Briossisämpylät ovat pehmeitä ja kuohkeita - täydellisiä hampurilaisiin ja brunssipöytään. Samasta briossitaikinasta voi leipoa useita erilaisia herkkuja: sämpylöitä, briossileipää ja maketa mantelibriosseja.
Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8 annosta
Kasvis
Ainekset
Briossisämpylät
2 ½ dl
maitoa
25 g
tuorehiivaa
2 rkl
sokeria
1 ½ tl
suolaa
2 isoa
kananmunaa
8 dl
vehnäjauhoja
125 g
pehmeää voita
Voitelu
1-2
keltuaista
1 tl
hunajaa tai vaaleaa siirappia
1-2 rkl
vettä
Pinnalle
1 rkl
unikonsiemeniä
Valmistusohje
Briossisämpylä leivotaan helposti näin:
1. Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Kuumenna 2 1/2 desilitraa maitoa kädenlämpöiseksi, murenna sekaan 25 grammaa tuorehiivaa. Lisää kaksi ruokalusikallista sokeria, puolitoista teelusikallista suolaa ja kaksi isoa kananmunaa puuhaarukalla vatkaten.
2. Alusta kahdeksan desilitraa vehnäjauhoja taikinaan ja vaivaa hyvin. Lisää 125 grammaa pehmeää voita pieninä nokareina ja vaivaa noin 15 minuuttia. Kohota peitettynä lämpimässä paikassa tunnin ajan.
3. Kumoa taikina leivinalustalle ja vaivaa tasaiseksi. Tee tanko ja leikkaa se 8–10 palaan. Pyöritä palat sämpylöiksi ja laita kohoamaan leivinpaperin päälle pellille. Kohota peitettynä 30 minuuttia.
4. Sekoita yhdestä kahteen keltuaista ja yksi teelusikallinen hunajaa tai vaaleaa siirappia sekä tilkka vettä. Voitele sämpylät seoksella ja ripottele päälle unikonsiemeniä.
5. Paista briossisämpylät 200-asteeessa uunin keskitasolla 15–18 minuuttia.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Briossisämpylät