Kanelinen crème caramel Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Kanelinen crème caramel

Kanelinen crème caramel maistuu ihanasti joululle. Hurmaavan klassikon voi tehdä leipävuokaan. Ole varovainen sokerin sulatuksessa. Sen pitää paahtua, mutta ei palaa. Palaneessa karamellissa on todella kitkerä maku.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6 annosta

Ainekset

Kanelinen crème caramel

  • 3 dl sokeria
  • ¼ tl suolaa
  • ½ vaniljatanko
  • 6 dl maitoa
  • 1 tl kaneli
  • 3 kananmunaa
  • 3 keltuaista
  • 1 ½ dl sekalaisia pähkinöitä

Tarvitset lisäksi

  • leipävuoka (10 cm x 20 cm)

Valmistusohje

Kanelinen crème caramel tehdään helposti näin:

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja tee vesihaude valmiiksi. Aseta uuniin keskitasolle vuoka, jossa on noin 2-3 cm kuumaa vettä. Leipävuoan pitää mahtua tähän vuokaan. Älä laita leipävuokaa kuitenkaan vielä uuniin tässä vaiheessa.
  2. Mittaa puolet eli 1 ½ desilitraa sokeria pannulle ja sulata sokeri keskilämmöllä heilutellen pannua. Älä sekoita. Mausta 1/4 teelusikallisella suolaa. Kun sokeri on sulanut karamelliksi, kaada se tasaisesti leipävuoan pohjalle. Jätä jähmettymään pöydälle.
  3. Puolita yksi vaniljatanko ja leikkaa se halki pituussuunnassa. Raaputa siemenet talteen veitsellä. Tarvitset puolikkaan vaniljatangon siemenet. Mittaa kattilaan kuusi desilitraa maitoa ja yksi desilitra sokeria. Lisää yksi teelusikallinen kanelia ja vaniljansiemenet sekä tanko ja vispaa maidon joukkoon. Kiehauta maito ja jätä maustumaan ja jäähtymään.
  4. Riko kolme kokonaista kananmunaa kulhoon. Erottele joukkoon kolme keltuaista (valkuaiset voit pakastaa tai tehdä niistä marenkia). Lisää loput eli puoli desilitraa sokeria ja vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Kaada lämmin maitoseos joukkoon ohuena nauhana, samalla vatkaten. Kaada munaseos leipävuokaan karamellin päälle. Nosta leipävuoka vesihauteeseen kypsymään noin 35-40 minuutiksi.
  5. Kun seos on hyytynyt, mutta tutisee hieman heiluttaessa, sen voi nostaa pois uunista. Nosta vuoka jäähtymään pöydälle ja sitten jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi.
  6. Paahda 1 1/2 desilitraa sekalaisia pähkinöitä kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä ja nosta odottamaan.
  7. Juuri ennen tarjoilua irrota créme caramel vuoasta kastamalla vuoan pohja hetkeksi kuumaan veteen ja pyöräyttämällä veitsellä reunat irti vuoasta. Laita tarjoilulautanen vuoan päälle ja kumoa ylösalaisin niin, että karamelli ja vanukas valahtavat lautaselle. Viimeistele kanelinen crème caramel paahdetuilla pähkinöillä.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/2020.

Lue myös: Persimon-pannacotta ja rommipaahdettuja hedelmiä

Lue myös Anna.fi/ruoka: Kermalikööri-pannacotta


Kommentoi

Kommentoi juttua: Kanelinen crème caramel

Sinun täytyy kommentoidaksesi.