Crème Ninon eli samppanjahernekeitto

Crème Ninon eli samppanjahernekeitto 

60
min
6 annosta
30-60 min

Ainekset

2 pss (450 g) pakasteherneitä
1 rkl voita
1 pieni porkkana
1 (pieni) hienoksi silputtu sipuli
2 tl timjamia
6 dl lihalientä
1 rkl kiinalaista soijaa
1 dl ja 1 rkl sherryä
2 tl arrowjuurta
suolaa
1 tl sitruunamehua
1 1/2 dl vispikermaa
1/2 pullo samppanjaa

Valmistusohje

  1. Sulata voi kattilassa, kuullota sipuli kevyesti, lisää herneet, porkkana, timjami ja 1 tl suolaa. Lisää vettä sen verran, että se juuri ja juuri peittää herneet. Anna kiehua ja keitä hiljalleen noin 30 minuuttia.
  2. Kiehauta lihaliemi, lisää soija ja 1 dl sherryä. Maista ja lisää tarvittaessa hieman jytyä lihaliemikuutiosta.
  3. Kaada herneiden keitinvesi pois, ota pois porkkana ja soseuta herneet. Hienomman lopputuloksen saat puristamalla herneet siivilän lävitse.
  4. Sekoita hernesose ja lihaliemi ja keitä. Mausta sitruunamehulla ja lisää suolaa maun mukaan. Sekoita arrowjuuri ja 2 rkl sherryä keskenään, vatkaa suurus keittoon.
  5. Lisää vispattu kermavaahto lämpimään hernekeittoon lempeästi sekoittaen, koska keitto näyttää kauniimmalta hieman raidallisena. Kaada valmis keitto lämpimään tarjoilukulhoon.
  6. Ja nyt on aika räväyttää! Tuo hernekeitto pöytään, avaa samppanjapullo ja kaada sopiva annos kuohuvaa keittoon. Sekoita varovasti, sillä kuplat eivät saa kadota. Tarjoile samppanjahernekeitto välittömästi lämmitetyissä kulhoissa.

Kuva: Tommi Tuomi/OM-arkisto

13.04.2007
Kotiliesi