Keltainen kurpitsakeitto
Bataatti syventää kurpitsan keltaista väriä. Happamat hedelmät, kuten omenat, kvittenit ja sitrukset antavat keitolle makua. Kurpitsan siemenet sopivat hyvin valmiin keiton pinnalle.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
- Gluteeniton
- Kasvis
Ainekset
Kurpitsakeitto:
- 1-2 sipulia tai purjon valkea osa
- 4 valkosipulinkynttä
- öljyä
- 1 l kasvis- tai kanalientä
- 500 g bataattia
- 5 dl kurpitsasosetta
- 2 hapahkoa omenaa
- ripaus chiliä tai cayennepippuria
- ripaus muskottipähkinää
- valkopippuria
- (suolaa)
- 2 dl ranskankermaa tai ruokakermaamaa
Kurpitsakeiton pinnalle:
- kurpitsansiemeniä
Valmistusohje
Ensin kurpitsa soseeksi:
Koverra kurpitsan malto ja keitä soseeksi. Leikkaa kuoreen reikiä ja tee siitä vaikkapa kurpitsalyhty.
Pyöräytä keltamaltoisesta kurpitsasta ensin sose, jota voi käyttää leivonnaisissa, keitoissa ja marmeladeissa. Litraan sosetta tarvitset kilon kurpitsan maltoa ja desin vettä. Kuutioi malto ja lisää kattilaan kiehuvaan veteen. Keitä hiljalleen puolisen tuntia ja soseuta. Syötäviksi sopivat parhaiten talvikurpitsa- eli squashlajikkeet kuten Cucurbita pepo ’Butternut’ sekä erilaiset Halloween-kurpitsat kuten Conneticut Field ja ’O’ Lantern’. Punamaltoiset lajit antavat kauniin värin piirakoihin ja keittoihin.
1. Kuori ja silppua sipulit. Kuori ja paloittele bataatti ja omenat. Kuullota sipulit öljyssä. Lisää joukkoon neste, bataattilohkot, omenat, kurpitsasose ja mausteet. Keitä noin 20 minuuttia ja soseuta.
2. Lisää kerma ja tarkista maku. Ripota kurpitsakeiton pinnalle kurpitsansiemeniä.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Keltainen kurpitsakeitto