
Gluteeniton laskiaispulla
Gluteeniton laskiaispulla on tällä ohjeella leivottuna pehmeä ja kuohkea, mutta se kannattaa syödä nopeasti paistamisen jälkeen. Se ei kestä säilytystä kuten pehmeä vehnäjauhoista tehty pulla.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
- Gluteeniton
- Kasvis
Ainekset
Gluteeniton laskiaispulla
- 50 g tuorehiivaa
- 3 ½ dl kevytmaitoa
- 1 ½ dl vettä
- 2 kananmunaa
- 1 ½ dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 2 tl jauhettua kardemummaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 dl kuumaa vettä
- 1 dl perunamuusijauhetta
- 1 kg gluteenitonta hienoa jauhoseosta
- 200 g sulatettua voita
Voitelu ja pinnalle
- 1 kananmuna
- 1 dl raesokeria
Täyte
- 2 dl kuohukermaa
- 2 rkl sokeria
- 1 dl maitorahkaa
- 100 g mantelimassa tai 8 rkl vadelmahilloa
Valmistusohje
Gluteeniton laskiaispulla leivotaan helposti näin:
- Sekoita kolme ja puoli deslitraa kevytmaitoa ja puolitoista desilitraa vettä ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen 50 grammaa tuorehiivaa. Sekoita desilitra kuumaa vettä ja desilitra perunamuusijauhetta. Lisää hiiva-nesteseokseen kaksi kananmunaa, puolitoista desilitraa sokeria, teelusikallinen suolaa, kaksi teelusikallista kardemummaa, teelusikallinen vaniljasokeria sekä veteen sekoitetut perunahiutaleet. Sekoita joukkoon kilo gluteenitonta hienoa jauhoseosta ja puolet sulatetusta voista eli sata grammaa.
- Vaivaa taikinaa yleiskoneella, jossa on taikinakoukut tai -vatkaimet. Vaivaa noin 10 minuuttia ja lisää vaivaamisen lopussa loput eli toiset sata grammaa voita. Jatka vaivaamista kunnes voi on sekoittunut taikinaan.
- Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa tunti.
- Leivo taikinasta isoja pullia, ja laita ne leivinpaperin päälle uunipellille leivinliinan alle. Anna kohota 45 minuuttia.
- Voitele gluteeniton laskiaispulla kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.
- Vaahdota kaksi desilitraa kuohukermaa ja kaksi ruokalusikallista sokeria. Sekoita joukkoon desilitra maitorahkaa. Lusikoi vaahto pursotinpussiin, jossa on valitsemasi tylla. Täytä gluteeniton laskiaispulla mantelimassalla tai hillolla sekä kermavaahdolla.
Vinkki! Tarjoa gluteeniton laskiaispulla kaakaon kera.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 3/2023.
Lue myös Anna.fi: Suklainen, sitruunainen vai paahdettu? Erilaiset laskiaispullat haastavat perinteisen herkun uusilla mauilla ja muodoilla
Kommentoi
Kommentoi juttua: Gluteeniton laskiaispulla