Reseptit

Jääpaisti

Jääpaisti on helppotekoinen ja takuuvarma onnistumisen suhteen. Juhlava tarjottavan kaava on yksinkertainen. Lihapaisti laitetaan jäisenä uuniin ja nostetaan tekeytymään kuumaan mausteliemeen. Kun liemi on jäähtynyt, voi paistin leikata juhlavasti tarjolle pääruokana tai leikkeleenä.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Jääapaisti

  • 1 kg poronpaistia

Mausteliemi

  • 1 ½ l vettä
  • ½ dl punaviiniä tai pari ruokalusikallista punaviinietikkaa
  • 4 rkl karkeaa suolaa
  • 25 g kuivattuja metsäsieniä
  • 1 rkl murskattuja katajanmarjoja
  • 4 rosmariininoksaa

Valmistusohje

Katso videolta, miten jääpaisti valmistetaan:

Jääpaisti valmistuu helposti näin:

  1. Laita kilon kokoinen jäinen paisti uunivuokaan ja nosta se 150-asteiseen uuniin. Voit tehdä jääpaistin riistasta, porosta (kuten tämän ohjeen kuvassa) tai naudasta. Riistapaistit ovat yleensä suurempia. Poroa myydään noin kilon pakkauksissa.
  2. Kun paisti on vähän pehmentynyt, työnnä lihan paksuimpaan kohtaan lämpömittari. Jos käytät digitaalista mittaria, syötä mittariin 53 astetta. Nosta vuoka takaisin uuniin ja jatka paistamista. Jos haluat kypsemmän lihan, nosta lämpötilaa noin 60 asteeseen. Poron paistia ei kannata paistaa kypsäksi, sen maku on parhaimmillaan roseena.
  3. Sillä aikaa kun routapaisti on uunissa, tee mausteliemi valmiiksi.
  4. Laita kattilaan puolitoista litraa vettä, puoli desiä punaviiniä tai pari ruokalusikallista punaviinietikkaa, neljä ruokalusikallista karkeaa suolaa, 25 grammaa kuivattuja metsäsieniä, yksi ruokalusikallinen murskattuja katajanmarjoja ja neljä rosmariinin oksaa. Keitä kiehuvaksi. Jätä liemi hautumaan kannen alle kunnes jääpaisti on valmista.
  5. Kilon kokoisella paistilla kestää puolitoista tuntia kypsyä reiluun 50 asteeseen.
  6. Liha on valmis maustettavaksi, kun mittari näyttää 53 astetta. Kokonaispaistoaika on noin 1½ tuntia.
  7. Kuumenna liemi. Irrota paistomittari ja nosta paisti kuumaan liemeen. Nosta kattila pois liedeltä, lihaa ei enää kypsennetä. Jääpaisti saa maustua liemessä nyt 1–2 vuorokautta. Nosta kattila jääkaappiin, kun se on jäähtynyt.
  8. Nosta liha liemestä, kuivaa sen pinta. Leikkaa jääpaisti ohuiksi viipaleiksi juuri ennen syömistä.

Vinkki! Ehkä haluat kurkata myös poronkäristysohjeen. Tässä meidän resepti.

Jääapaisti pysty
Jääpaisti on yksi helpoimmista tavoista valmistaa lihaa uunissa. © Pia Inberg

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 25/2023.

Kuvausvaatteet, Pia Hagstrom: laventelin värinen neule iJeans/Prisma prisma.fi

Lue myös Anna.fi: Kurkkaa maistuvat pororeseptit tästä.


Kommentoi

Kommentoi juttua: Jääpaisti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.