Lasagne
Italialaisen isoäidin lasagne kokataan perinteisellä reseptillä, jonka tärkeä ainesosa on itse tehty soffritto-makupohja.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
- Munaton
Ainekset
Soffritto
- 2 sipulia
- 1 lehtisellerinvarsi
- 1 porkkana
- 4 rkl oliiviöljyä
Jauhelihakastike
- 400 g naudanjauhelihaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 800 g tomaattimurskaa
- 3 dl kasvislientä
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 tl sokeria
- 2 tl suolaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 1 ruukku basilikaa
Lisäksi
- 250 g lasagnelevyjä
- 50 g parmesaanijuustoa raastettuna
- 300 g mozzarellajuustopalloja
Valkokastike
- 50 g voita
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 1 l maitoa
- 1 ½ tl suolaa
- 1 tl jauhettua muskottipähkinää
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 3 rkl parmesaanijuustoa raastettuna
Valmistusohje
Lasagne valmistuu helposti näin:
1. Tee soffritto eli makupohja sipulista, selleristä ja porkkanasta. Hienonna kaksi sipulia, varsiselleri ja porkkana pieneksi kuutioksi. Kuullota niitä öljyssä pannulla noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Siirrä soffritton ainekset sivuun lautaselle.
2. Laita pannulle lisää öljyä ja ruskista 400 grammaa naudanjauhelihaa. Lisää pannulle soffritto, kaksi ruokalusikallista tomaattipyreetä, kaksi tölkkiä tomaattimurskaa, kolme desilitraa kasvislietä ja yksi hienonnettu valkosipulinkynsi. Kuumenna kiehuvaksi. Mausta kahdella teelusikallisella sokerilla, kahdella teelusikallisella suolaa ja teelusikallisella rouhittua mustapippuria. Anna hautua noin 45 minuuttia. Hienonna ruukku basilikaa ja lisää se kastikkeeseen. Älä keitä enää.
3. Tee valkokastike kuumentamalla teräskattilassa 50 grammaa voita. Lisää neljä ruokalusikallista vehnäjauhoja ja vähän maitoa. Vispaa seos tasaiseksi ja anna kuumentua. Lisää maitoa pikkuhiljaa koko ajan pohjia myöden vispaten. Tarvitset yhteensä litran maitoa. Maito ei saa palaa, mutta sen pitää kuumentua kunnolla. Seos kypsyy ja paksuuntuu noin 10 minuutissa. Lisää puolitoista teelusikallista suolaa, teelusikallinen jauhettua muskottipähkinää ja teelusikallinen rouhittua mustapippuria sekä kolme ruokalusikallista parmesaanijuustoa raastettuna, sekoita.
4. Voitele lasagnevuoka öljyllä tai voilla. Revi kaksi mozzarellajuustopalloa paloiksi.
5. Kokoa lasagne laittamalla vuoan pohjalle vähän molempia kastikkeita. Ota 250 grammaa lasagnelevyjä. Lado päälle lasagnelevyt yhteen kerrokseen. Jatka kastikkeiden lisäämistä vuorotellen parmesaani- raasteen ja revittyjen mozzarellapalojen sekä lasagnelevyjen kanssa. Jätä viimeisen lasagnekerroksen päälle valkokastiketta.
6. Paista lasagnea 200 asteessa uunin keskitasolla noin 50 minuuttia. Anna vetäytyä hyvin ennen syömistä.
Vinkki! Tarjoa lasagne raikkaan salaatin kera.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 20/2023.
Lue myös Anna.fi: Ricotta-pastavuoka
Kommentoi
Kommentoi juttua: Lasagne
uksikaa porkkananne kera sanonko minne? Lasagneen se ei todellakaan kuulu! Kyllä porkkanalaatikko on ihan erikseen. Oksennus tulee porkkana lasagnesita.
Minun mielestäni porkkana sopii hyvin sekaan. Nuin reilusta satsista porkkana ei juuri erotu makujen seasta, mutta tuo sentään pienen määrän vitamiineja, kuituja ja runsautta ateriaan.