Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Laskiaispullataikina

Laskiaispullataikina leivotaan kuivahiivalla kylmään nesteeseen. Pehmeän pullan salaisuus on keitetty esitaikina. Kermavaahdosta saa maukkaan, kun joukkoon vatkaa rahkaa ja maustaa vaniljalla.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
7  annosta

Ainekset

Laskiaispullataikina, esitaikina

  • 2 dl kevytmaitoa
  • 40 g (n. 4 rkl) vehnäjauhoja

Taikina

  • 1 ¾ dl kylmää kevytmaitoa
  • 2 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 ½ tl kuivahiivaa
  • 1 kananmuna
  • 7-8 dl vehnäjauhoja
  • 75 g pehmeää voita

Voitelu

  • 1 kananmuna
  • 1 rkl vettä
  • ¾ tl suolaa

Päälle

  • 8 rkl raesokeria

Täyte

  • 2 dl kuohukermaa
  • ½ dl maitorahkaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 100 g mantelimassaa tai 8 rkl hilloa

Valmistusohje

Laskiaispullataikina leivotaan helposti näin:

  1. Mittaa kattilaan esitaikinan ainekset eli kaksi desilitraa kevytmaitoa ja 40 grammaa eli noin 4 ruokalusikallista vehnäjauhoja. Kuumenna liedellä koko ajan vatkaten, kunnes seos sakenee vanukasmaiseksi. Siirrä syrjään liedeltä ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä viisi minuuttia.
  2. Lusikoi esitaikina yleiskoneen kulhoon, jossa on taikinakoukut tai -vatkaimet. Lisää joukkoon 1 3/4 desilitraa kylmää maitoa ja sekoita. Lisää kaksi teelusikallista kardemummaa, desilitra sokeria, kaksi ja puoli teelusikallista kuivahiivaa ja kananmuna. Sekoita kevyesti. Lisää melkein kaikki eli seitsemästä kahdeksaan desilitraa vehnäjauhoja sekä puoli teelusikallista suolaa. Käynnistä kone. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Lisää 75 grammaa pehmeää voita ja tarvittaessa loput jauhoista. Jatka vaivausta vielä pari minuuttia, että voi sekoittuu taikinaan. Valmiin taikinan pitäisi irtoilla taikinakulhon reunoista.
  3. Jätä laskiaispullataikina kohoamaan lämpimään paikkaan noin tunniksi leivinliinan alle.
  4. Kaada taikina pöydälle ja muotoile ja paloittele taikina haluamasi muotoisiksi pulliksi. Asettele pullat leivinpaperoidulle uunipellille. Peitä pullat leivinliinalla ja anna kohota vielä noin 45 minuuttia.
  5. Voitele pullat muna-vesi-suolaseoksella (yksi kananmuna, ruokalusikallinen vettä ja 3/4 teelusikallista suolaa) ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteessa uunin keskitasossa 8–10 minuuttia.
  6. Vatkaa kaksi desilitraa kuohukermaa ja sekoita sen joukkoon puoli desilitraa maitorahkaa sekä kaksi teelusikallista vaniljasokeria. Täytä pullat mantelimassalla tai hillolla ja kermavaahto-rahkaseoksella.

Vinkki! Leivo laskiapullataikina ja tee pullista esimerkiksi Pätkis-, suklaa- tai Dumle-laskiaispullia.

laskiaispullataikina

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 3/2023.

Lue myös Anna.fi: Suklainen, sitruunainen vai paahdettu? Erilaiset laskiaispullat haastavat perinteisen herkun uusilla mauilla ja muodoilla


Kommentoi

Kommentoi juttua: Laskiaispullataikina

Sinun täytyy kommentoidaksesi.