Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Christmas pudding eli liekitetty brittiläinen joulukakku

Christmas pudding on englantilainen joulun klassikkojälkiruoka. Se keitetään kypsäksi vesihauteessa ja nostetaan tarjolle liekityksen siivittämänä.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
16  annosta

Ainekset

Kakkutaikina

  • 300 g sulttaanirusinoita
  • 150 g kivettömiä kuivattuja luumuja
  • 1 ½ dl Pedro Ximénez -sherryä
  • 1 ½ dl vehnäjauhoja
  • 2 ½ dl korppujauhoja
  • 150 g pehmeää voita
  • 2 ½ dl muscavadosokeria
  • 1 tl kanelia
  • ¼ tl jauhettua nelikkaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 raastettu sitruunankuori
  • 1 raastettu hapan omena
  • 3 kananmunaa
  • ½ dl juoksevaa hunajaa

Liekitykseen

  • 2 dl Kossua tai muuta kirkasta viinaa

Koristeeksi

  • mistelin tai havupuun oksia tai esimerkiksi puolukan varpuja
  • pari pakastekarpaloa

Valmistusohje

Christmas pudding eli liekitetty brittiläinen joulujälkiruoka leivotaan helposti näin:

  1. Hienonna rusinat ja luumut pieneksi. Kaada hedelmien joukkoon sherryä ja anna imeytyä huoneenlämmössä kannellisessa astiassa pari tuntia. 
  2. Yhdistä yleiskoneen kulhossa kaikki ainekset eli vehnäjauhot, korppujauhot, huoneenlämpöinen pehmeä voi, muscavadosokeri, kaneli, neilikka, leivinjauhe, sitruunankuori, raastettu omena, kananmunat ja hunaja sekä sherryssä marinoituneet hedelmät. Sekoita kaikki ainekset hyvin yhteen yleiskoneessa.
  3. Vuoraa lasista tai silikonista valmistettu noin 3 litran vetoinen kulho tai vuoka kelmulla. Painele taikina vuokaan. Käännä kelmun liepeet tiukasti päälle ja suojaa pinta vielä foliolla. Kakku kypsennetään vesihauteessa.
  4. Laita isoon kattilaan vettä sen verran, että vesi ylettyy noin puoleen väliin kattilaa. Aseta taikinavuoka kattilaan niin, että se kelluu vesihauteessa. Keitä kakku vesihauteessa kypsäksi noin 3–4 tunnin ajan.
  5. Nosta kattilasta, anna jäähtyä ja kumoa pöydälle. Poista kelmu ja kääri kakku tiiviisti leivinpaperiin ja sen jälkeen vielä folioon. Nosta jääkaappiin. Kakku on valmista syötäväksi heti, mutta se tehdään usein useita viikkoja etukäteen.
  6. Nosta kakku tarjolle tunteja ennen syömistä. Se on parasta huoneenlämpöisenä. Kakku liekitetään pöydässä.
  7. Nosta kakku metalliselle tai kuumuuden kestävälle alustalle. Kuumenna kirkasta viinaa pienessä kahvallisessa kulhossa. Tuikkaa kuuma viina palamaan tulitikulla ja kaada palava viina kakun päälle. Sammuta valot ennen liekitystä tunnelman luomiseksi. Älä liekitä pöydässä, jonka päällä roikkuu joulukoristeita, älä myöskään liesituulettimen alla. Halutessasi voit jättää liekityksen tekemättä. Koristele kakku silloin esimerkiksi mistelin oksalla ja parilla karpalolla.
  8. Tiesitkö tätä liekityksestä? Jos heität ruokasuolaa siniseen liekkiin, saat voimakkaan oranssin värisen liekin kuten reseptin kuvassa. Natrium värjää liekin oranssiksi.

Lue myös: Miten englantilainen hedelmäkakku liekitetään? Ota suola avuksi näyttävän liekin teossa

Lue myös Anna.fi: Näin leivot jouluisen taatelikakun

Korjaus 24.9.2023. Ohjeeseen on tarkennettu kohtaa 2. Eli kaikki ainekset yhdistetään ja sekoitetaan hyvin yhteen.


Kommentoi

Kommentoi juttua: Christmas pudding eli liekitetty brittiläinen joulukakku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.