Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Kukkaleipä on kuin taideteos

Kukkaleipä on alkujaan bloggaaja ja leipuri Teri Gulleton idea. Hän keksi käyttää focaccialeipäpohjaa alustana maalaukselle. Tämä jouluun sopiva kukkafocaccia värjätään punajuurimehulla punaiseksi ja koristellaan juureksilla.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Kukkaleipä, taikina

  • 450 g focacciajauhoja tai manitoba-vehnäjauhoja
  • 1 ½ tl kuivahiivaa
  • 8  g suolaa
  • 350–380 g 42-asteista punajuurimehua (tuorepuristettua tai valmista)
  • 30 g oliiviöljyä

Kukkaleipä, koristelu

  • 3 lehtikaalin vartta
  • 8 basilikalehteä
  • 1 violetti porkkana
  • 1 keltajuuri
  • 1 raitajuuri
  • ½ ramiropaprikaa (pitkulainen paprika)
  • 3 rkl kurpitsansiemeniä tai siemensekoitusta
  • 20 g oliiviöljyä

Valmistusohje

Kukkaleipä leivotaan helposti näin:

  1. Kukkafocaccian taikinaa ei tarvitse vaivata. Sitko muodostuu yön yli kylmässä.
  2. Sekoita 450 grammaa focaccia- tai manitobavehnäjauhoja, 1 1/2 teelusikallista kuivahiivaa ja kahdeksan grammaa suolaa keskenään. Lisää 350-380 grammaa 42-asteiseksi lämmitettyä punajuurimehua ja 30 grammaa oliiviöljyä. Sekoita löysäksi taikinaksi. Peitä kulho kelmulla. Anna seistä tunnin ajan huoneenlämmössä.
  3. Nostele taikinan reunoja kevyesti venytellen ylöspäin ja paina reunat sen jälkeen keskelle taikinaa. Peitä taikinakulho ja jätä huoneenlämpöön tunniksi. Nosta kulho sen jälkeen jääkaappiin vähintään kahdeksaksi tunniksi.
  4. Nosta kulho jääkaapista ja pidä sitä vielä huoneenlämmössä tunti pari ennen paistamista.
  5. Lorauta pellille suoraan tai leivinpaperin päälle 20 grammaa oliiviöljyä ja kumoa löysä taikina siihen. Venyttele sopivaan muotoon. Paista kukkaleipä pellillä, niin saat paremman paistotuloksen. Korkeassa vuoassa paistettu koristeltu leipä saattaa jäädä raa’aksi sisältä.
  6. Esivalmistele koristeet ajoissa. Revi pari vartta lehtikaalia sopivan näköiseksi. Viipaloi yksi kaksivärinen porkkana, yksi kelta- ja yksi raitajuuri sekä puolikas raminopaprika. Koristele leivän pinta haluamallasi tavalla viipaloiduilla juureksilla, lehtikaalinlehdillä, basilikan- tai pinaatinlehdillä, paprikalla sekä kurpitsasiemenillä.
  7. Paista kukkaleipä 225 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2020.

Lue myös: Kukkafocaccia on suloinen leipähitti – katso videolta ihanimmat koristeluvinkit!

Lue myös Anna.fi: Focaccia punajuuresta


Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkaleipä on kuin taideteos

Sinun täytyy kommentoidaksesi.