Matchakeksit
Matchakeksit tehdään valmistaikinasta. Alla on pakastekauramurotaikinaa ja päällä matchajauheella maustettu ja kuivatuilla kukan terälehdillä koristeltu kuorrutus.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 24 annosta
- Kasvis
Ainekset
Matchakeksit
- 380 g kauramurotaikinaa (pakaste)
- 1 luomu sitruuna
Koristelu ja kuorrutus
- 250 g tomusokeria
- 1 ½ rkl glukoosisiirappia
- 2 rkl vettä (lisää tarvittaessa)
- 1 tl matchajauhetta
- 1 dl pakastekuivattua vadelmaa
- 1 dl kuivattuja kukkien terälehtiä tai strösseliä
Valmistusohje
Matchakeksit valmistuu helposti näin:
- Sulata taikina ennen leivontaa.
- Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuori lautaselle.
- Muotoile taikina neliöksi ja kauli levyksi (30 cm x 20 cm).
- Painele pinnalle sitruunankuoriraaste. Leikkaa terävällä veitsellä taikinasta tasakokoisia neliöitä (5 cm x 5 cm). Nosta neliöt lastan avulla leivinpaperin päälle uunipellille.
- Paista keksit 175 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
- Valmista kuorrutus. Laita tomusokeri kulhoon. Sekoita pienessä kupissa glukoosisiirappi ja vesi keskenään. Lisää matchajauhe. Kaada seos tomusokerikulhoon ja sekoita. Lisää vettä tarvittaessa. Kokeile paksuutta yhdellä keksillä – jos kuorrutus ei leviä itsestään keksin pinnalle 10 sekunnissa, lisää tilkka vettä. Jos se valuu keksin reunan yli, lisää tomusokeria.
- Ota sormilla keksin reunoista kiinni ja kasta pinta kuorrutukseen. Kääntele keksiä kuorrutuspuoli alassuin, jotta ylimääräinen kuorrutus valuu pois. Käännä keksi ja tasoita pinta tarvittaessa pienellä leivoslastalla tai veitsen lappeella. Kuorrutuksen pitäisi levittyä keksin pinnalle tasaisesti itsestään.
- Ripottele pinnalle kuivattua vadelmaa ja kukkien terälehtiä tai strösseliä. Anna kuivua huoneenlämmössä.
- Tarjoa matchakeksit caffe latten kanssa.
Vinkki! Glukoosisiirappi kuorrutuksessa ei ole välttämätön, mutta se tekee kuorrutuksesta elastisemman ja helpomman käsitellä.
Vinkki! 1 dl tomusokeria painaa noin 60 g. keksien kuorrutukseen tarvitaan noin 4 dl
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 26/2023.
Lue myös Anna.fi: Matcha-skonssit
Kommentoi
Kommentoi juttua: Matchakeksit