Ruoka

Leivän säilytys oikealla tyylillä takaa tuoreuden pidempään – paljastamme kaksi parasta tapaa leivän säilyttämiseen  

Oletko aina säilyttänyt leivän jääkapissa tai leipälaatikosa? Ei kannata! Leivän säilytys ei olekaan niin helppoa. Leivän pahin vihollinen on kosteus. Paljastamme kaksi parasta tapaa leipien säilyttämiseen.

Leivän säilytys: sen luulisi olevan helppoa, mutta säilytyksenkin voi tehdä väärin. Leipä pussiin ja leipälaatikkoon tai jääkaappiin, se on siinä. Vai onko? Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen kuin luulisi.

Rapeakuorinen ja maukas leipä on elämän yksi ihanimpia asioita. Meille suomalaisille leipä on todella tärkeä osa arkea. Onhan ruisleipä meidän kansallisruokamme.

Leipää rakastetaan, mutta sen säilytykseen ei kiinnitetä huomiota. Suomalaiset ostavat paljon muoviin pakattua leipää. Ranskalaisten mielestä yli 6 tuntia vanhaa leipää ei voi enää syödä.

”Mieluummin annan leivän kuivua kuin homehtua”

Surullista on, että leipä kuuluu valmisruoan, hedelmien ja vihannesten kanssa suurimpaan hävikkituoteryhmään. Leivän annetaan homehtua tai sen annetaan kuivua, jonka jälkeen se lentää usein roskakoriin.

Satoja, jos ei jopa tuhansia leipiä leiponut Leipävallankumous -kirjan kirjoittanut ja Facebookissa 20 000 jäsenen hapanjuurileipurit-ryhmää ylläpitävä sekä intohomoisesti leipään suhtautuva Eliisa Kuusela ei heitä leipää koskaan roskiin.

”Jos leipää on paljon, niin mieluummin annan sen kuivua kuin homehtua. Kuivan leivän voi aina kierrättää takaisin johonkin ruokaan. Leipää ei pidä päästää homehtumaan”, Eliisa sanoo.

Leivän säilyvyyteen vaikuttavat useat asiat kuten säilytysolosuhteet, käytetyt viljalajit ja säilöntäaineet. Myös se, myydäänkö leipä paperi- vai muovipussissa vaikuttaa.

Lue myös: Vähennä hävikkiruoka minimiin – nappaa talteen 40 nerokasta vinkkiä ja säästä selvää rahaa

Leipä kannattaa syödä mahdollisimman pian, eikä säilyttää. Tuore leipä on parasta. 
Leipä kannattaa syödä mahdollisimman pian, eikä säilyttää. Tuore leipä on parasta.  Kuva: Mirva Kakko

Leivän säilytys – onko viljalla väliä?

Ruisleivät, etenkin hapanjuureen tehdyt leivät säilyvät parhaiten. Myös hapanjuureen tehty vehnä- tai sekaleipä säilyy hyvin. Hapanleipä ei ole yhtä herkkä tärkkelyksen uudelleenkiteytymisestä johtuvalle vanhenemiselle teolliseen hiivaan leivottuun vehnäleipään verrattuna, Leipätiedotuksesta kerrotaan.

Ruista sisältävät maustelimput säilyvät parhaiten, samoin muutkin ruista sisältävät hapanleivät. Ohra- ja kauraleivät säilyvät huonommin.

Leivän säilytys – pahimmat viholliset ja paras säilytyspaikka

Leivän pahin vihollinen on kosteus. Leipälaatikkokaan ei välttämättä ole se paras säilytyspaikka leivälle.

Ja tietenkin näiden lisäksi aika. Mitä pidempi aika leivän valmistuksesta kuluu, sitä vähemmän aikaa se säilyy. Tuore leipä ei varsinaisesti parane säilytyksessä.  Jos tarkastellaan vehnä- tai sekaleivän säilytystä, niin leipää ei ole tarkoitettu säilytettäväksi. Se pitäisi syödä niin pian kuin mahdollista valmistuksesta.

”Heti uunista tulon jälkeen leipä kypsyy vielä aivan hetken, mutta sitten nopeasti alkaa leivän vanheneminen. Tämä prosessi etenee leivän tyylistä riippuen eri vauhtia, kunnes leipä on kadonnut tavalla tai toisella. Paras tapa on tietenkin syödä kaikki, mutta jos leipää on paljon, eikä kaikkea voi syödä, mieluummin kuivattaa sen ja hyödyntää myöhemmin, kuin antaa homehtua tai heittää sen pois”, Eliisa jatkaa.

Muovipussissa säilytys tekee leivästä pehmeän. Jos ostit muovipussileivän, silloin säilytys muovipussissa on järkevää. Silloin leipä on tarkoitettukin pehmeäkuoriseksi, joten jätä leipä pussiin ja säilytä se huoneenlämmössä, mutta syö se mahdollisimman pian. Sen maku ei parane vanhetessaan, eikä varsinaan pussiin jätettäessä. Muovipussissa leipään kertyy myös helposti kosteutta, joka ei auta parantamaan leivän makua.

Paperipussissa leivän kovettuu nopeasti, joten pelkkä paperipussikaan ei ole hyvä paikka ainakaan pitkäaikaiseen säilytykseen.

Leipälaatikot voivat olla todella likaisia paikkoja. Siellä saattaa olla muruja ja likaisia vanhoja leipäpusseja pitkältäkin ajalta.  Pusseista saattaa löytyä silloin tällöin homeisia kannikoita. Leipälaatikko ei siis ole paras säilytyspaikka.

Entä jääkaappi, säilyykö leipä hyvin viileässä jääkaapissa muovipussissa? Kylmä ei tee tuoreelle leivälle hyvää. Leivästä tulee helposti kova ja koppura jääkaapissa, sillä leivän tärkkelys kiteytyy kylmässä. Jääkaapit ovat myös yllättävän likaisia paikkoja kotona, varsinkin jos säännöllinen puhdistaminen on päässyt unohtumaan. Jääkaapissa muovipussiin tulee helposti myös kosteutta, joka edesauttaa homehtumista.

Tärkeää on käsitellä leipää puhtain käsin ja puhtailla välineillä. Veitsen pitää olla puhdas, samoin leikkuulaudan. Jo pelkästään näillä asioilla on vaikutusta leivän säilymiseen.

Kokonainen leipä säilyy paremmin kuin viipaloitu: pakastaminen ja liinan alla leikkuulaudalla ovat parhaat säilytystavat

Pakastaminen on hyvä tapa säilyttää leipä. Mutta pakastaminen ei ole se ekologisin säilytystapa. Jos kuitenkin teet tai ostat paljon leipää kerralla, osa kannatta pakastaa, sillä jäädyttäminen pysäyttää lähes täysin leivän vanhenemisen. Sen rakenne, ravintoarvo ja ulkonäkö pysyvät lähes muuttumattomina. Mutta tässäkin kannattaa muistaa sen, että pakastuksen pitää tapahtua nopeasti ja tehokkaasti, muuten leipä ehtii kuivua. Pakastaminen muuttaa myös leivän makua. Pakastimessa leipä säilyy enimmillään kaksi – kolme kuukautta, Fazerilta kerrotaan.

Rapeakuorinen vehnäleipä ja ruisleipälimppu kannattaa säilyttää leikkuulaudalla leikkuupinta vasten tasoa. Puinen leikkuulauta, etenkin jos se on mänty, on antibakteerinen. Mäntyinen leikkuulauta on paras valinta kotikeittiöön. Leivän tulisi olla myös pimeässä, joten parhaiten kotikeittiössä se onnistuu laittamalla leivän päälle kevyt keittiöliina.

Eliisa suosittelee myös leikkuulautaa ja puhtaaseen keittiöliinaan käärimistä.

”Kunnolla paistettu hapanjuurileipä karamellisoituu pinnalta ja rapea ja paksu kuori tekee siitä hyvin säilyvän. Kun leivän on leikannut auki, voi paloja säilyttää puhtaaseen keittiöliinaan käärittynä tai leikkuupinta alaspäin leikkuulaudalla. Siihen päälle voi kevyesti heittää liinan. Jos teen monta leipää kerralla ja tiedän, että ne syödään vasta parin päivän päästä, käärin ne froteiseen pyyhkeeseen. Ne säilyvät pyyhkeessä hyvin pari päivää”, Eliisa vinkkaa.

Valmiiksi viipaleeksi leikattu leipä säilyy huonommin kuin kokonainen limppu.

Leivän säilytys: miten se nyt menikään?

Etkö jaksanut lukea koko juttua? Ei huolta, kokosimme yhteen tässä jutussa kerrotut vinkit leivän säilyttämiseen. Jos kaipaat perusteluja tai syvällisempää tietoa, kannattaa palata taaksepäin ja lukea koko teksti.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leivän säilytys oikealla tyylillä takaa tuoreuden pidempään – paljastamme kaksi parasta tapaa leivän säilyttämiseen  

Kielikyylä

Mikä on muovispussi? Muovipussin tiedän, mutta muovispussista en ole kuullut.

Pahaaleipååniin onleipå

Onpn

Sinun täytyy kommentoidaksesi.