Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Pataleipä

Pataleipä valmistuu ilman vaivausta ja sotkua, kun teet taikinan illalla jääkaappiin kohoamaan. Aika antaa taikinalle makua ja sitkokin syntyy kuin itsekseen jääkaapissa. Helppo pataleipä on kiitollinen maustettava. Taikinaan voi lisätä mausteita tai juuresmuusia väriä tuomaan.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Pataleipä

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl speltti- tai hiivaleipäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • ½ tl kuivahiivaa
  • 3 ½ dl vettä

Valmistusohje

Pataleipä leivotaan helposti näin:

1. Yhdistä taikinakulhossa kuivat aineet eli viisi desilitraa vehnäjauhoja, kaksi desilitraa speltti- tai hiivaleipäjauhoja, kaksi teelusikallista suolaa ja puoli teelusikallista kuivahiivaa. Lisää kolme ja puoli desilitraa vettä ja sekoita nopeasti käsin tai haarukalla. Taikinaa ei vaivata, sitko muodostuu ajan kanssa taikinaan. Peitä kulho kelmulla ja nosta taikina vuorokaudeksi jääkaappiin.

2. Kumoa taikina pöydälle ja kääntele sitä kevyesti niin, että siitä muodostuu pallo. Peitä taikinapallo liinalla uunin kuumenemisen ajaksi.

3. Nosta noin 3 litran pata uuniin ilman kantta ja kuumenna uuni 230 asteeseen.

4. Kumo löysä leipäpallo kuumaan pataan ja laita kansi päälle. Paista noin 30 minuuttia, ota kansi pois ja jatka paistamista 200 asteessa vielä noin 20 minuuttia.

5. Ota pata uunista ja kumoa pataleipä ritilän päälle jäähtymään.

Vinkki! Tarjoa pataleipä itse tehdyn leviteen kera. Uutta jujua saat helposti maustamalla voin vaikkapa ruskistetulla voilla tai tillillä ja sitruunalla.

pataleipä

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2022.

Lue myös Anna.fi: Yön yli -sämpylät


Kommentoi

Kommentoi juttua: Pataleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.