Lohileipä
Lohileipä tehdään tanskalaisen smörrebrödin tapaan. Punajuuri antaa graavatulle lohelle kauniin purppuranpunaisen värin. Piparjuurivoi ja pikkelöidyt sinapinsiemenet viimeistelevät juhlavan leivän.
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
- Munaton
Ainekset
Lohileipä, punajuurigraavattu lohi
- 300 g kirjolohta fileenä (ilman ruotoja ja nahkaa)
- 2 tl merisuolaa myllystä
- ½ tl valkopippuria myllystä
- 400 g punajuurta (raakoja)
- 2 tl suolaa
Lohileipä, pikkelöidyt sinapinsiemenet
- 2 dl vettä
- 6 rkl sinapinsiemeniä
- 1 dl valkoviinietikkaa
- 4 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
Lohileipä, piparjuurivoi
- 6 rkl pehmeää voita
- 3 rkl tuoretta piparjuurta raastettuna
Lisäksi
- 6 tummaa vuokaleipäviipaletta (esim. Real)
Valmistusohje
Lohileipä tehdään helposti näin:
- Esivalmistele lohi ensimmäiseksi. Mausta 300 grammaa nahatonta kirjolohilohifileetä molemmilta puolilta suolalla ja pippurilla. Tarvitset merisuolaa yhteensä kaksi teelusikallista ja valkopippuria yhteensä puoli teelusikallista. Raasta 400 grammaa raakoja punajuuria karkealla raastimen terällä.
- Asettele puolet punajuuriraasteesta lautasen pohjalle. Aseta lohi päälle ja levitä loput punajuuresta lohen päälle. Kääri lautanen tiukasti kelmuun. Aseta päälle paino ja nosta jääkaappiin. Graavaa noin vuorokauden ajan.
- Valmista sinapinsiemenet myös edellisenä päivänä valmiiksi. Kiehauta kaksi desilitraa vettä ja lisää siihen kuusi ruokalusikallista sinapinsiemeneniä. Keitä noin 10 minuuttia. Vesi melkein häviää kattilasta. Lisää yksi desilitra riisiviinietikkaa ja kiehauta kuumaksi. Lisää neljä ruokalusikallista hunajaa ja yksi teelusikallinen suolaa. Sekoittele hetki. Laita ainekset pieneen hillopurkkiin ja nosta jääkaappiin yöksi.
- Avaa lohipaketti ja poista punajuuriraaste pinnalta. Viipaloi lohi noin ½ senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi.
- Sekoita kolme ruokalusikallista raastettua tuoretta piparjuurta kuuteen ruokalusikalliseen voita ja voitele kuusi viipaletta vuokaleipää. Asettele päälle punajuurigraavattua lohta ja lusikoi päälle sinapinsiemeniä. Tarjoa lohileipä lounaana, noutopöydässä tai vaikkapa joululahjavalvojaisten suupalana.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2020.
Lue myös: Kalan graavaus – näin onnistut
Lue myös Anna.fi: Lämpimät voileivät sopivat evääksi töihin tai iltapalaksi kotiin – 5 erinomaista ohjetta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Lohileipä