Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Luumujäädyke

Luumujäädyke muuntuu täydelliseksi juhlajälkkäriksi piparkakun makuisten marenkien höystämänä. Jäädyke on yksi joulunajan jälkkäreistä, jonka voi hyvin tehdä pakastimeen odottamaan jo pari päivää ennen h-hetkeä!

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Luumujäädyke

  • 200 g kuivattuja luumuja
  • 1 kanelitanko
  • 1 dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 1 ½ dl tomusokeria
  • 2 ½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 2 ½ dl vispikermaa
  • 1 tl vaniljasokeria

Marengit

  • 4 kananmunan valkuaista
  • 2 dl tomusokeria
  • 1 tl piparkakkumaustetta

Valmistusohje

Luumujäädyke ja marengit tehdään näin helposti:

1.  Mittaa kattilaan kuivatut luumut, kanelitanko, sokeri ja vesi. Keitä luumuja hiljalleen kannen alla noin 20-25 minuuttia, välillä sekoittaen. Kun luumut ovat pehmenneet, ota kattila liedelta ja anna luumujen jäähtyä. Poista kanelitanko ja soseuta sauvasekoittimella jäähtynyt luumumassa tasaiseksi soseeksi. Mausta jäähtynyt seos sitruunamehulla Jos aika on kortilla, voit hyvin käyttää myös valmista luumusosetta. Mausta se puolella teelusikallisella kanelia.

2. Erottele kanamunista kahteen eri kulhoon valkuaiset ja keltuaiset. Siirrä valkuaiset sivuun odottamaan marenkien valmistamista. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa erikseen vispikerma vaahdoksi. Sekoita kaikki vaahdot varovasti keskenään ja lisää luumusose joukkoon. Sekoita.

3. Kumoa luumujäädykeseos tasapohjaiseen, leivinpaperilla vuorattuun irtoreunavuokaan. Peitä vuoka ja laite se pakastimeen. Anna jäädykemassa  jäätyä pakastimessa vähintään 6 tuntia, mieluiten yön yli.

4, Tee marengit. Kumoa valkuaiset puhtaaseen  kulhoon ja vatkaa ne vaahdoksi. Lisää tomusokeri vähitellen ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Mausta vaahto piparkakkumausteella. Pursota marenkiseos leivinpaperin päälle pellille. Kuivata marenkeja 80 asteen uuninlämmössä muutamia tunteja eli kunnes marengit ovat kevyitä ja rapeita.

5. Ota jäädyke pakastimesta noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Irrota vuoan reuna ja nosta jäädyke tarjolle. Levitä marengit jäädykkeen pinnalle. Tarjoa luumujäädyke jouluaterian jälkiruokana.

Vinkki! Jos haluat päästä helpolla käytä kaupan valmista luumusosetta jäädykkeen maustamiseen ja valmiita marenkeja.

Lue myös: Näin teet luumurahkan helposti

Lue myös Anna.fi: Suklaajäädyke ja pähkinäkrokantti


Kommentoi

Kommentoi juttua: Luumujäädyke

Sinun täytyy kommentoidaksesi.