Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Hapan ruispataleipä

Suomen kansallisruoaksi on valittu ruisleipä. Hapatettu ruisleipä syntyy myös kotikeittiössä ilman leivinuunia ja taikinajuurta, kun sen tekee pataleipänä ruisleipäaineksista.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

  • 7 dl ruisleipäaineksia ( Myllärin Kotileivonta-ainekset)
  • ½ tl kuivahiivaa
  • 3 ½ dl vettä

Valmistusohje

 

  1. Yhdistäkulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy happoa ja makua.
  2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Voit käyttää ruisleipäaineksia tai ruisjauhoja. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.
  3. Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä  puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista  ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Ripausta päälle hivenen ruisjauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois, laske lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 40-50 minuuttia.
  4. Ota pata uunista ja kumoa leipä.  Se irtoaa padasta helposti. Kypsä leipä kumisee kun sitä napauttaa pohjaan.
  5. Peitä leipä leivinliinalla, jotta kuori pehmenee.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hapan ruispataleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.