Kaurapatonki
Kaurapatonki hurmasi suomalaiset helppoudellaan. Reseptistä tuli todellinen somehitti. Näin leivot rapean ja maukkaan patongin.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 3 annosta
- Kasvis
- Laktoositon
- Maidoton
- Munaton
- Vegaaninen
Ainekset
Kaurapatonki
- 25 g tuorehiivaa
- 6 dl kylmää tai huoneenlämpöistä vettä
- 2 tl suolaa
- 1 rkl hunajaa
- 2 ½ dl kaurahiutaleita
- 10–10 ½ dl vehnäjauhoja
Valmistusohje
Kaurapatonki leivotaan helposti näin:
- Liota 25 grammaa hiivaa kuuteen desiin kylmää tai huoneenlämpöistä vettä.
- Lisää joukkoon kaksi teelusikallista suolaa ja yksi ruokalusikallinen hunajaa. Sekoita puutikulla.
- Lisää perään kaksi ja puoli desiä kaurahiutaleita sekä noin kymmenen ja puoli desiä vehnäjauhoja. Sekoita ainekset esimerkiksi ohuella tikulla sekaisin, niin ettei taikinassa ole yhtään kuivaa kohtaa ja neste on sekoittunut jauhoihin. Chopstickit eli puiset kertakäyttösyömäpuikot ovat loistava apuväline taikinan sekoitukseen. Taikina saa jäädä löysäksi, eikä sitä vaivata yhtään.
- Sulje kulho leivinliinalla tai työnnä se muovipussiin. Neste ei saa päästä haihtumaan kulhosta. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa noin yksi–kaksi tuntia.
- Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile kahdeksi isoksi tai kolmeksi pienemmäksi patongiksi kiertämällä taikinasta kierteinen muoto. Vältä turhaa taikinan käsittelyä, etteivät ilmakuplat katoa.
- Nosta kaurapatonki pellille leivinpaperin päälle.
- Ripottele patonkien päälle vehnäjauhoja ja paista kaurapatongit 275 asteessa noin 15 minuuttia. Patongin rapean pinnan salaisuus on kovassa lämmössä paistaminen lyhyen aikaa. Patonkiin muodostuu ihanat ilmakuplat ja kuori on rapea.
Lue myös Anna.fi: Leivo focaccia kotona
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kaurapatonki