Ruoka

Kakun koristelu ja kakkukoristeet – katso parhaat ideat näyttävien juhlakakkujen viimeistelyyn

Kakun koristelu ja upeat kakkukoristeet viimeistelevät täytekakun. Koristelulla korostetaan juhlien teemaa tai tuodaan esiin juhlakalun persoonallisuutta. Kakun koristelu on yhtä tärkeää kuin kakun täytteet ja kuorrutus.

Kakun koristelussa voi antaa mielikuvituksen lentää. Koristelu voi olla hulvattoman hauska, överi, hillitty tai trendikäs. Parhaimmillaan kakun koristelu ja kakkukoristeet kertovat juhlien teemasta tai juhlien tähden persoonallisuudesta.

Nimikyltti kakkuun – koriste omalla tekstillä

Lasertekniikalla tehdyt omat tekstit ovat nykytekniikalla helposti ja nopeasti toteutettavissa. Juhlakakun voi koristella millaisella tekstillä vain haluaa.

Esimerkiksi jyväskyläläisen Decocut-yrityksen sivuilla voi valita omalle tekstille fontin, fontin koon ja värin. Lisäksi tekstin sommitteluun voi laittaa omat toiveet. Nimikylteissä ja tekstikylteissä vain oma mielikuvitus on rajana.

Tekniikka on tullut avuksi kakun koristeisiin. 

”Pian lanseeraamme uuden suunnittelutyökalun nettisivullamme, jossa asiakas voi itse tehdä luomuksen ja työkalu näyttää reaaliajassa 3d-mallin valmiista koristeesta.  Sitä voi pyöritellä, vaihtaa väriä ja säätää kokoa oman idean mukaan”, Dekocutista kerrotaan.

decocut
Nimikyltti kakkuun tehdään lasertekniikalla. Decocutilla on ohjelma, jolla asiakas näkee reaaliajassa 3d-mallin valmiista koristeesta.  © Decocut

Puiset kakkukoristeet koivuvanerista

Koivuvaneri on suosittu ja trendikäs materiaali kakun koristeissa. Trendi on siirtynyt sisustus- ja diy-ideoiden puolelta kakun koristeisiin. Ekologinen kotimainen koivuvaneri taipuu osaavissa käsissä monenlaisiin ideoihin.

Pienistä puusepän pajoista ja sisustuspuodeista ympäri Suomen voi tilata koivuvanerisia kylttejä kakkujen koristeeksi omalla tekstillä.

Koivuvaneri on kestävä ja ekologinen. Kyltin voi halutessaan säilyttää ja käyttää uudestaan. Pieni Puupaja -niminen yritys käyttää kotimaista koivuvaneria kylteissään. 

vanerikoriste
Riihimäkeläinen Pieni Puupaja -niminen yritys tekee asiakkaan toiveiden mukaan kauniita kylttejä koivuvanerista. © Pieni Puupaja

Kakun koristeet ylioppilaan kakkuun

Ylioppilaan kakun voi koristella itse suunnitellulla koivuvanerikoristeella tai kakkutarvikkeita myyvien liikkeiden muovisilla koristeilla. Kultainen lyyra tai ylioppilaslakki ovat olleet suosittuja koristeita vuosikymmenet.

Lue tästä kaikki kakkuideat Kotilieden arkistosta ylioppilaskakuille. 

Ylioppilaan kakuissa näkyy myös syötäviä koristeita, kuten macaron-leivoksista tehtyjä ylioppilaslakkeja tai sokerimassasta muovailtuja koristeita.

confetin koristeet
Confetti myy muovisia klassisia koristeita. © Confetti

Kakun koristelu kukilla

Syötävä kukat sopivat näyttävien ja romanttisten kakkujen koristeluihin. Koristeluihin sopivia orvokkeja ja muita pieniä värikkäitä kukkia myydään ruokakaupoissa ympäri vuoden. Muista myös värikkäät ja pienet versot sekä yrtit kakkujen koristelussa. Saat näyttävämmän kakun, mitä enemmän yhdistelet erilaisia kasveja. 

voileipäkakun uudet maut
Yhdistelemällä kukkia, versoja ja yrttejä saat upean kukkapeltoa muistuttavan kakun. Kuvassa mansikka-porovoileipäkakku.  © Pia Inberg

Luonnonkukista kesällä kakkuihin sopivat erityisesti syreeni, orvokki, ruusu, lemmikki, päivänkakkara, ruiskaunokki, apilat, horsma, siankärsämö, kissankello ja mansikan kukat.

Samettikukka, rautayrtti, pelargonia, verenpisara ja orkidea sopivat puutarhakukista kakkujen koristeluun, kun ne ovat luomulaatuisia.

Lisäksi kakun voi koristella millä tahansa kukilla, jos kukkien varret työntää pieneen varsisuojukseen ja upottaa kakkuun.

kukkateline
Kakun koristeluun tarvittavaa rekvisiittaa myyvät liikkeet sekä hyvin varustellut kukkakaupat myyvät varsisuojuksia, joihin voi työntää kukan kuin kukan.  © Mirva Kakko

Kukilla koristeltu kakku voi olla myös vähän överi, kuten tämä pinjata-kakku, joka on koristeltu kukilla, siinä on sokerimassakuorrute ja sisällä karamelleja. Tässä kakussa on paljon kaikkea. 

Pinjatakakku
Pinjatakakussa on kaikkea. Siinä on kukkakoristelu, sokerimassakuorrute ja vielä karamelleilla täytetty sisus. Kuva: Kristiina Kurronen

Kakun koristelu suklaalla

Suklaalla voi tehdä näyttäviä syötäviä koristeita. Suklaan voi valuttaa kakun päälle drip cake -tyyliin tai suklaasta voi muotoilla erilaisia koristeita. Yksinkertaisimmillaan juustohöylällä voi höylätä ohuita lastuja kakun koristeeksi suoraan suklaalevystä. 

Kakun koristelu: suklaakakku
Simppeli vinkki on höylätä suklaalevystä ohuita lastuja suoraan kakun päälle. © Jorma Marstio

Valkosuklaasta tehty kruunu on näyttävä. Se tehdään ilmapallon päälle ja kruunun päät värjätään elintarvikekullalla. Katso ohje tekemiseen tästä. 

valkosuklaakruunu
Valkosuklaakruunu on näyttävä kakun koriste esimerkiksi hääkakkuun. © Mirva Kakko

Drip-tyylissä suklaa valutetaan valmiin kakun päälle. 

dripkakku
Valuva suklaakoriste on upean näköinen. © iStockphoto

Yksinkertainen suklaakakku koristellaan suklaakonvehdeilla. 

Katso kaikki Kotilieden inspiroivimmat suklaakakkuideat tästä.

suklaakakku
Yksinkertaisesti konvehdeilla koristeltu suklaakakku on tyylikäs. © Kristiina Kurronen

Kakun koristelu sokerimassalla

Sokerimassa taipuu kokonaisen kakun päälle tai siitä voi muotoilla pieniä koristeita. Sokerimassaa voi myös värjätä omaan teemaan sopivaksi.

Sokerimassaruusut tehdään helposti näin, katso ohje tästä.

Kakun koristelu: Sokerikukka
Sokeriruusu on helppo tehdä. © Seppo Saarentola

Sokerimassakakuista saa näyttäviä. Vihreä keväinen kakku on koristeltu värikkäällä sokerimassalla ja sokerimassasta muotoilluilla kukilla. Valkovuokkokakun ohjeen löydät tästä. 

Kerroskakku
Kerroskakku on näyttävä. © Seppo Saarentola

Valkoisesta sokerimassasta tehdyn kakun pintaan on maalattu elintarvikepastaväreillä kukkia. Sokerimassaan voi piirtää kuvioita siihen soveltuvilla elintarviketusseilla. 

Gluteeniton vadelma-ruusukakku on koristeltu kukilla. Kukkia on maalattu kakun pintaan sekä työnnetty koristeeksi kakun kerrosten väliin. 
Gluteeniton vadelma-ruusukakku on koristeltu kukilla. Kukkia on maalattu kakun pintaan sekä työnnetty koristeeksi kakun kerrosten väliin.  © Mirva Kakko

Kakun koristelu ristiäisiin

Ristiäiskakun koristeeksi sopii hyvin lapsen nimikyltti tai kaunis värjätty sokerimassa. Pinkki ja vihreä prinsessakakku ovat suosittuja ristiäiskakkuja. 

Kotilieden Suklaapossu-bloggaajalla on näyttäviä kakun koristeluideoita. Katso tämä kaunis kakku nallekoristeilla tai tämä vaaleansininen kakku söpöllä autokoristeella. 

Suloinen ristiäiskakkuun tehty vaaleanpunainen pupukoriste on hurmaava. 

Suklaapossun Frozer koristelu kakulle sopii myös ristiäisiin tai lastenjuhliin. 

Sokerimassoja saa valmiiksi värjättynä, mutta värjäys onnistuu myös itse tehden. Tässä vinkit sokerimassan marmorointiin. Värejä voi vaihdella.

Prinsessakakku on klassikko. 
Prinsessakakku on klassikko.  © Seppo Saarentola

Prinsessakakun voi tehdä myös vaaleanpunaisena. 

Kakun koristelu: Prinsessakakun voi koristella myös vaaleanpunaisella sokerimassalla. 
Prinsessakakun voi koristella myös vaaleanpunaisella sokerimassalla.  © Seppo Saarentola

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kakun koristelu ja kakkukoristeet – katso parhaat ideat näyttävien juhlakakkujen viimeistelyyn

Sinun täytyy kommentoidaksesi.