Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Gluteeniton laskiaispulla

Gluteeniton laskiaispulla on tällä ohjeella leivottuna pehmeä ja kuohkea, mutta se kannattaa syödä nopeasti paistamisen jälkeen. Se ei kestä säilytystä kuten pehmeä vehnäjauhoista tehty pulla.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Gluteeniton laskiaispulla

  • 50 g tuorehiivaa
  • 3 ½ dl kevytmaitoa
  • 1 ½ dl vettä
  • 2 kananmunaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl kuumaa vettä
  • 1 dl perunamuusijauhetta
  • 1 kg gluteenitonta hienoa jauhoseosta
  • 200 g sulatettua voita

Voitelu ja pinnalle

  • 1 kananmuna
  • 1 dl raesokeria

Täyte

  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 dl maitorahkaa
  • 100 g mantelimassa tai 8 rkl vadelmahilloa

Valmistusohje

Gluteeniton laskiaispulla leivotaan helposti näin:

  1. Sekoita kolme ja puoli deslitraa kevytmaitoa ja puolitoista desilitraa vettä ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen 50 grammaa tuorehiivaa. Sekoita desilitra kuumaa vettä ja desilitra perunamuusijauhetta. Lisää hiiva-nesteseokseen kaksi kananmunaa, puolitoista desilitraa sokeria, teelusikallinen suolaa, kaksi teelusikallista kardemummaa, teelusikallinen vaniljasokeria sekä veteen sekoitetut perunahiutaleet. Sekoita joukkoon kilo gluteenitonta hienoa jauhoseosta ja puolet sulatetusta voista eli sata grammaa.
  2. Vaivaa taikinaa yleiskoneella, jossa on taikinakoukut tai -vatkaimet. Vaivaa noin 10 minuuttia ja lisää vaivaamisen lopussa loput eli toiset sata grammaa voita. Jatka vaivaamista kunnes voi on sekoittunut taikinaan.
  3. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa tunti.
  4. Leivo taikinasta isoja pullia, ja laita ne leivinpaperin päälle uunipellille leivinliinan alle. Anna kohota 45 minuuttia.
  5. Voitele gluteeniton laskiaispulla kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.
  6. Vaahdota kaksi desilitraa kuohukermaa ja kaksi ruokalusikallista sokeria. Sekoita joukkoon desilitra maitorahkaa. Lusikoi vaahto pursotinpussiin, jossa on valitsemasi tylla. Täytä gluteeniton laskiaispulla mantelimassalla tai hillolla sekä kermavaahdolla.

Vinkki! Tarjoa gluteeniton laskiaispulla kaakaon kera.

gluteeniton laskiaispulla

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 3/2023.

Lue myös Anna.fi: Suklainen, sitruunainen vai paahdettu? Erilaiset laskiaispullat haastavat perinteisen herkun uusilla mauilla ja muodoilla


Kommentoi

Kommentoi juttua: Gluteeniton laskiaispulla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.