Crème brûlée -piirakka
Crème brûlée -piirakka on ottanut mallia tutulta klassikkojälkiruoalta paahtovanukkaalta. Rapea paahdettu sokerikuorrutus kuuluu tähän piiraaseen.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
- Kasvis
Ainekset
Crème brûlée -piirakka
- 100 g kylmää voita
- 1 dl sokeria
- 2 ½ dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- n. 1 rkl kylmää vettä
- 1 keltuainen
Täyte
- 1 dl sokeria
- 4 rkl perunajauhoja
- 5 dl kuohukermaa
- 2 ½ dl täysmaitoa
- 5 keltuaista
- 2 rkl vaniljasokeria
Sveitsiläinen marenki
- 2 valkuaista
- 1 ½ dl erikoishienoa sokeria
Koristelu
- syötäviä kukkia
Valmistusohje
Crème brûlée -piirakka leivotaan helposti näin:
- Nypi sata grammaa jääkaappikylmää voita, desilitra sokeria, kaksi ja puoli desilitraa vehnäjauhoja ja teelusikallinen leivinjauhetta murumaiseksi seokseksi. Lisää noin ruokalusikallinen vettä ja painele taikina tasaiseksi.
- Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa 30 min ennen leipomista.
- Kauli tai painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. (ø 28 cm:n). Voitele pohja ja reunat keltuaisella. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia.
- Mittaa desilitra sokeria ja neljä ruokalusikallista perunajauhoja kattilaan. Kaada päälle viisi desilitraa kuohukermaa ja kaksi ja puoli desilitraa täysmaitoa. Kuumenna pienelle lämmölle ja sekoita koko ajan käsivispilällä kattilan pohjaa myöten, kunnes seos pulpahtaa. Ota heti levyn päältä ja anna jäähtyä hetki.
- Lisää viisi keltuaista käsivispilällä hyvin sekoittaen. Sekoita lopuksi joukkoon kaksi ruokalusikallista vaniljasokeria. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle.
- Paista 175 asteessa uunin alatasolla 20–30 minuuttia. Nosta piirakka uunista jäätymään. Siirrä se kylmään ja koristele vasta seuraavana päivänä.
- Tee vesihaude, jossa vatkaat marengin. Tarvitset ison kattilan jossa on vähän vettä pohjalla ja sen päälle astian. Anna veden kiehua ja nosta astia kattilan päälle niin, että astian pohja kuumenee. Lisää valkuaiset ja aloita vatkaaminen. Tee sveitsiläinen marenki niin, että vatkaat kaksi valkuaista vesihauteen päällä, lisää puolitoista desilitraa erikoishienoa sokeria pikkuhiljaa mukaan. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on sileää ja sokerikiteet eivät tunnu enää sormien välissä. Lusikoi marenki pursotinpussiin, jossa on valitsemasi tähtitylla.
- Koristele crème brûlée -piirakka marengilla ja syötävillä kukilla. Marengin voi halutessaan tohottaa paahteiseksi keittiötohottimella.
- Sveitsiläinen marenki on marenkia, jossa valkuaiset ja sokeri vatkataan kuuman vesihauteen päällä, kunnes marenkimassan lämpötila nousee noin 60 asteeseen. Lämpötilaa ei kuitenkaan tarvitse mitata, vaan oikean lämpötilan huomaa koostumuksesta. Valkuaisvaahto muuttuu sitkeäksi ja selvästi paksuksi siinä vaiheessa, kun se on valmista. Jos haluaa varmistaa oikean lämpötilan, voi marengista ottaa lusikan nokkaan pienen nokareen ja maistaa sitä/ottaa sitä sormien väliin. Jos joukossa tuntuu vielä sokerihippuja, marenki ei ole vielä valmis. Jos marenki sen sijaan sileää eikä sokeri rahise siinä yhtään, sen voi ottaa pois kattilan päältä. Vielä muutaman minuutin vatkaus, jotta marenki jäähtyy, ja se on valmis. Marengin voi käyttää sellaisenaan tai sen pinnan voi tohottaa paahteiseksi. Sveitsiläisestä marengista voi myös tehdä pieniä herkkumarenkeja syötäväksi pursottamalla pieniä kekoja ja kuivaamalla ne kuiviksi huoneenlämmössä.
Vinkki! Tarjoa crème brûlée -piirakka pääsiäisen kahvipöydässä yhdessä raikkaan mimosan kera.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 7/2023.
Lue myös Anna.fi: Gluteenittomat crème brûlée -leivokset
Kommentoi
Kommentoi juttua: Crème brûlée -piirakka