Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Gluteeniton luumugalette ja Earl Grey -kastike

Tattarijauhoista valmistat herkul­lisen ja rapean pohjan galettelle eli ranskalaiselle avopiirakalle. Karhunvatukat ja luumut ovat terveyspommeja ja sopivat lois­tavasti piirakoi­den täytteeksi. Muista jäähdyttää galette hyvin, jotta maut ehtivät tasaantua. Early Grey -teellä maustettu kermakastike viimeistelee makuelämyksen.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Karhunvatukka luumugaletten pohja:

  • 3 dl tattarijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 100 g voita
  • ½ dl kermaa

Karhunvatukka-luumutäyte:

  • 7 pientä luumua
  • 4 dl karhunvatukoita
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 1 rkl sitruunamehua
  • ¾ dl sokeria

Galetten voiteluun:

  • 1 kananmunanvalkuainen
  • 1 tl vettä
  • sokeria

Earl Grey -kermakastike

  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl Earl Grey -irtoteetä
  • 1 ¾ dl vaniljajogurttia
  • 1-2 rkl vaahterasiirappia tai vaaleaa siirappia

Valmistusohje

1. Laita kulhoon 3 dl tattarijauhoja, 1 tl leivinjauhetta, 1 tl sokeria ja 1⁄2 tl suolaa, lisää 100 g voita ja 1/2 dl kermaa ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä hetki leivinliinan alla.

2. Pese 7 pientä luumua, halkaise ja leikkaa lohkoiksi. Sekoita 4 dl karhunvatukoita, luumut, 1 rkl perunajauhoja, 1 rkl sitruunamehua ja 3/4 dl sokeria kulhossa. Anna seistä huoneenlämmössä.

3. Levitä puhtaalle pöydälle tattarijauhoja ja kauli taikinasta ohuehko pyöreä lätty. Siirrä se leivinpaperilla vuoratulle pellille.

4. Levitä täyte keskelle. Nostele taikinan reunoja hieman täytteiden päälle, jotta galette näyttää pizzan sijaan enemmän piiraalta.

5. Sekoita kevyesti vatkatun valkuaisen joukkoon 1 tl vettä ja voitele reunat, ripottele reunoille sokeria.

6. Paista 225 asteessa 35–45 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoa teekerman kanssa.

EARL GREY -KERMAKASTIKE:

1. Laita 2 dl kuohukermaa ja 2 rkl Early Grey -teetä kattilaan. Anna kiehahtaa, nosta pois levyltä ja anna seistä noin 5 minuuttia.

2. Siivilöi tee pois ja jäähdytä jääkaappikylmäksi. Sekoita kerman joukkoon 1 3/4 dl vaniljajogurtti ja mausta 1-2 rkl vaahterasiirappia tai vaaleaa siirappia.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 18/19.

Katso myös: Mustikka-marenkigalette


Kommentoi

Kommentoi juttua: Gluteeniton luumugalette ja Earl Grey -kastike

Sinun täytyy kommentoidaksesi.