Reseptit
16
Kiitos

Christmas pudding eli liekitetty brittiläinen joulukakku

Englantilainen hedelmäkakku on klassikkokakku. Se keitetään kypsäksi vesihauteessa ja nostetaan tarjolle liekityksen siivittämänä.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Kakkutaikina

300 g sulttaanirusinoita
150 g kivettömiä kuivattuja luumuja
1 1/2 dl Pedro Ximénez -sherryä
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl korppujauhoja
150 g voita
2 1/2 dl muscavadosokeria
1 tl kanelia
1/4 tl jauhettua nelikkaa
1 tl leivinjauhetta
1 raastettu sitruunankuori
1 raastettu hapan omena
3 kananmunaa
1/2 dl juoksevaa hunajaa

Liekitykseen

2 dl Kossua tai muuta kirkasta viinaa

Koristeeksi

mistelin tai havupuun oksia tai esimerkiksi puolukan varpuja
pari pakastekarpaloa

Valmistusohje

  1. Hienonna rusinat ja luumut pieneksi. Kaada hedelmien joukkoon sherryä ja anna imeytyä huoneenlämmössä kannellisessa astiassa pari tuntia. ainekset ja vaivaa taikina kevyesti yleiskoneen taikinakoukulla.
  2. Vuoraa lasista tai silikonista valmistettu noin 3 litran vetoinen kulho tai vuoka kelmulla. Painele taikina vuokaan. Käännä kelmun liepeet tiukasti päälle ja suojaa pinta vielä foliolla. Kakku kypsennetään vesihauteessa.
  3. Laita isoon kattilaan vettä sen verran, että vesi ylettyy noin puoleen väliin kattilaa. Aseta taikinavuoka kattilaan niin, että se kelluu vesihauteessa. Keitä kakku vesihauteessa kypsäksi noin 3–4 tunnin ajan.
  4. Nosta kattilasta, anna jäähtyä ja kumoa pöydälle. Poista kelmu ja kääri kakku tiiviisti leivinpaperiin ja sen jälkeen vielä folioon. Nosta jääkaappiin. Kakku on valmista syötäväksi heti, mutta
    se tehdään usein useita viikkoja etukäteen.
  5. Nosta kakku tarjolle tunteja ennen syömistä. Se on parasta huoneenlämpöisenä. Kakku liekitetään pöydässä.
  6. Nosta kakku metalliselle tai kuumuuden kestävälle alustalle. Kuumenna kirkasta viinaa pienessä kahvallisessa kulhossa. Tuikkaa kuuma viina palamaan tulitikulla ja kaada palava viina kakun päälle. Sammuta valot
    ennen liekitystä tunnelman luomiseksi. Älä liekitä pöydässä, jonka päällä roikkuu joulukoristeita, älä myöskään liesituulettimen alla. Halutessasi voit jättää liekityksen tekemättä. Koristele kakku silloin esimerkiksi mistelin oksalla ja parilla karpalolla.
  7. Tiesitkö tätä liekityksestä? Jos heität ruokasuolaa siniseen liekkiin, saat voimakkaan oranssin värisen liekin kuten reseptin kuvassa. Natrium värjää liekin oranssiksi.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Christmas pudding eli liekitetty brittiläinen joulukakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X