhoja ja puolitoista desilitraa tattarijauhoja, teelusikallinen sokeria ja puoli teelusikallista suolaa. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan kohota peitettynä neljä tuntia.
2. Erottele kaksi keltuaista ja valkuaista. Sulata kaksi ruokalusikallista voita.
3. Sekoita taikinaan loppu eli kaksi desilitraa täysmaitoa kädenlämpöisenä ja loput eli kaksi desilitraa vehnäjauhoja, keltuaiset, voisula, kaksi ruokalusikallista smetanaa ja puoli desilitraa vodkaa. Sekoita blinitaikina tasaiseksi.
4. Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi ja lisää vaahto taikinan varovasti nostellen, älä vatkaa. Valmis blinitaikina muistuttaa paksua smetanaa. Anna taikinan seistä yön yli. Taikinaa ei saa sekoittaa ennen paistamasta!
5. Laita 50 grammaa voita kattilaan ja sulata niin, että hera painuu pohjaan, älä sekoita voita vaan valuta kirkas voi kulhoon.
6. Ota blinitaikina viileästä tunti ennen paistamista. Älä sekoita taikinaa. Paista taikinasta reilusti voidellulla blinipannulla miedohkolla lämmöllä paksuja, rapeita blinejä. Käännä blinejä useamman kerran paistamisen aikana ja sivele samalla paistopinnalle vielä vähän lisää voita, jotta saat rapean paistopinnan.
Vinkki! Tarjoili blinit esimerkiksi mätimoussen kera.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 26/2022.
Lue myös Anna.fi: Venäläiset blinit
Kommentoi
Kommentoi juttua: Blinitaikina