Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Norjalainen juhlakakku (Kransekake)

Norjalainen juhlakakku eli kransekake kootaan mantelista leivotuista renkaista jännittäväksi torniksi. Tämä kakku on taatusti juhlapöydän puheenaihe!

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
18  annosta

Ainekset

Norjalainen juhlakakku (Kransekake)

  • 500 g mantelia
  • 500 g tomusokeria
  • 3-4 kpl munanvalkuaista
  • (1 rkl vehnäjauhoja)

koriste:

  • 2 dl tomusokeria
  • ½ kpl puolet munanvalkuaisesta
  • 2 tippaa etikkaa

Valmistusohje

Norjalainen juhlakakku eli kransekake leivotaan ja kootaan näin:

  1. Voit käyttää kuorittuja tai kuorimattomia manteleita. Kaunis väri leivonnaisiin tulee, jos puolet manteleista on kuorittuja ja puolet kuorineen. Jauha mantelit ja sekoita tomusokerin kanssa. Vatkaa valkuaisten rakenne rikki ja lisää valkuaisia vähän kerrallaan. Taikinaan voi lisätä ruokalusikallisen vehnäjauhoja, mutta se ei ole tarpeen. Työstä taikinaa käsin vaivaten niin, että siitä tulee sitkeää ja joustavaa.
  2. Taputa taikina litteäksi levyksi folion päällä, kiedo folioon ja pidä lämpimässä 100 asteisessa uunissa tunnin ajan. Jäähdytä taikina ja anna sen olla jääkaapissa seuraavaan päivään. Näin taikinasta tulee sitkeämpää ja helpommin käsiteltävää.
  3. Jos käytettävissä on norjalaiset-vuoat eli uurteiset pyöreät, pinnoitetut paistolevyt, käytä niitä. Ellei, piirrä leivinpaperille pyöreitä renkaita, joista pienin on läpimitaltaan 5 cm ja seuraavien kokoon aina noin puoli senttiä edellistä suurempi. Jos teet 18 rengasta, on suurimman läpimitta 15-17 cm. Paistettuina ja päällekkäin koottuina renkaat muodostavat ylöspäin kapenevan tornin. Pyöritä taikinasta leivinpaperin tai silikonialustan päällä pikkusormen paksuisia tankoja, nosta ne renkaaseen tai leivinpaperille ja kiinnitä renkaaksi liitoskohta hyvin sulkien.
  4. Paista renkaita uunin keskiosassa 175-200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes ne saavat vähän väriä. Jäähdytä renkaat paistoalustallaan, kunnes ne kovettuvat. Kokoa vasta täysin jäähtyneinä leivosrasioihin. Renkaat voi leipoa ajoissa etukäteen, säilyttää rasioissa tai pakastaa.
  5. Sekoita koristamista varten tomusokeri ja niin paljon valkuaista, että kuorrutus on helppo pursottaa ohueksi lainemaiseksi kuvioiksi kaikkien kakkurenkaiden reunaan. Lisää pari tippaa etikkaa kuorrutukseen. Korista renkaat ja anna koristeen kuivua seuraavaan päivään.
  6. Kokoa renkaat päällekkäin ylöspäin kapenevaksi torniksi ja kiinnitä ne toisiinsa tomusokeri-valkuaiskuorrutuksella. Voit koota renkaista myös vaakatasossa olevan runsauden sarven.
  7. Koristele norjalainen juhlakakku, kransekake norjalaiseen tapaan Norjan lipuilla ja muilla tilaisuuteen sopivilla koristeilla. Kuvan kakku on koristeltu Suomen lipuilla.
Norjalainen juhlakakku
Norjalainen juhlakakku, kransekake, Suomen lipuin koristettuna. Kuva: Norman Ojanen

Katso myös: Limetti-mantelikakku

Katso myös Anna.fi/Ruoka: 9 x upea täytekakku


Kommentoi

Kommentoi juttua: Norjalainen juhlakakku (Kransekake)

Sinun täytyy kommentoidaksesi.