1. Mittaa korkeaan kapeaan kulhoon soijamaito, öljy ja etikka. Paina sauvasekoitin kulhon pohjaan ja surruta sitä pohjassa, kunnes majoneesi paksuuntuu. Nosta sekoitin pikkuhiljaa ylöspäin, jotta loputkin öljyt sekoittuvat. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla.
2. Valmista kvinoarisotto edellisenä päivänä, sillä sen pitää ehtiä tekeytyä. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Raasta parmesaani ja hienonna persilja. Huuhtele kvinoa lävikössä kylmässä vedessä ja valuta. Kuumenna öljy ja kuullota sipuleita hetki. Lisää kvinoa ja kuullota hetki. Lisää 1 dl valkoviiniä. Anna viinin imeytyä kvinoaan. Lisää kasvisliemi noin neljässä osassa, antaen liemen imeytyä aina välissä. Lisää juustoraaste, persilja ja mausteet. Kun liemi on imeytynyt ja juusto sulanut, sammuta liesi ja lisää loput viinistä. Jäähdytä ja nosta jääkaappiin, siitä saa kiinteitä palloja seuraavana päivänä.
3. Pyörittele risotosta pieniä palloja, ennen tiivistämistä sujauta pallon sisään noin 2 cm:n kokoinen nokare vuohenjuustoa.
4. Mittaa maissijauho ja maissihiutaleet omille lautasilleen, riko kananmuna omaan kippoon, riko rakenne ja mausta suolalla. Murskaa maissihiutaleet käsin pieniksi muruiksi. Pyörittele kvinoapallot ensin maissijauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi maissihiutaleissa.
5. Kuumenna öljy tilavassa kattilassa tai kasarissa noin 160 asteeseen. Jos sinulla ei ole mittaria, öljy on tarpeeksi kuumaa, kun pallerot pomppaavat melkein heti pintaan. Uppo paista 1–2 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Tarjoile heti.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/19.
Lue myös: Risotto muuntuu moneksi
Kommentoi
Kommentoi juttua: Gluteenittomat arancini-pyörykät ja vegaaninen majoneesi