
Jouluhanhi
Jouluhanhi komeilee keskieurooppalaisissa joulupöydissä. Mehevä hanhipaisti tarjoillaan hillottujen omenalohkojen ja kastikkeen kanssa.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
- Gluteeniton
- Munaton
Ainekset
Jouluhanhi
- 1 kpl kokonainen hanhi, noin 4 kg
- 1 rkl suolaa
- valkopippuria
Liemi
- 5 dl vettä (noin)
- maksa, kivipiira ja kaularanka
- 1 tl suolaa
- muutama mustapippuri
- 2 laakerinlehteä
Hanhen täyte
- 1 kpl hapan omena
- 1 kpl appelsiini
- 1 kpl sitruuna
- 400 g sipulia (noin)
- 1 kpl kokonainen valkosipuli
Sitomiseen
- puuvillalankaa
Valeluun
- sisäelinten keitinliemi
- 2 dl valkoviiniä
Kastike
- 5 dl kokoon keitettyä paistolientä
- ½ dl Marsala-viiniä tai sherryä
- ½ dl Maizenakastikesuurusta
- 1 dl kermaa
Valmistusohje
Jouluhanhi valmistuu näin:
1. Jos valmistat pakastetun hanhen, anna sen sulaa jääkaapissa pari päivää. Ota vatsaontelosta sisäelimet ja huuhdo lintu. Mausta vatsaontelo ja pinta suolalla ja pippurilla. Täytä vatsa sipuleilla ja hedelmillä. Sido lintu puuvillalangalla. Nosta lintu uunipannulle rintapuoli ylöspäin, kaada pannulle muutama desilitra vettä. Ruskista lintua 150 asteessa noin 30 minuuttia.
2. Valmista sisäelimistä liemi. Mittaa kattilaan vesi, huuhdotut sisäelimet ja mausteet. Vettä tulee olla sen verran, että muut ainekset peittyvät. Keitä hiljalleen noin 20 minuuttia. Siivilöi liemi. Syö linnun kaksiosainen maksa herkkupalana ja nosta muut roippeet uunipannulle. Kaada liemi ja valkoviini linnun päälle.
3. Laske lämpötila 100 asteeseen, käännä linnun selkäpuoli ylöspäin ja jatka kypsentämistä noin 4 tuntia välillä paistoliemellä valellen. Käännä lintu paistamisen loppuajaksi jälleen rintapuoli ylöspäin ja jatka valelua.
4. Nosta jouluhanhi uunista tarjoiluvadille ja siivilöi liemi kattilaan. Keitä lientä reippaasti kokoon, mausta viinillä ja suurusta. Tarkista maku ja viimeistele kastike kermalla.
5. Tajoa jouluhanhi inkivääriomenien kanssa.
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Kokonainen kalkkuna hedelmätäytteellä
Kommentoi
Kommentoi juttua: Jouluhanhi