
Christmas pudding eli liekitetty brittiläinen joulukakku
Englantilainen hedelmäkakku on klassikkokakku. Se keitetään kypsäksi vesihauteessa ja nostetaan tarjolle liekityksen siivittämänä.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 16 annosta
Ainekset
Kakkutaikina
- 300 g sulttaanirusinoita
- 150 g kivettömiä kuivattuja luumuja
- 1 ½ dl Pedro Ximénez -sherryä
- 1 ½ dl vehnäjauhoja
- 2 ½ dl korppujauhoja
- 150 g voita
- 2 ½ dl muscavadosokeria
- 1 tl kanelia
- ¼ tl jauhettua nelikkaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 raastettu sitruunankuori
- 1 raastettu hapan omena
- 3 kananmunaa
- ½ dl juoksevaa hunajaa
Liekitykseen
- 2 dl Kossua tai muuta kirkasta viinaa
Koristeeksi
- mistelin tai havupuun oksia tai esimerkiksi puolukan varpuja
- pari pakastekarpaloa
Valmistusohje
Christmas pudding eli liekitetty brittiläinen joulukakku leivotaan helposti näin:
- Hienonna rusinat ja luumut pieneksi. Kaada hedelmien joukkoon sherryä ja anna imeytyä huoneenlämmössä kannellisessa astiassa pari tuntia. ainekset ja vaivaa taikina kevyesti yleiskoneen taikinakoukulla.
- Vuoraa lasista tai silikonista valmistettu noin 3 litran vetoinen kulho tai vuoka kelmulla. Painele taikina vuokaan. Käännä kelmun liepeet tiukasti päälle ja suojaa pinta vielä foliolla. Kakku kypsennetään vesihauteessa.
- Laita isoon kattilaan vettä sen verran, että vesi ylettyy noin puoleen väliin kattilaa. Aseta taikinavuoka kattilaan niin, että se kelluu vesihauteessa. Keitä kakku vesihauteessa kypsäksi noin 3–4 tunnin ajan.
- Nosta kattilasta, anna jäähtyä ja kumoa pöydälle. Poista kelmu ja kääri kakku tiiviisti leivinpaperiin ja sen jälkeen vielä folioon. Nosta jääkaappiin. Kakku on valmista syötäväksi heti, mutta se tehdään usein useita viikkoja etukäteen.
- Nosta kakku tarjolle tunteja ennen syömistä. Se on parasta huoneenlämpöisenä. Kakku liekitetään pöydässä.
- Nosta kakku metalliselle tai kuumuuden kestävälle alustalle. Kuumenna kirkasta viinaa pienessä kahvallisessa kulhossa. Tuikkaa kuuma viina palamaan tulitikulla ja kaada palava viina kakun päälle. Sammuta valot ennen liekitystä tunnelman luomiseksi. Älä liekitä pöydässä, jonka päällä roikkuu joulukoristeita, älä myöskään liesituulettimen alla. Halutessasi voit jättää liekityksen tekemättä. Koristele kakku silloin esimerkiksi mistelin oksalla ja parilla karpalolla.
- Tiesitkö tätä liekityksestä? Jos heität ruokasuolaa siniseen liekkiin, saat voimakkaan oranssin värisen liekin kuten reseptin kuvassa. Natrium värjää liekin oranssiksi.
Lue myös: Miten englantilainen hedelmäkakku liekitetään? Ota suola avuksi näyttävän liekin teossa
Lue myös Anna.fi/ruoka: Taatelikakku
Kommentoi
Kommentoi juttua: Christmas pudding eli liekitetty brittiläinen joulukakku