Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Mustikkamoussekakku

Mustikkamoussekakku on upea juhlakakku, jonka valmistus vie useamman päivän, mutta lopputulos on sen arvoinen.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
18  annosta

Ainekset

Mustikkamoussekakku

  • 275 g (noin 5 kpl) kananmunia
  • 180 g sokeria
  • 50 g rypsi- tai rapsiöljyä
  • 220 g erikoisvehnäjauhoja

Marjahyytelö

  • 145 g mansikkasosetta
  • 30 g vadelmaa
  • 30 g mustikkaa
  • 70 g hillo- ja marmeladisokeria
  • 2 liivatetta

Reunanauha täytekerroksiin

  • 2 dl vispikermaa
  • 100 g tuorejuustoa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 tl vaniljakreemijauhetta

Mustikkamousse

  • 2,6 liivatetta (=vähän enemmän kuin kaksi ja puoli)
  • 1,4 dl vispikermaa
  • 1 dl kreikkalaista jugurttia
  • 70 g mustikkasosetta
  • 125 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2½ tl mustikkajauhetta
  • 1 dl sokeria
  • 1½ tl vanilja – tai vanilliinisokeria

Kostutus

  • 1½ dl maitoa
  • 1 tl vaniljasokeria

Vaniljamousse

  • 3 liivatetta
  • 2,6 dl vispikermaa
  • 150 g maustamatonta tuorejuustoa, vaniljatuorejuustoa tai vaniljarahkaa (voit käyttää näitä yhdistäenkin)
  • 0,4 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasiirappia
  • 1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
  • 1 tl sitruunamehua
  • pieni ripaus suolaa (tasoittaa makeutta tarvittaessa)

Kevennetty italialainen marenkikreemi kakun pintaan

  • 170 g (noin 5) valkuaista
  • 2 tl sitruunamehua
  • 280 g sokeria
  • 0,4 dl vettä
  • 340 g voita
  • 2 tl vaniliinisokeria
  • 2 tl karamellisiirappia tai muuta makuainetta
  • haluamaasi elintarvikeväriä

Valmistusohje

Mustikkamoussekakku valmistuu helposti näin:

  1. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri yleiskoneella tai pitkään vatkaten sähkövatkaimella valkoiseksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Kaada öljy muna-sokerivaahtoon, sekoita kevyesti koneella. Sihtaa jauhot vaahdon joukkoon ja nostele ne nuolijalla hyvin, mutta kevyesti vatkaamatta taikinan joukkoon.
  3. Pingota (20 cm) irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja suihkuta vuokrasprayta vuoan reunoille. Kaada taikina vuokaan nuolijaa apuna käyttäen. Paista kakkupohjaa 175 asteessa kiertoilmauunissa reilu puoli tuntia, kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä.
  4. Tipauta kakku ennen pöydälle laskemista noin 20 sentin korkeudelta esimerkiksi leikkuulaudan päälle. Tämän pitäisi auttaa kakun sisusosan tasaantumista. Jäähdytä kakkupohja vuoassaan.
  5. Irrota kakkupohja vuoasta jäähtyneenä ja kääri se esimerkiksi kelmuun ja nosta jääkaappiin yöksi. Kylmä kakkupohja on helpompi leikata viipaleiksi.
  6. Tee marjahyytelö valmiiksi.
  7. Tämän voit valmistaa samana päivänä kuin kakkupohjan.
  8. Keitä marjoja ja hillo- ja marmeladisokeria sekoitellen noin viisi minuuttia. Pehmitä liivatteet tilkassa kylmää vettä ja lopuksi puserra niistä vesi ja liuota ne hyvin sekoittaen hillon joukkoon. Nosta kattila kylmään vesihauteeseen esim. keittiön lavuaariin, niin hillo jäähtyy nopeasti.
  9. Maista hillon sokeri, tarvittaessa voit lisätä sokeria lämpimään hilloon. Kaada hillo noin 16–18 cm:n halkaisijaltaan olevalle lautaselle, jonka olet vuorannut muovikelmulla tai käytä irtovuoan rengasosaa (tarvitset vuoan seuraavana päivänä kakun kasaamiseen). Hyydytä hillolevy jääkaapissa yön yli tai puolisen tuntia pakasteessa.
  10. Seuraavana päivänä tee reunanauha täytekerroksiin. Vaahdota kerma ja tuorejuusto, mausta ja lisää lopuksi vaniljakreemijauhe, joka paksuntaa vaahtoa. Tämä kermaseos pursotetaan molempiin kerroksiin kakun reunoille. Reunanauha estää sen, ettei marjahyytelö tai mustikkamousse värjää kakun reunaa. Säilytä loput jääkaapissa, koska tarvitset sitä seuraavana päivänä.
  11. Tee nyt mustikkamousse.
  12. Pehmitä liivatteet tilkassa kylmää vettä. Sekoita jogurtti, tuorejuusto, mustikkasose ja mausteet sähkövatkaimella. Vaahdota kerma eri astiassa pehmeäksi ilmavaksi vaahdoksi. Kuumenna vettä pieni tilkka noin ¼ dl kiehuvaksi, sekoita huolella joukkoon liivatteet, joista olet puristanut pois liotusveden. Kaada liivateseos kuumana tuorejuustoseokseen, vatkaa sähkövatkaimella. Jos jatkat vatkaamista pitempään, alkaa liivate jäähtyessään vaahtoutua ja täytteestä tulee ilmavampi – vatkaamisesta ei siis ole haittaa, päinvastoin. Lisää lopuksi nuolijalla tai kevyesti sähkövatkaimella vatkaten kermavaahto joukkoon. Tarkista maku.
  13. Leikkaa kylmä kakkupohja kolmeen kerrokseen. Aseta kakkuvuoan pohjalle alimmaiseksi päällä ollut pinta. Kostuta kakkupohjaa pullasudilla töpöttäen maito-vaniljasokeriseoksella.
  14. Pursota niin sanottua reunanauhaa eli kerma-tuorejuustoseosta renkaaksi kakun reunoille noin 3 cm korkeaksi nauhaksi ja laita keskelle mustikkamousse, tasoita pinta ja siirrä kakku kylmään jääkaappiin yöksi.
  15. Seuraavana päivänä tee vaniljamousse ja jatka kakun kerrostamista.
  16. Pehmitä liivatteet kylmässä vesitilkassa. Sekoita vaniljatuorejuusto ja makuaineet yhteen sähkövatkaimella. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Puserra liivatteista liotusvesi pois ja sekoita ne hyvin 1-2 ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä. Kaada se kuumana tuorejuustoseokseen ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää kermavaahto ja sekoita kevyesti sähkövatkaimella se joukkoon. Tarkista maku.
  17. Nosta mustikkamoussen päälle keskimmäinen kakkulevy, kostuta kakkulevy maito-vaniljasokeriseoksella pullasudilla. Pohjan päälle saat muovikelmun avulla nostettua hyytyneen marjahyytelön. Pursota niin sanottua reunanauhaa eli tee taas kerma-tuorejuustorengas noin 3 cm korkeana kakun reunaan. Kaada päälle vaniljamousse, tasoita ja nosta päällimmäinen kakkulevy pintaan. Laita päälle muovikelmu ja nosta kakku taas yöksi jääkaappiin.
  18. Tee kakun kuorrute.
  19. Mittaa valkuaiset ja sitruunamehu yleiskoneen teräksiseen vatkauskulhoon.
  20. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja laita kattila ihan pienelle lämmölle, anna veden imeytyä sokeriin, älä sekoita. Kun vesi on imeytynyt lähes kokonaan, voit nostaa kattilan alla levyn lämpöä vähän ja samaan aikaan voit laittaa valkuaiset vatkautumaan keskiteholla.
  21. Kun sokerin lämpötila kattilassa on lämpömittarilla mitaten 121 astetta tai se valuu lusikasta nauhamaisesti, kaada kuuma sokeriliemi nauhana yleiskoneen laitaa myöten valkuaisvaahtoon ja vaahdota ensi seosta kovemmalla teholla, sitten hiljemmin, kunnes kulho tuntuu ulkoapäin haalealta käteen
  22. Lisää siinä vaiheessa rasvaa ohuina viipaleina nokare kerrallaan yleiskoneen kulhoon ja jatka vatkaamista keskiteholla.
  23. Kreemi voi näyttää nestemäiseltä ja rakeiseltakin, mutta kun jatkat vatkaamista, se muuttuu tasaiseksi ja sileäksi ja paksummaksi. Valkuaiset kypsyvät. Vatkausaika voi olla jopa puoli tuntia. Pitkä vatkaaminen vaalentaa kreemin.
  24. Jos kreemi ei tule sopivaksi voit laittaa vatkauskulhon hetkeksi jääkaappiin, jos se tuntuu kovin lämpimältä tai voit lisätä rasvaa, kunnes kreemi on sopivan paksua.
  25. Viimeksi kreemistä poistetaan ilmakuplat käännellen kreemiä kulhon laitoja vasten joko silikonilavalla tai nuolijalla. Kreemi saa jäädä kermavaahtomaisen paksuksi, se jähmettyy kylmässä jääkaapissa, mutta on helpompi levittää pehmeänä kakun pintaan.
  26. Kreemiä voit maustaa makusiirapeilla, lisää sitä siinä tapauksessa vatkaamisen lopulla. Jos käytät esansseja, pari tippaa riittää, makusokereita voit laittaa maun mukaan. Kreemi on hyvää sitruunalla ja vanilliinisokerillakin. Vaniljasokerikin käy ja maku on hieno, mutta se jättää kreemiin tummia vaniljan pilkkuja.
  27. Jos kreemi jää kellertäväksi, sitä voi taittaa luonnonvaaleaan lisäämällä mahdollisimman vähän violettia väriä. Liika violetti värjää kreemin vihertäväksi.
  28. Levitä kreemi kakun pintaan rustiikinomaisesti palettiveitsellä käännellen tai tasaisesti ensin päälle, sitten reunoille, tasoita ja laita kakku kylmään.
  29. Laita tarvittaessa toinen kerros kreemiä kakun pintaan, tasoita.
  30. Sapluunakuvioiden avulla voit levittää värillisen pehmeän kreemin pakastimessa jäähdytetyn kakun pintaan tai sabluunakuvion läpi voi pensselillä töpöttää tomuväriä, jos haluat.
  31. Ruusukkeiden pursottamiseen sopii sama seos, mitä pursotettiin kakun täytereunoille, tuorejuuston määrän voi halutessaan kaksinkertaistaa. Kermatuorejuustoseosta voi värjätä elintarvikkeille tarkoitetuilla pastaväreillä. Pursottaessasi kokeile aina ensin lautaselle.
  32. Lisää strösselit kakun päälle mahdollisimman lähellä tarjoilua.
  33. Vaihtoehtoisesti kakun päälle ja koristeluun käy sama kerma-tuorejuustoseos, mitä käytettiin kakun välissä reunoille tai tuorejuustokreemi.
Mustikkamoussekakku
Mustikkamoussekakku © Pia Inberg

Vinkki! Vältä mokat pursotuksen kanssa

mustikkamoussekakku
Päivi Salonen: Päivi leipoo -blogi: marjaisa mustikkamoussekakku

Ohje saatu Päivi Salonen / Päivi leipoo -blogi

Lue myös Anna.fi: Kurkkaa Annan ihanimmat kakkuohjeet


Kommentoi

Kommentoi juttua: Mustikkamoussekakku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.