Ohraleipä eli Hirsjärven kartanon ohrakakku
Hirsjärven kartanon ohraleivän eli ohrakakun ohjeella voit tehdä 20 leipää juhliin tai pienennetyllä ohjeella 2 leipää arkeen.
- Kasvis
Ainekset
- 5 l maitoa (tai puoliksi vettä ja maitoa)
- 100 g hiivaa
- 5 rkl merisuolaa
- 3 dl sokeria
- noin 3,5 kg ohrajauhoja
- noin 3,5 kg vehnäjauhoja
Valmistusohje
Ohraleipä eli Hirsjärven kartanon ohrakakku leivotaan näin: Hirsjärven kartanon ohrakakku
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää suola, hiiva ja sokeri. Lisää jauhoja sen verran, että taikinasta tulee pehmeää. Anna taikinan kohota noin 1/2 tuntia tai taputtele tai kauli taikina saman tien ohuiksi, pyöreiksi leiviksi. Paina leivän keskelle sormella reikä ja pistele piikkisellä ”värkillä” tai haarukalla.
- Anna leipien kohota liinan alla.
- Paista ohraleipä kuumassa leivinuunissa noin 300 asteessa suoraan arinalla. Leipä maistuu parhaalta tuoreena ja lämpimänä, esimerkiksi paahdetun palsternakkalevitteen kanssa.
Vinkki: Kahden leivän taikina: 0,5 l maitoa, 10 g hiivaa, 1,5 tl merisuolaa, 2 rkl sokeria, noin 350 g ohrajauhoja ja noin 350 g vehnäjauhoja. Talvella voi hiivaa käyttää vähän runsaammin ja kohottaa leipiä pitempään. Sähköuunissa ohraleivästä tulee pehmeämpää ja siitä puuttuu leivinuunin antama rapeus.
Lue myös Anna.fi: Näin leivot ihanat ohrarieskat
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ohraleipä eli Hirsjärven kartanon ohrakakku