Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Mausteinen vuokaleipä

Mausteinen vuokaleipä on makea joulunajan leipä. Leivo itselle ja lahjaksi, sillä tällä reseptillä teet 6-8 leipää.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
60  annosta

Ainekset

Mausteinen vuokaleipä

  • 1 l vettä
  • 100 g perunahiutaleita
  • 200 g kaurahiutaleita
  • 35 g suolaa
  • 350 g siirappia
  • 20 g kuminaa
  • 2 ½ dl vettä
  • 100 g hiivaa
  • 50 g maitojauhetta
  • 50 dl margariinia
  • 200 g ruissihtijauhoja
  • 400 g grahamjauhoja
  • 500 g hiivaleipäjauhoja
  • 500 g vehnäjauhoja

Valmistusohje

Mausteinen vuokaleipä leivotaan helposti näin:

Maustevuoka
  1. Sekoita leipomista edeltävänä iltana lähes kiehuvan kuumaan, 95 asteiseen veteen perunahiutaleet, kaurahiutaleet, suola, siirappi ja kumina. Anna seistä ensin huoneenlämmössä 3 tuntia ja siirrä astia sitten yöksi jääkaappiin peitettynä.
  2. Seuraavana päivänä liuota hiiva lämpimään, noin 50 asteiseen veteen ja lisää se imellykseen. Lisää maitojauhe, ruissihtijauhot ja grahamjauhot. Vaivaa taikinaa ja lisää sitten hiivaleipäjauhot, osa vehnäjauhoista ja rasva. Tarkista taikinan kovuus.
  3. Nostata taikinaa liinan alla 30-45 minuuttia.
  4. Paloittele taikina 500 g:n palasiksi eli noin 7 osaan. Leivo taikinapalat ensin pyöreiksi leiviksi ja 5 minuutin kuluttua leipävuokien mittaisiksi tangoiksi ja nosta voideltuihin vuokiin. Anna leipien kohota.
  5. Paista leivät noin 210 asteessa. Irrota kypsät leivät heti kuumina vuoista ja voitele siirappivedellä (2 rkl siirappia ja 1/2 dl vettä).
Mausteinen vuokaleipä
Mausteinen vuokaleipä on ihana joulunajan tarjottava ja lahja. © Norman Ojanen

Ohje: Turun ammattikoulun leipurilinjalta, Leena Arvo, Paimio

Vinkki: Kokeile myös hapanjuureen leivotun luumulimpun ohjetta

Lue myös Anna.fi: Näin leivotaan gluteeniton perunavuokaleipä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Mausteinen vuokaleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.