Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Härkäpapulasagne

Härkäpapulasagne on vegeherkku, joka täyttää raavaankin miehen vatsan.Lasagnea kannattaa tehdä kerralla isompi satsi. Se hupenee nopeasti parempiin suihin. Kotimainen härkäpapurouhe on maukas ja ilmastoystävällinen vaihtoehto jauhelihalle. Käytä sitä soijarouheen tapaan kastikkeissa, pihveissä ja pyöryköissä.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Härkäpapulasagne, kastike

  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • 2 varsisellerinvartta
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl tulista savupaprikajauhetta
  • 1 rkl yrttimausteseosta
  • 1 tl sokeria
  • 1 ½ tl suolaa
  • 800 g tomaattimurskaa
  • 4 dl nestettä (punaviiniä, lihalientä tai vettä)
  • 3 dl härkäpapurouhetta (esim. Voima Papu Karviaisten tila)

Härkäpapulasagne, juustokastike

  • 2 rkl voita
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 l  maitoa (myös kasvisjuomat käyvät)
  • 350 g voimakasta kovaa juustoa raastettuna (esim. Juustoportin viinitarhurin juustoa)
  • ¼ tl rouhittua mustapippuria
  • 200 g pinaattia (kotimainen pakaste)

Härkäpapulasagne, lisäksi

  • 400 g lasagnelevyjä

Valmistusohje

Härkäpapulasagne tehdään helposti näin:

  1. Käytä korkeareunaista kasaria, jos omistat sellaisen. Kastiketta tulee sen verran paljon, että se ei mahdu tavalliselle pannulle. Jos sinulla ei ole kasaria, niin tee kuullotus pannulla ja siirrä ainekset lopuksi kattilaan. Pinnoitettu kattila on paras härkäpapurouheruokiin, sillä se jämähtää herkästi kattilan pohjaan, jos sitä kuumentaa liikaa.
  2. Hienonna kaksi sipulia, neljä valkosipulinkynttä, kaksi porkkanaa ja kaksi sellerinvartta pieneksi kuutioksi. Kuullota oliiviöljyssä noin 15 minuuttia. Lisää joukkoon kaksi ruokalusikallista tomaattipyreetä, yksi ruokalusikallinen yrttimausteseosta, 1 1/2 teelusikallista suolaa, yksi teelusikallinen savupaprikajauhetta ja yksi teelusikallinen sokeria. Sekoita vähän. Siirrä seos kattilaan, jos pannulle ei mahdu nesteitä.
  3. Lisää kaksi tölkkiä tomaattimurskaa, noin kaksi desilitraa nestettä eli joko punaviiniä, lihalientä tai vettä sekä kolme desilitraa härkäpapurouhetta. Lisää viimeiset kaksi desilitraa nestettä pikkuhiljaa seoksen kiehuessa. Sekoittele kastiketta sen hiljalleen poreillessa. Lisää loput nesteestä pikku hiljaa kastikkeeseen. Kastike saostuu ja härkäpapurouhe turpoaa kuumassa nesteessä. Älä keittele liian kuumalla, sillä kastike jämähtää kattilan pohjaan helposti. Keitä noin 30–40 minuuttia.
  4. Tee juustokastike. Kuumenna pieni pinnoitettu kattila kuumaksi, lisää kaksi ruokalusikallista voita ja yksi desilitra vehnäjauhoja. Kuuloota jauhoja pari minuuttia, kuitenkaan ruskistamatta niitä. Lisää  litra maitoa pikkuhiljaa ja sekoita puuharukalla tai silikonisella vispilällä pohjia myöden. Lisää maitoa hitaasti ja sekoita koko ajan.
  5. Kun maito on suurustunut ja vähän paksuuntunut, lisää joukkoon kaksi pakettia voimakasta kovaa juustoa raastettuna  ja sekoita hyvin. Jaa tässä vaiheessa juustokastike kahteen osaan (5 dl + 5 dl). Sekoita toiseen puoleen 200 grammaa sulanutta pinaattia ja jätä toinen viisi desilitraa valkoiseksi juustokastikkeeksi.
  6. Öljyä lasagnevuoka (18 cm x 23 cm) ja lusikoi härkäpapurouhekastiketta vuoan pohjalle. Lado päälle neljäsosa lasagnelevyistä. Lisää härkäpapurouhekastiketta ja puolet valkoisesta juustokastikkeesta. Toista sama vielä kolmessa kerroksessa. Saat näin joka kerrokseen härkäpapurouhekastiketta ja joka toiseen pinaattikastiketta ja joka toiseen valkoista juustokastiketta.
  7. Paista härkäpapulasagne 190 asteessa uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Anna vetäytyä hyvin ennen syömistä.

Ohje on julkaisut Kotiliedessä 2/2021.

Lue myös: Parasta viikonloppuruokaa jokaiseen makuun – 6 x herkullinen lasagne

Lue myös Anna.fi: Mehevän lasagnen salaisuudet! Parhaat niksit perinteisen, kasvis- ja vegaanilasagnen tekoon


Kommentoi

Kommentoi juttua: Härkäpapulasagne

Sinun täytyy kommentoidaksesi.