Ruoka

Anna Perho ei tilaa ravintolassa jälkiruokaa ja välttelee niiden valmistusta kotona – tätä nostalgiaherkun reseptiä hän kuitenkin mankui äidiltään

Anna Perho ei pidä jälkiruoista, mutta appelsiiniriisiä hän muistelee lämmöllä. Nostalginen herkku on yksi hänen lapsuutensa suosikkimauista.

Toimittaja-valmentaja Anna Perho pitää ruoasta ja ruoanlaitosta. Jälkiruokaihminen hän ei kuitenkaan ole. Anna ei tilaa ravintolassa juuri koskaan jälkiruokaa ja välttelee niiden laittamista ja leipomista myös kotona.

”Jos on juhlat, joissa kuuluu tarjota jotakin jälkiruokaa, menen aika usein sieltä, mistä aita on matalin. Tarjoan jäätelöä tai suklaarasiaa”, Anna sanoo.

Syy on siinä, ettei hän oikeastaan pidä makean mausta. Odottaessaan esikoislastaan Anna himoitsi suklaapäällysteisiä keksejä ja suklaata, mutta muuten suolan ja rasvan yhdistelmä on uponnut aina paremmin kuin sokerin ja rasvan.

”Joskus suorastaan harmittaa, että makea ei maistu, kun näen ravintolassa ihanan näköisiä annoksia”, Anna sanoo.

Kun Anna ryhtyi suunnittelemaan äitinsä Leena Perhon kanssa keittokirjaa, oli kuitenkin yksi jälkiruoka, jota hän omien sanojensa mukaan ”mankui” äitiään tekemään kirjaan.

Se on Anna Perhon äidin appelsiiniriisi.

Lue myös: Tökkiikö arki?  Anna Perho kertoo 5 keinoa, joilla hän on muuttanut arkensa paremaksi

Anna Perho
Vaikka Anna Perho ei ole itse makean perään, hän on sitä mieltä, ettei jälkiruoista pidä väkisin leipoa terveellisiä. ”Sellainen on minusta ankeaa. Jos teet jälkiruoan tai syöt herkkuja, syö niitä hyvällä omatunnolla. Kermaa ja rasvaa, eikä mitään hissuttelua”, Anna sanoo. © Sampo Korhonen

Appelsiiniriisi oli Perhojen perheen juhlaruoka

Riisipuurosta, kermavaahdosta ja appelsiineista tehtyä appelsiiniriisiä tarjottiin Annan lapsuudessa 1970–80-luvulla hienoimpina juhlapyhinä, kuten itsenäisyyspäivänä. Silloin Perhojen maalaistalon ruokasaliin katettiin ohuesta lasista valmistetut lasimaljat, joihin annosteltiin reilun kämmenen kokoinen annos.

”Väittäisin, että appelsiiniriisiä ei ollut koskaan sen enempää. Se oli yksi annos, that’s it. Se, ettei jälkiruokaa ollut saatavilla kattilakaupalla, lisäsi sen houkuttelevuutta”, Anna sanoo.

Appelsiiniriisin makua hän kuvailee raikkaaksi, pyöreäksi, helposti syötäväksi ja turvalliseksi.

Nostalginen ruoka tuo mieleen myös mummin, jolla oli tapana tehdä appelsiiniriisiä karjalanpiirakoista jääneestä ylijäämäpuurosta.

Aikuisiällä Anna arvioi tehneensä appelsiiniriisiä ehkä pariin otteeseen.

”Se on jotenkin unohtunut täysin. Appelsiiniriisin voisin rehabilitoida joissain tilanteissa”, Anna sanoo.

Mikä tekee juuri appelsiiniriisistä hyvän jälkiruoan jälkiruokien inhoajan silmissä?

”Se on helppoa, huokeaa ja sitä voi tarjota isollekin porukalle ilman, että siitä syntyy kauheasti vaivaa. Appelsiiniriisi ei ole liian makea, ja se antaa hyvän tekosyyn keittää riisipuuroa. Riisipuuro itsessään on ihanaa”, Anna sanoo.

Hyvä appelsiiniriisi sisältää reippaasti kermaa

Täydellinen appelsiiniriisi – kuten ruoka ylipäätäänkin – vaatii Annan mielestä ”reippaasti kaikkea”. Siinä on oltava kunnolla rasvaista kermaa tai täysmaitoa, jotta riisipuurosta tulee täyteläinen ja pehmeä.

”Inhoan hailakkaa ruokaa. Kun maustan ruokaa, maustan sitä niin, että leukaperissä tuntuu”, Anna sanoo.

Myös appelsiinilla on väliä. Täydellinen appelsiini appelsiiniriisiin on Annan mukaan mehukas ja napakka. Liian vetisiä appelsiineja hän karttaisi, sillä silloin riskinä on, että appelsiinipalat lilluisivat riisin päällä omassa nesteessään, ja jälkiruoalle ominainen täyteläisyys katoaisi.

Muutoin appelsiiniriisissä on vaikea mennä vikaan. Raaka-aineita on vain kuusi: riisiä, suolaa, appelsiinia, kermaa, sokeria ja vaniljasokeria.

”Ehkä toinen mahdollinen virhe on se, että maustaminen jää puolitiehen. Maistelemalla kaiken saa lopulta kuntoon. Reseptin mitat ja määrät ovat lähtökohta, mutta oikea maku tulee todellakin vain maistamalla”, Anna sanoo.

Ja jos haluaa oikaista, voi riisipuuron keiton jättää väliin ja napata kaupan hyllyltä einesversion.

Anna Perhon äidin appelsiiniriisi
Appelsiiniriisi on yksi Anna Perhon lapsuuden suosikkimauista. © Viola Virtamo
Olipa kerran keittiössä -keittokirjan kansi.
Anna Perhon ja Leena Perhon keittokirja Olipa kerran keittiössä (Cozy Publishing) ilmestyy joulukuun puolivälissä 2023. © Cozy Publishing

Lue myös Anna.fi: Anna Perhon kolumni: Mitään ruokaa ei pitäisi laskea paheeksi – pimeät puolemme ovat aivan muualla

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna Perho ei tilaa ravintolassa jälkiruokaa ja välttelee niiden valmistusta kotona – tätä nostalgiaherkun reseptiä hän kuitenkin mankui äidiltään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.