Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Kulibjaka

Kulibjaka eli voitaikinaan leivottu lohella, kananmunalla ja riisillä täytetty lohipiirakka on klassikko, joka saa päälleen hauskan ristikkokuoren. Lämmin piirakka tarjotaan sitruunalla maustetun kalaliemi-voisulan kera.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Kulibjaka

  • 500 g esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa (pakaste)

Täyte

  • 3 dl puuroriisiä
  • 7 dl kalalientä
  • 3 rkl tilliä hienonnettuna
  • ¼ tl rouhittua valkopippuria
  • 6 kananmunaa
  • 500 g ruodotonta lohifileetä
  • 1 tl suolaa
  • 1 kananmuna voiteluun

Lisäksi

  • 2 dl kalalientä
  • 100 g voita
  • 1 sitruunan mehu

Valmistusohje

Kulibjaka leivotaan helposti näin:

1. Keitä kolme desilitraa puuroriisiä kypsäksi seitsemässä desilitrassa kalalientä. Keittoaika on noin 20 minuuttia. Sekoittele riisiä välillä kypsymisen aikana. Sekoita riisin joukkoon kolme ruokalusikallista hienonnettua tilliä ja 1/4 teelusikallinen valkopippuria. Levitä riisi laakealle lautaselle ja anna jäähtyä, jotta riisin käsitteleminen on helpompaa.

2. Keitä kuusi kananmunaa kypsiksi. Anna jäähtyä, kuori ja viipaloi ne.

3. Ota 500 grammaa ruodotonta lohifileetä. Poista lohifileestä nahka ja viipaloi lohi ohuiksi puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.

4. Ota 500 grammaa esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa. Sulata taikinaa vähän, että saat sen kaulittua. Työstä vain jääkaappikylmää taikinaa. Lämpimänä sitä ei saa kaulittua. Leikkaa taikina kahteen osaan: toinen 2/3 osaa ja toinen 1/3 osaa taikinasta. Kauli suurempi taikina 30 cm x 32 cm:n kokoiseksi ja pienempi 15 cm x 32 cm:n kokoiseksi levyksi.

5. Nosta pienempi taikina liinalla peitettynä jääkaappiin.

6. Nosta suurempi taikina leivinpaperin päälle pellille.

7. Levitä puolet riisistä puolikkaalle taikinan pitkälle sivulle. Nosta riisin keskelle puolet kalaviipaleista. Ripottele kalalle puoli teelusikallista suolaa. Peitä kalaviipaleet kolmen kananmunan viipaleilla. Lisää loput riisistä, loput kalaviipaleista, puoli teelusikallista suolaa ja loput kananmunaviipaleista. Käännä tyhjä puoli taikinasta täytteen päälle. Nipistä reunat tiukasti kiinni toisiinsa ja käännä reunat piirakan alle. Voitele pinta kananmunalla.

8. Ota pieni taikina jääkaapista jauhotetulle leikkuulaudalle. Viillä taikinaan poikittaisia ohuita viiltoja veitsellä. Kun nostat taikinan se venyy ja viillot aukeavat. Nosta levy piirakan päälle varovasti ja painele reunan liitoskohdat piiraan reunojen alle. Voitele piirakan kansi ja tee veitsellä muutama viilto alla olevaan piirakkakuoreen, jotta höyry pääsee ulos.

9. Paista piirakkaa 225-asteisen uunin alatasolla 25–30 minuuttia.

10. Kuumenna kaksi desilitraa kalalintä ja lisää sata grammaa kuutioitua voita joukkoon. Purista joukkoon yhden sitruunan mehu. Tarjoa voiliemi kulhosta pöydässä, jossa jokainen syöjä voi lisätä sitä halutessaan piirakkapalan päälle.

Vinkki! Lohipiirakka on hienostunut tarjottava. Tässä ohjeessa kylmäsavulohipiirakka viimeistellään graavatulla keltuaisella.

kulibjaka

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/22.

Lue myös Anna.fi: Lohi-riisipiirakka


Kommentoi

Kommentoi juttua: Kulibjaka

Sinun täytyy kommentoidaksesi.