Kuninkaiden torttu (Galette des Rois)
Ranskalainen kuninkaiden torttu on saanut nimensä kolmen tietäjän mukaan. Mantelitäytteistä torttua tarjotaan loppiaisena samppanjan kanssa. Leivonnaisen sisään kätkettiin ennen onnea tuottava papu, jonka asemesta nykyisin käytetään valmiina ostettavaa pientä muovi-tai posliiniesinettä. Se, joka saa tortusta pavun, kruunataan illan kuninkaaksi tai kuningattareksi. Kuningas saa kultaisen kruunun ja kuningatar hopeisen ja kruunupää valitsee joukosta itselleen kruunattavan puolison.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
- Kasvis
Ainekset
Kuninkaiden torttu – Galette des Rois
- 500 g voitaikinaa
Täyte
- 125 g jauhettua mantelia
- 125 g tomusokeria
- 2 keltuaista
- 2 valkuaista
- 25-50 g voita
- 1-3 rkl konjakkia tai mantelilikööriä tai 1 tl vaniljasokeria
Voitelu
- 1 keltuainen
- 1-2 rkl vettä
- 1 rkl tomusokeria
Valmistusohje
Kuninkaiden torttu – Galette des Rois leivotaan helposti näin:
- Kauli voitaikinasta tai rahkavoitaikinasta kaksi lautasen kokoista pyöreää, 5-7 millin paksuuista levyä. Nosta toinen levyistä tasapohjaiseen irtoreunaiseen kakkuvuokaan (halkaisija noin 25 cm).
- Sekoita tomusokeri ja keltuaiset. Lisää jauhettu manteli, kevyesti vatkatut valkuaiset ja pehmeä voi. Mausta seos konjakilla, manteliliköörillä tai vaniljaoskerilla. Täytteen sekoittaminen käy kätevästi monitoimikoneessa eli jauha koneessa mantelit ja lisää sokeri, kananmunat, voi ja mausteet.
- Sekoita keltuaiseen tilkka vettä ja sivele torttupohjan reunat keltuaisella, niin kansilevy tarttuu pohjaan kiinni. Levitä keskelle mantelitäytettä, kätke täytteeseen pieni onnea tuottava esine, esimerkiksi kokonainen manteli. Nosta kansilevy päälle ja painele reunat hyvin kiinni. Pidä torttua hetken viileässä ennen paistamista.
- Voitele kansilevy keltuaisella ja vedä pintaan haarukalla aaltoilevia kuvioita tai ristikko.
- Paista kuninkaiden torttu 225 asteessa 30-45 minuuttia. Tarjoa Galette des Rois -torttu perinteiseen tapaan haaleana konjakilla, manteliköörillä tai vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon ja samppanja tai kuohuviinilasillisen kanssa.
Lue myös Anna.fi: Omenagalettet
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kuninkaiden torttu (Galette des Rois)
Hyvä ohje, ranskantunnilla opettaja hyväksyi, ja tämän mukaan keivoimme koulussa!