Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Ohraleipä eli Hirsjärven kartanon ohrakakku

Hirsjärven kartanon ohraleivän eli ohrakakun ohjeella voit tehdä 20 leipää juhliin tai pienennetyllä ohjeella 2 leipää arkeen.

Ainekset

  • 5 l maitoa (tai puoliksi vettä ja maitoa)
  • 100 g hiivaa
  • 5 rkl merisuolaa
  • 3 dl sokeria
  • noin 3,5 kg ohrajauhoja
  • noin 3,5 kg vehnäjauhoja

Valmistusohje

Ohraleipä eli Hirsjärven kartanon ohrakakku leivotaan näin: Hirsjärven kartanon ohrakakku

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää suola, hiiva ja sokeri. Lisää jauhoja sen verran, että taikinasta tulee pehmeää. Anna taikinan kohota noin 1/2 tuntia tai taputtele tai kauli taikina saman tien ohuiksi, pyöreiksi leiviksi. Paina leivän keskelle sormella reikä ja pistele piikkisellä ”värkillä” tai haarukalla.
  2. Anna leipien kohota liinan alla.
  3. Paista ohraleipä kuumassa leivinuunissa noin 300 asteessa suoraan arinalla. Leipä maistuu parhaalta tuoreena ja lämpimänä, esimerkiksi paahdetun palsternakkalevitteen kanssa.

Vinkki: Kahden leivän taikina: 0,5 l maitoa, 10 g hiivaa, 1,5 tl merisuolaa, 2 rkl sokeria, noin 350 g ohrajauhoja ja noin 350 g vehnäjauhoja. Talvella voi hiivaa käyttää vähän runsaammin ja kohottaa leipiä pitempään. Sähköuunissa ohraleivästä tulee pehmeämpää ja siitä puuttuu leivinuunin antama rapeus.

Lue myös Anna.fi: Näin leivot ihanat ohrarieskat


Kommentoi

Kommentoi juttua: Ohraleipä eli Hirsjärven kartanon ohrakakku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.