Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Gluteeniton saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä on gluteeniton ja kananmunaton. Leipä säilyy useita päiviä mehevän kosteana.

Ainekset

Gluteeniton saaristolaisleipä:

  • 2 dl tattarijauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • ½ dl pellavansiemeniä
  • 1 rkl raakakaakaojauhetta
  • 2 dl tattarihiutaleita
  • 1 rkl psylliumkuitujauhetta
  • 2 tl ruokasoodaa
  • ½ tl suolaa
  • 500 g maustamatonta kaura- tai soijajogurttia
  • ½ dl maidotonta rasvaa (esim. sinistä Keijua)
  • 1 ½ dl vaahterasiirappia

Valmistusohje

Gluteeniton saaristolaisleipä leivotaan näin:

1. Sekoita kuivat ainekset kulhossa. Sekoita jogurtti kuivien ainesten sekaan.

2. Sulata rasva kattilassa ja lisää sekaan vaahterasiirappi. Keitä hetki miedolla lämmöllä. Kaada rasva-vaahterasiirappi kuivien ainesten sekaan ja sekoita taikina tasaiseksi esimerkiksi puuhaarukkaa käyttämällä. Anna taikinan turvota liinan alla uunin lämpenemisen ajan.

3. Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan.

4. Paista leipää 175 asteessa uunin alatasolla 1 tunti 25 minuuttia. Nosta leipä uunista ja anna sen jäähtyä vuoassaan.

5. Pidä leipä vuoassa ja nosta vuoka jääkaappiin. Leivän maut tasaantuvat ja koostumus tiivistyy jääkaapissa. Anna leivän olla jääkaapissa ainakin 10 tuntia. Sen jälkeen kumoa gluteeniton saaristolaisleipä pois vuoasta ja tarjoile.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 25/18.

Ohje: Saran kotikolo

Katso myös nämä saaristolaisleivät:

taateliset saaristolaissämpylät

Taateliset saaristolaissämpylät

lakritsainen saaristolaisleipä

Lakritsainen saaristolaisleipä

Saaristolaisleipa

Jyväinen saaristolaisleipä

Anna.fi: Taateli-suklaaleipä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Gluteeniton saaristolaisleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.