Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Juureen leivottu kurpitsaleipä

Juureen leivottu kurpitsaleipä on hauska sadonkorjuujuhlien lahjaleipä tai tupaantuliaislahja ystävälle. Tarvitset vain paistonarua muotoiluun ja kannaksi kanelitangon.

Ainekset

Juureen leivottu kurpitsaleipä

 • 420 g vettä ja porkkanamehua (210 g + 210 g)
 • 150 g virkeää hapanjuurta
 • 15 g hienoa merisuolaa
 • 2 dl kurpitsasosetta (kypsennetty ja soseutettu kurpitsa)
 • 750 g puolikarkeita vehnäjauhoja

Lisäksi

 • paistonarua

Valmistusohje

Juureen leivottu kurpitsaleipä tehdään helposti näin:

 1. Sekoita 210 grammaa huoneenlämpöistä vettä ja 210 grammaa huoneenlämpöistä porkkanamehua keskenään sekoituskulhossa.
 2. Lisää nesteeseen 150 grammaa vireää hapanjuurta ja 15 grammaa hienoa merisuolaa. Sekoita kevyesti.
 3. Lisää kaksi desilitraa kurpitsasosetta ja 700-750 grammaa vehnäjauhoja. Sekoita ainekset käsin. Taikina jää tahmeaksi. Gluteeniverkko alkaa muodostua pikkuhiljaa, ja taikinasta tulee sileä nostelujen myötä.
 4. Peittele taikinakulho kostealla liinalla tai kannella. Kosteus ei saa karata kulhosta. Anna taikinan tekeytyä tunnin ajan.
 5. Aloita taittelut. Ota kostealla kädellä taikinan reunasta kiinni. Venytä taikinan reunaa ylöspäin (varo ettei taikina repeä!), ja taita venytetty nurkka taikinan yli ja sen päälle. Toista tämä neljällä sivulla. Toista venytys ainakin kolme kertaa noin 5 tunnin aikana. Anna taikinan levätä kannen alla taitteluiden välillä.  Taittelut ovat osa ensimmäistä kohotusta, ensimmäinen kohotus taitteluineen kestää noin viisi tuntia.
 6. Nosta taiteltu ja kohoteltu taikina työtasolle, jaa se kahteen osaan taikinalastan avulla. Muotoile taikinat tiukoiksi palloiksi parilla pyöräytyksellä. Jätä lepäämään puoleksi tunniksi. Käännä leipä ympäri tasolle ja muotoile tiukaksi palloksi. Toista toisella leivällä sama.
 7. Laita leipäkohotuskoreihin liinat ja ripottele niiden päälle vehnäjauhoja ja karkeaa riisijauhoa. Nosta taikina koriin ja peitä kostealla liinalla, jotta kosteus ei karkaa. Voit laittaa kohotuskorin myös muovipussiin. Nosta kori neljäasteiseen jääkaappiin yöksi.
 8. Nosta kohotuskori pöydälle ja avaa liinan reunat. Mittaa paistonarusta viisi narunpätkää, jotka ovat niin pitkiä, että saat ne kiedottua leivän ympäri. (myös kolme tai neljä naruakin riittää). Asettele narut leivän päälle ristiin, että ne muodostavat kymmenen kolmiota. Kumoa leipä leivinpaperin päälle leivintasolle. Katso narujen asettelusta video kotiliesi.fi -sivuilta.
 9. Poista kohotuskori ja liina. Pyyhkäise kädellä kosteudesta paakkuuntuneet jauhot pois. Ripottele pinnalle siivilän läpi vehnäjauho-karkeaa riisijauhoseosta, pyyhi kädellä tasaiseksi. Nostele narujen vastakkaiset päät yhteen ja sido ne leivän päälle. Toista jokaisella narulla. Leikkaa ylimääräinen naru pois, ja laita solmukohdan alle pieni pala leivinpaperia, että narut eivät tartu leipään.
 10. Paista juureen leivottu kurpitsaleipä heti. Aloita paistaminen 250 asteessa 20 minuuttia ja tiputa lämpö 220 asteeseen, jatka paistamista vielä toiset 20 minuuttia. Muista, että uunien lämpötiloissa on eroja. Paistoaika riippuu myös leivän koosta. Kypsä leipä kumisee pohjasta. Poista narut heti paistamisen jälkeen. Työnnä kannaksi kanelitanko.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2020.

Lue myös: Hapanjuureen tehdyn ruisleivän valmistus kotona – ammattilaisten ohjeilla onnistut

Lue myös Anna.fi/ruoka:  Hapanjuuri


Kommentoi

Kommentoi juttua: Juureen leivottu kurpitsaleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.