Reseptit
yli 60 min
14

Gluteenittomat arancini-pyörykät ja vegaaninen majoneesi

Rapsakat arancini-pyörykät valmistetaan perinteisesti eilisestä risotosta. Tässä ohjeessa risottoriisi korvataan proteiinia runsaasti sisältävällä kvinoalla.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Vegaaninen majoneesi:

1/2 dl makeuttamatonta soijamaitoa
1 1/2 dl rypsiöljyä
1 1/2 tl valkoviinietikkaa
1/2 tl suolaa
1/2 sitruunan mehu
mustapippuria myllystä

Gluteenittomat arancini-pyörykät:

5 dl kasvislientä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
120 g raastettua parmesaanijuustoa
1/2 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
1 1/2 dl kvinoaa
3 rkl oliiviöljyä
1 1/2 dl valkoviiniä
1/2 tl suolaa
mustapippuria
50 g vuohenjuustoa
1 kananmuna
1 tl suolaa
2 dl maissijauhoja
3 dl maissihiutaleita
1 1/2 l rypsiöljyä paistamiseen

Valmistusohje

1. Mittaa korkeaan kapeaan kulhoon soijamaito, öljy ja etikka. Paina sau­vasekoitin kulhon pohjaan ja surruta sitä pohjassa, kunnes majoneesi pak­suuntuu. Nosta sekoitin pikkuhiljaa ylöspäin, jotta loputkin öljyt sekoit­tuvat. Mausta sitruunamehulla, suo­lalla ja mustapippurilla.

2. Valmista kvinoarisotto edellisenä päivänä, sillä sen pitää ehtiä tekey­tyä. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Raasta parmesaani ja hienonna per­silja. Huuhtele kvinoa lävikössä kyl­mässä vedessä ja valuta. Kuumen­na öljy ja kuullota sipuleita hetki. Lisää kvinoa ja kuullota hetki. Lisää 1 dl valkoviiniä. Anna viinin imeytyä kvinoaan. Lisää kasvisliemi noin nel­jässä osassa, antaen liemen imeytyä aina välissä. Lisää juustoraaste, per­silja ja mausteet. Kun liemi on imey­tynyt ja juusto sulanut, sammuta lie­si ja lisää loput viinistä. Jäähdytä ja nosta jääkaappiin, siitä saa kiinteitä palloja seuraavana päivänä.

3. Pyörittele risotosta pieniä pallo­ja, ennen tiivistämistä sujauta pallon sisään noin 2 cm:n kokoinen nokare vuohenjuustoa.

4. Mittaa maissijauho ja maissihiu­taleet omille lautasilleen, riko kanan­muna omaan kippoon, riko rakenne ja mausta suolalla. Murskaa mais­sihiutaleet käsin pieniksi muruiksi. Pyörittele kvinoapallot ensin mais­sijauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi maissihiutaleissa.

5. Kuumenna öljy tilavassa kattilas­sa tai kasarissa noin 160 asteeseen. Jos sinulla ei ole mittaria, öljy on tar­peeksi kuumaa, kun pallerot pomp­paavat melkein heti pintaan. Uppo­ paista 1–2 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Tarjoile heti.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/19.

Lue myös: Risotto muuntuu moneksi

Keskustelu

Kommentoi juttua: Gluteenittomat arancini-pyörykät ja vegaaninen majoneesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X